fbpx

Francuski muslimani

Institut “National d'etudes démographiques” (INED) procijenio je da francusko stanovništvo “muslimanskog porijekla” iznosi osam i po miliona muškaraca i žena u zemlji od 67 miliona stanovnika. Islam je, inače, druga religija Francuske.

 

Islam u Francuskoj raste, a većina francuskih muslimana smatra da je njihova religija važnija od državnih institucija, što predstavlja probleme ogromne socijalne, kulturne i političke prirode. Naime, prema sociološkoj studiji koju je vodio Jérôme Fourquet, u ime Fondacije “Jean-Jaurès” i časopisa Le Point, 68% francuskih muslimana i 74% francuskih muslimana u dobi od 25 do 50 godina protivi se zakonu koji zabranjuje hidžab i “druge vjerske znakove” u javnim školama; 70% muslimana smatra da je zakon koji zabranjuje “skrivanje” lica “loša stvar”.

Prema istoj studiji, 55% francuskih muslimana kaže da redovito petkom odlazi u džamiju, a takvih je prije 30 godina bilo jedva 16%. Dalje, 49% muslimana vjeruje da se sekularizam i državne institucije moraju “prilagoditi” praksi islama u Francuskoj. Pored toga, 55% radnika tvrdi da bi “vjerski identitet trebao biti potvrđen na radnom mjestu”, što je “afirmacija” koja bi mogla biti problem u osjetljivim sektorima, kao što su javni prijevoz i aerodromi.

Svi pokazatelji društvenog i kulturnog identiteta islama Francuske porasli su u posljednjih dvadeset godina, kada nacionalna demografija podvlači značajan rast muslimanskog stanovništva, a zemlja, prema Jérômeu Fourquetu, postaje “arhipelag zajednica koje se ne razumiju uvijek”. Prema nekim procjenama, u Francuskoj je do 1990. bilo četiri miliona muslimana.

Dvadeset i sedam godina kasnije, utjecajni istraživački centar “Pew” (PRS) procijenio je da je u Francuskoj 2016. bilo oko sedam miliona muslimana. Institut “National d’etudes démographiques” (INED) procijenio je da francusko stanovništvo “muslimanskog porijekla” iznosi osam i po miliona muškaraca i žena u zemlji od 67 miliona stanovnika. Islam je, inače, druga religija Francuske.

Prema studiji koja je provedena u ime Fondacije “Jean-Jaurés”, broj žena koje nose neku vrstu vela se smanjuje, a koristi ga jedva deset posto francuskih muslimana. Međutim, kod muslimana raste protivljenje zakonu koji ga zabranjuje u školama. Godine 2011. godine 60% francuskih muslimana smatralo je da je zabrana “dobra” odluka. Danas ih 70% misli da je zabrana loša.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!