fbpx

Uprava krivi Vladu FBiH, inspektori uočili brojne nepravilnosti u radu

Iz Sindikata poručuju da ne vode nikakvu političku igru, ali da neće dopustiti da ljudi ostanu bez posla

Piše: Alma ARNAUTOVIĆ

U posljednje vrijeme stvari u rudniku mrkog uglja (RMU) “Banovići” d. d. Banovići ne funkcioniraju onako kako bi željela politika (PDA predvođena Mirsadom Kukićem) pod čijim je neformalnim patronatom rudnik bio godinama, jer je Vlada Federacije BiH, koja je većinski vlasnik, zatražila održavanje Skupštine dioničara, poništila konkurs za zapošljavanje, a i rudnik je predmet pojačanih inspekcijskih kontrola.

U ovoj maloj općini u Tuzlanskom kantonu, u kojoj skoro svi direktno ili indirektno zavise od rudnika, svi su na nogama i pitaju se je li ovo početak promjena u Rudniku, koji nije u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH. Odgovor bismo trebali djelimično saznati nakon 21. oktobra, za kada je zakazana Skupština ovog dioničkog društva. U međuvremenu, iz rudnika krive Vladu da je zakočila proces izgradnje termoelektrane i cementare, a i Općinsko vijeće Banovići raspravljalo je o aktuelnoj situaciji.

Unazad deset i više godina, rudnik je, navodi Munever Čergić, direktor RMU “Banovići”, imao svu podršku Vlade FBiH, a federalni premijer Fadil Novalić jedne je prilike, navodi Čergić, za projekt Banovića rekao da je to najjeftinije ugovoren energetski objekt termoblok u Evropi. No, Čergić tvrdi da su tri banke (Unicredit, BBI i Sberbank) koje su trebale osigurati 75 miliona eura dobile naređenje da “ne žure jer se ne zna šta će biti”, što je blokiralo sve dalje korake.

“Sve vrijeme nas se koči i ni u jednom trenutku nije se željelo pomoći. Banke su spremne već dvije godine, ali uvjet je da sjednemo s premijerom Novalićem i da premijer kaže da je projekt ozbiljan, da Vlada FBiH stoji iza projekta i da će izdati garanciju Vlade FBiH. Premijer to onako obećava, a postoji još jedan dio sredstava koji nam nedostaje. Mi smo malo preduzeće koji traži veliki kredit i iz tog razloga Vlada mora stati iza toga. Prema sadašnjim pravilima igre, mi bismo trebali blizu 22 miliona eura da uplatimo avansno Vladi FBiH u budžet za garanciju. Mi tih novaca nemamo i tražili smo da Vlada to uradi, i to da se 11 miliona uplati avansno Elektroprenosu za priključak na mrežu i sedam miliona eura avansno za PDV.

Mi tih novaca nemamo. Moj je prijedlog prema premijeru bio da tih 22 miliona eura platimo kada krene proizvodnja električne energije u drugoj, trećoj, četvrtoj i petoj godini, jer tada već postoji višak novca, da s Elektroprenosom prebijemo ostatak s imovinom koju smo ugovorili u okviru bloka, a to je: priključno postrojenje s upravljanjem i dva puta po 4,5 kilometra dalekovoda do Željove od 400 kilovolti. To košta 17 miliona eura. Htjeli ne htjeli, u konačnici, to će biti imovina Elektroprenosa jer mi ne možemo upravljati strujom koja ide iz Tuzle, iz Ljubača i nastavlja dalje. Logično je, jer smo i mi i oni kao državna kompanija, da Vlada ima interes da se umiješa i da prebijemo te troškove. Ne bismo uplatili 11 miliona takse, oni bi nama uplatili 6,5 miliona eura razlike koje bismo mi koristili za PDV. To je trebalo da se napiše, potpiše i banke bi za dva i po mjeseca u potpunosti završile finansiranje”, naveo je Čergić.

Zijad Lačić, predsjednik Sindikata RMU “Banovići”, naglašava da Sindikat ne vodi nikakvu političku igru.

“Sindikat se ne želi baviti politikom. Samo smo na stajalištu da nijedan radnik ne smije ostati bez posla i to tražimo od onih koji budu izabrani u Nadzorni odbor, a poslije ćemo reagirati za projekte koji su dobili satisfakciju sa svih nivoa vlasti. Borit ćemo se svim dozvoljenim i legalnim sredstvima, čak i štrajkom. Ako im se isplati da ne radimo i da stanemo, bujrum. Ovih 150 ljudi, za čije je zapošljavanje poništen konkurs, ključni su za podzemnu eksploataciju.

Oni su devet mjeseci radili i posmatrani su u tom periodu, a to su sve proizvodni radnici bez kojih se ne može. Spremni smo da ih zaštitimo, a ako se oni ne prime, ja sam im najavio da ćemo ići u Sarajevo. Mi smo stava da nikada nećemo ući u koncern dok je organiziran na ovaj način. Zašto nećemo u koncern? Znate šta su uradili? Kupili su vrijeme u ovih deset godina, malo pojačali proizvodnju i otpustili mnogo radnika. Sada su došli do zida i nema više kupovine vremena”, istaknuo je Lačić.

“Mi smo kažnjeni od naše Vlade. Zašto? Je li to politika? Ja to ne znam. Vjerovatno jeste. Moj je posao da vodim ovo preduzeće i vodio sam ga tako da smo za 15 godina napravili 46 miliona dobiti, investirali više od 200 miliona u opremu, podigle su se plaće s 560 na 1.100, a broj uposlenih s 2.500 na 2.900. Da smo realizirali ovaj projekt, Banovići bi morali uvoziti radnu snagu”, rekao je Čergić i dodao: “Što se tiče inspekcija, došli su svi iz Federacije, samo nisu iz Federalnog MUP-a da hapse, ali ni to nije isključeno. Naravno da ima sitnih nepravilnosti i toga svugdje ima. Ima li iko da je idealan? Nikada nisam rekao da je idealno i da nema nepravilnosti.”

Dok se očekuje zvaničan stav inspektora, Nermin Džindić, ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH, iznio je dio nepravilnosti uočenih u RMU “Banovići”.

“Tržišna inspekcija utvrdila je da ne postoje ili se djelimično izdaju fiskalni računi za prodati ugalj. To je jedan prekršaj i to valja dalje procesuirati i tražiti odgovornost. Drugi nalaz je da ima nepravilnosti u vezi s tečnim energentima, u smislu da se ne posjeduje licenca za skladištenje goriva. I to je prekršaj, a najteži oblik je da je veterinarski inspektor pronašao hranu kojoj je istekao rok trajanja 2014. godine i naložio je zabranu ishrane rudara dok se problem ne otkloni. U nalazu je naveden još niz nepravilnosti, da ima svašta prljavo, neuvjetno, da nema evidencije o radnicima koji rade tamo, da nemaju sanitarne knjižice itd. Taj niz propusta potrebno je otkloniti i nastaviti s radom.

Saobraćajni inspektor utvrdio je da se o određenom broju putnih naloga ne vodi jasna i tačna evidencija i o utrošku goriva, iako su ta vozila u tehničkoj eksploataciji i ona se upotrebljavaju u svakodnevnoj aktivnosti. Najlošija informacija jeste ta da je u osam mjeseci realizacija plana rada samo 49,8 procenata. Možete zamisliti situaciju kada imamo u pripremi novi blok, koji treba da krene u fazu realizacije, i da u prvih osam mjeseci imate 49,8 procenata. Sljedeći također loš podatak jeste da je na pripremi površinske eksploatacije u prvih šest mjeseci ostvareno 38,6 od ukupno 100 procenata plana i posljednja informacija od ovih inspekcija jeste da za prvih osam mjeseci imamo 149 povreda, od čega 116 lakših i 15 teških. Očekujemo vrlo brzo sve zvanične potvrde ovih navoda”, naveo je Džindić.

Džindić je također poslao poruku članovima Nadzornog odbora i kompletnoj upravi, kao i sekretaru, koji je podnio ostavku.

“Odluke Vlade FBiH koje su donesene na prethodne dvije-tri sjednice treba ispoštovati. Niko, kako se to medijski navodi, nema želju da vlada Rudnikom ‘Banovići’ niti bilo kojim drugim rudnikom. On je u većinskom vlasništvu Vlade FBiH i Vlada hoće da ima uvid u sve transparentno i jasno.”

Inače, članovi Nadzornog odbora kojima je istekao mandat prethodno su u potpunosti usvojili predloženi dnevni red za održavanje Skupštine, čiji je predlagač bila Vlada FBiH.

Emin Haračić, predsjednik Nadzornog odbora RMU “Banovići” kojem je istekao mandat, najavio je da će se ponovo prijaviti na konkurs jer je, kako je naveo, u ovom Nadzornom odboru petnaest godina i smatra da je dosta doprinio radu rudnika. Da li će on ponovo biti predložen i izabran, to je, kaže, do komisije koja bude odlučivala.

 

Sljedeći članak

Francuski muslimani

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!