fbpx

Bečka Jugoslavija

Ako se austrijski Zeleni, kako sami kažu, zalažu prvenstveno za ljudska prava, kako onda shvatiti pokušaj da se ljudima iz Bosne i Hercegovine, a naročito Bošnjacima, dovodi u pitanje pravo na nacionalnost i porijeklo te da se etiketiraju kao pripadnici tvorevine koje već nema već decenijama?

Jugonostalgija je duševni poremećaj koji ima čitav niz simptoma i ostavlja veliki broj posljedica. Oni koji pate od ove opasne i hronične boljke vrlo su često skloni halucinacijama zbog kojih su uvjereni da su stanovnici davno nestalog društva i države. Ovakve vrste halucinacija često su takvog intenziteta da oboljeli gube svaki dodir sa stvarnošću te postaju agresivni prema svojoj okolini, a nisu rijetki ni slučajevi pojave kolektivne histerije. Baš kao što su se tokom srednjega vijeka javljali misteriozne slučajevi masovnog ludila u kojem bi se seljani i slučajni prolaznici hvatali u kolo u kojem bi zatim igrali do smrti, tako i danas imamo “jugoslovene”, koji ne prestaju da topću u kozaračkom kolu podvriskujući i prizivajući ne samo državu koje više nema nego i narod kojeg nikada nije ni bilo.

Šalu na stranu, ali upravo je “danse macabre” prva riječ koja pada na pamet kada se pročita vijest da su se u Austriji “Bosanci i Hercegovci, s ministricom Almom Zadić na čelu, u okviru Zelenih udružili i osnovali “Grüne JugÖs”. Koliko se može shvatiti, riječ je o predizbornoj mobilizaciji osoba s područja Bosne i Hercegovine u organizaciji stranke Zelenih (Die Grunen), čiji je kadar i ministrica pravosuđa Austrije Alma Zadić,  a sve u sklopu predstojećih oktobarskih izbora za Gradsku odnosno Pokrajinsku skupštinu (Wiener Gemeinderats) kao i za 23 vijeća gradskih opština (Bezirksvertretungswahlen) grada Beča.

Potpuno je nejasno zašto se osobe iz Bosne i Hercegovine udružuju pod nazivom “Jugosi”, jer “Grüne JugÖs” iako igra riječi, u kontekstu ove političke mobilizacije u stvari znači “Zeleni Jugosi”. Bilo bi netačno, nebulozno i neshvatiljivo i da se radi o udruživanju pojedinaca iz svih republika bivše Jugoslavije, jer Jugoslavije nema već tri decenije, no kako su u pitanju isključivo ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine, ovakav termin čista je provokacija. Ako se austrijski Zeleni, kako sami kažu, zalažu prvenstveno za ljudska prava, kako onda shvatiti pokušaj da se ljudima iz Bosne i Hercegovine, a naročito Bošnjacima, dovodi u pitanje pravo na nacionalnost i porijeklo te da se etiketiraju kao pripadnici tvorevine koje već nema već decenijama?

Iako udruživanje i okupljanje pojedinaca pod firmom “jugoslovenstva” ne govori mnogo, jer, nažalost, postoji određen broj jugonostalgika među dijasporom ili bivšim gastarbajterima, izuzetno zabrinjava prisustvo i učešće ministrice Zadić u tome. Sasvim je očito da Zadić računa na glasove bosanskohercegovačke, i zašto to otvoreno ne reći, bošnjačke dijaspore i njena odluka da kampanju za glasove vodi pomoću jugonostalgičarskih parola govori ili da kao potencijalne glasače Zelenih vidi isključivo jugonostalgični i identitetski zdvojni dio bosanskohercegovačke dijaspore ili da tu istu dijasporu doživljava i tumači kao “jugoslovene u dijaspori”! Također, ako ovakvo neshvatljivo političko djelovanje ministrice Zadić posmatramo u kontekstu lika i djela još jednog pripadnika iste “zelene” ideje s prostora “bivše Jugoslavije”, Dritana Abazovića, može li se reći da u ideologiji evropskih Zelenih postoji neka ideološka i politička opredjeljenost ka ideji “reintegracija Zapadnog Balkana” u neku “krnju Jugoslaviju”? I šta to sve znači za bošnjačku dijasporu u Austriji koja bi se mogla naći pred političkim izborom između islamofobnih ultradesničarskih fašista i kosmopolitskih i militantno sekularnih jugonostalgika? /M.D./

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!