fbpx

Nova egipatska prijestolnica

U novoj prijestolnici, u koju bi se moglo smjestiti pet miliona ljudi, nalazi se deset kilometara dugački Centralni park sa umjetnom rijekom i tri velika područja različitih profila. U jednom su botanički vrt, beduinsko polje i džamija. U drugom je sport na otvorenom, a u trećem mjesta za slobodno vrijeme i restoran.

 

 

 

Nova administrativna prijestolnica Egipta (NCA), najavljena prije pet godina, više nije fatamorgana. Već se vidi usred pustinje, pedeset kilometara od Kaira. Prvo je ministarstvo spremno, a šezdeset hiljada dužnosnika već se priprema za posao na novoj lokaciji.

Nakon njih sele državna vlada, mnoge ambasade i međunarodne agencije kao i dio bogatih slojeva. Svi će oni biti smješteni u ovom ograđenom i uređenom prostoru, prostranom poput središta Kaira, ali daleko od haosa na trgu Tahrir.

Cijeli projekt djelo je kineske kompanije CSCEC. To je ona firma koja je u deset dana izgradila dvije bolnice u Wuhanu, kao i devet od deset kineskih nebodera. Maršal Al-Sisi žuri, a isto tako žure i firme za promet nekretninama. Niko ni ne pomišlja na restauraciju historijske jezgre Kaira. Niti na ekologiju. Ono o čemu se razmišlja su novi bazeni i golf tereni.

Moguće ime grada, Wedian (korita), definira topografija. Također zvuči kao arapsko i kao kinesko, kako možda izgleda i budućnost regije, ključne za projekt Novi put svile. Svi prethodnici maršala Abdul Fataha al-Sisija, osim Mohameda Morsija, kojeg je Sisi svrgnuo nakon godinu dana vlasti, pokušali su izgraditi nove gradove u blizini Kaira, ali do sada ništa nije bilo od te ambicije.

Sada je pustinja otpečaćena. Država je čak dodijelila zemljište programerima u zamjenu za izvođenje nekih javnih radova koje njihove finansije, pod drakonskim uslovima MMF-a ili Svjetske banke, više ne mogu priuštiti. Al-Sisi želi privući perzijske investitore, egipatske povratnike i stranu zajednicu općenito.

Početni projekt predstavio je u Sharm el-Sheikhu prije pet godina konzorcij blizak građevinskoj firmi Emaar iz Emirata i SOM-u, američkoj arhitektonskoj kompaniji. Šest mjeseci kasnije Al-Sisi, uznemiren sporošću, uzeo im je projekt i dao ga Kinezima. Nakon posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga zaključio je ugovor. Kina je obećala 35 od potrebnih 45 milijardi dolara, a garancija je promet u obližnjem Sueskom kanalu i njegovu posebna ekonomska zonu.

Prvo što je završeno bila je Velika džamija Al-Fatah al-Alim i jednako impresivna koptska katedrala Rođenja, usred metafizičke praznine. U nedostatku vjernika, autobusom su ih prevezli sa Univerziteta na otvaranje. Nova prijestolnica imat će čitav okrug posvećen umjetnosti i nauci. Iza Grand Opere, u kojoj će prvo izvesti Aídu, bit će pozorišta, kina i muzeji.

U kapitalnom dijelu grada otkriva se sličnost s arhitektonskim programom National Malla u Washingtonu, koji je potpisao Pierre Charles L’Enfant. Razlika je u tome što će predsjednička palača Al-Sisija biti nekoliko puta veća od Bijele kuće. Parlament će biti građen odmah iza. Prije toga bit će izgrađeno trideset i osam ministarstava, od kojih je prvo, ono za finansije, kao pilot-projekt, već gotovo.

Već decenijama egipatski čelnici traže izlaz iz prenapučenog Kaira. Prvo s Mubarakom, a sada i s Al-Sisijem, bijeg je rješenje za bogatije slojeve, Kairo ostaje prepušten prenapučenosti, gužvi u prometu i zagađenju. Kairo će ostati najveća egipatska metropola, broj njegovih stanovnika mogao bi se udvostručiti za trideset godina, s dvadeset na četrdeset miliona, ali se u Egiptu nadaju da će novom prijestolnicom usporiti njegov rast.

U novoj prijestolnici, u koju bi se moglo smjestiti pet miliona ljudi, nalazi se deset kilometara dugački Centralni park sa umjetnom rijekom i tri velika područja različitih profila. U jednom su botanički vrt, beduinsko polje i džamija. U drugom je sport na otvorenom, a u trećem mjesta za slobodno vrijeme i restoran.

Naredne godine planirano je otvaranje Muzeja nove upravne prijestolnice, koji je gotovo spreman, s 8.500 kvadratnih metara prostora, U njemu će se nalaziti blago iz egipatske baštine, od faraonskog sjaja do grčko-rimskog, islamskog, osmanskog i koptskog vremena. Nedavno pronađeno groblje kralja Tota preseljeno je tamo iz Sohaga. Gradnja novih prijestolnica koje su, ustvari, odvajanje elite od stanovništva nije novost.

Pakistan je to učinio s Islamabadom, nedaleko od Chandigarha, glavnog grada indijskog Panjaba, koji je nacrtao Le Corbusier. Isto je tako Niemeyer arhitektonski potpisao Brasiliju. Praznovjerna burmanska vojna hunta prije deset godina učinila je isto s Naypyidawom. Malezija je premjestila ministarstva iz Kuala Lumpura u novi grad Putra Jaya, na pola puta do aerodroma. Posljednja koja se pridružila trendu je Indonezija, koja, suočena s problemima prenatrpane Jakarte, gradi novu prijestolnicu u džungli Bornea. Tu je i novi kazahstanski glavni grad, koji je već nazvan po njegovom osnivaču Nursultanu.

Ne treba zaboraviti kako nova egipatska prijestolnica nije jedina kineska investicija u Egiptu. Brzi voz kinesko-egipatskog konzorcija povezat će Sredozemno i Crveno more. Ići će od El-Alameina do Al-Sojne, prelazeći Aleksandriju, predgrađe Kaira i novi glavni grad.

Al-Sisi je već upozorio ambasade da im, ako se ne presele, neće moći garantirati sigurnost. Trideset ambasada već je rezerviralo nove prostore.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!