fbpx

Skandalozna igra oko biračkih odbora u Srebrenici: A-SDA se stavio u službu SNSD-a i negatora genocida

A-SDA u Srebrenici nema formiran općinski odbor, nema ni članstva, niti je u proteklim godinama ova stranka imala bilo kakve aktivnosti. Na izbore u Srebrenici izaći će s jednim kandidatom za Skupštinu opštine Srebrenica (izvjesni Ibrahim Suljić). Jasno je da A-SDA ima druge interese u Srebrenici, koji se očigledno preklapaju s interesima SNSD-a

 

Piše: Adem MEHMEDOVIĆ

Lokalni izbori u Srebrenici, po svemu sudeći, bit će izuzetno napeti i neizvjesni. Bošnjaci u Srebrenici ostali su 2016. godine bez načelnika, a izgubili su i većinu u lokalnom parlamentu. Nakon toga, bilo je lutanja i među Bošnjacima, govorimo o lošim odnosima, razjedinjenosti i dezorijentiranosti. Sve je to dovelo do toga da su postali gotovo nebitni u donošenju važnih odluka u lokalnoj skupštini. U više su navrata jednostavno preglasani prostom većinom, bilo da se radi o usvajanju budžeta ili dodjeli općinskih nagrada i priznanja, kao i mnogih drugih odluka. Jednostavno, srpske političke stranke shvatile su da mogu i hoće bez Bošnjaka. Sve je to ostavilo traga na Srebrenicu, povratnike i život u ovom gradu obilježenom prošlošću.

Ipak, Bošnjaci se nisu predali i za novembarske izbore odlučili su se ujediniti i organizirati s jasnim ciljem, da ponovo na čelu Srebrenice bude neko “ko neće negirati genocid” i neko “ko će biti načelnik svih građana Srebrenice”, kako to često ističe kandidat probosanskih stranaka Alija Tabaković.

S druge strane, srpska politika u Srebrenici odlučna je u namjeri da zadrži vlast i pozicije koje ima u Srebrenici. Problematično je to što im u tome svesrdno pomažu i određene političke opcije koje sebe nazivaju probosanskim. U Stavu smo pisali o Prvoj stranci, njenom predsjedniku Ameru Bekanu i prodaji mjesta u biračkim odborima.

Ipak, neki su otišli i korak dalje. Naime, A-SDA nije samo odlučila da trguje mjestima u biračkim odborima u Srebrenici nego je za to ovlastila člana SNSD-a.

Ćamil Duraković, bivši načelnik Opštine Srebrenica, objavio je na društvenim mrežama da je u Srebrenici “Bojan Pejić iz srebreničkog SNSD-a, a ovlašten da predlaže članove biračkih odbora u Srebrenici u ime A-SDA”.

A-SDA je u Srebrenici, prema informacijama iz OIK-a Srebrenica, dobila pravo na članove u sljedećim biračkim odborima: Osnovna škola “Srebrenica”, u Sućesci, Liješću (predsjednik biračkog odbora iz A-SDA) i Luci.

Tako će Pejić, koji je postavljen za direktora Turističke organizacije Srebrenica kao istaknuti član SNSD-a, imenovati osobe koje će biti u biračkim odborima na navedenim mjestima. U Srebrenici se već priča da će, po svemu sudeći, ispred A-SDA u biračke odbore biti imenovani Bošnjaci, i to u Sućesci i Luci, dok će u Liješću i Osnovnoj školi “Srebrenica” biti imenovani Srbi u ime A-SDA. Tako će u Liješću, gdje pravo glasa ima oko 300 osoba, biti predsjednik biračkog odbora ispred A-SDA, kojeg će zapravo imenovati SNSD, dok će druga dva člana biračkog odbora biti iz SPS-a (Socijalistička partija Srpske “Budućnost Srpske”) i stranke Pokret “Volimo Srpsku”. U praksi to znači da će SNSD imati potpunu kontrolu biračkog mjesta u Liješću.

Ovim stranka koja na području Krajine potiče priču o “izdaji Krajine”, odnosno o zanemarivanju Krajine od strane političkog Sarajeva, direktno sudjeluje u “izdaji Srebrenice”, odnosno u ključnom oslabljivanju Bošnjaka da ostvare bolji rezultat nego na prošlim izborima. Upućenima je poznato, ali radi informiranja javnosti, moramo upozoriti i da mimo biračkih odbora srpska politika radi sve da obeshrabri Bošnjake da izlaze na izbore. Primjerice, u navedenim mjestima tokom izbora angažiraju se pripadnici Ravnogorskog pokreta, koji doslovno prijeteći stoje na ulazu na biračka mjesta. Bez osjećaja sigurnosti, Bošnjaci su, dakle, posve obeshrabreni da izlaze na izbore i odlučuju o svojoj sudbini. Ako pritom znaju da će se u biračkim odborima uz pomoć A-SDA “namještati” broj glasova koji odlaze srpskoj politici, situacija se čini bezizglednom.

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika Opštine Srebrenica i nosilac zajedničke liste “Moja adresa: Srebrenica”, smatra da je odluka A-SDA da na takav “perfidan način” ustupi mjesta u biračkim odborima SNSD-u “sramotna i poražavajuća”.

“Nemoralan čin od strane A-SDA. Čujem da su centrale A-SDA i SNSD-a dogovorile razmjenu mjesta u biračkim odborima, kao i još neke političke partije koje se izdaju da su probosanske, probošnjačke i koje uopće ne postoje u Srebrenici. Riječ je o nemoralu koji se mora sankcionirati”, rekao je u izjavi za medije Fejzić.

Na sve predizborne “aktivnosti” i trgovinu biračkim odborima Bošnjaci u Srebrenici nemaju niti mogu imati adekvatnu reakciju, osim upozorenja u javnosti. Reagirali su i iz SDA USK i osudili “izdajnički potez Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), koja je, kako ističu, svoje biračke odbore u Srebrenici predala SNSD-u i na taj način svrstala se uz negatore genocida.”

A-SDA u Srebrenici nema formiran općinski odbor, nema ni članstva, niti je u proteklim godinama ova stranka imala bilo kakve aktivnosti. Na izbore u Srebrenici izaći će s jednim kandidatom za Skupštinu opštine Srebrenica (izvjesni Ibrahim Suljić). Jasno je da A-SDA ima druge interese u Srebrenici, koji se očigledno preklapaju s interesima SNSD-a.

Prodaja mjesta u biračkim odborima samo je jedan vid predizbornih malverzacija, a pisali smo i o drugima, kao što su mrtve osobe na biračkim spiskovima i lažne prijave birača za glasanje putem pošte iz Srbije. Na to su upozorili i upozoravaju iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

“U inicijativu ‘Moja adresa Srebrenica’ svakodnevno pristižu prijave građana Srebrenice koji privremeno žive van granica Bosne i Hercegovine i koji su uredno popunili obrasce PRP1 za glasanje putem pošte, međutim, prilikom provjera na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije adrese nisu one koje su naveli u obrascu PRP1, adrese zapadnih zemalja, nego su adrese susjedne Srbije”, kažu iz inicijative “Moja adresa Srebrenica” i upućuju kritike na račun CIK-a.

“Najčudnije u svemu jeste ponašanje Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, koja je stala na stranu onih koji učestvuju u krađi identiteta građana Srebrenice i izbornom inženjeringu. O čemu se zapravo radi? Ukoliko su na adresu Centralne izborne komisije BiH pristigla dva PRP1 obrasca za jedno isto lice, priznaju onaj obrazac koji je stigao zadnji, bez ikakve provjere ili kontaktiranja lica kako bi se utvrdila vjerodostojnost podataka s PRP1 obrasca”, navode iz inicijative “Moja adresa Srebrenica”.

Očigledno da CIK, kao ni nadležni organi, ne poduzimaju ništa da se spriječe dobro isplanirane izborne prevare i malverzacije u Srebrenici. Kada se tome dodaju još i potezi kao što su oni koje je napravila Prva stranka ili A-SDA, onda je i više nego očigledno da će Bošnjaci u Srebrenici u izborni proces ući u znatno nepovoljnom položaju, te ih očekuje teška i neizvjesna “donkihotovska borba” u borbi za načelnika Opštine i većinu u Skupštini.

 

Prethodni članak

Krajina gori!

Sljedeći članak

Bečka Jugoslavija

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI