fbpx

Trudnice, porodilje i korona: Šta sve moramo znati

Što se tiče dojenja WHO je izdao preporuke prošlog petka.

 

SARS-CoV-2 ne prenosi se sa trudnica na novorođenu djecu. Trenutno nema naučnih dokaza. Prije nekoliko dana je objavljeno da je novorođena beba u Velikoj Britaniji zaražena, što je izazvalo veliku zabrinutost među trudnicama.

Ali list Guardian je objavio da nije poznato je li dijete oboljelo od bolesti u maternici ili se zarazilo tijekom poroda. I još uvijek se ne zna. Istog dana kada je objavljena vijest Britanski kraljevski koledž opstetričara i ginekologa objavio je vodič za infekciju coronavirusom (Covid-19) u trudnoći, za zdravstvene radnike koji su pokazali da nema dokaza o intrauterinoj infekciji fetusa, tako da se “smatra da virus malo vjerovatno ima učinka na razvoj fetusa.”

Najkritičniji aspekti su mogući vertikalni prijenos i dojenje. Što se tiče vertikalnog prijenosa, potrebno je više studija i sa većim uzorcima, ali dosad svi nalazi pokazuju da nema intrauterine zaraze. Tako je 12. februara objavljen rezultat istraživanja u koje je bilo uključeno devet žena I nijedna nije prenijela Covid-19 svojim bebama. Provjereni su uzorci amnionske tekućine, krvi iz pupčane vrpce i brisa grla novorođenčadi. Sve je bilo negativno. Uzorci majčinog mlijeka su također analizirani i negativni su na SARS-CoV-2.

Otprilike u isto vrijeme objavljeno je još jedno istraživanje sa devet uključenih žena od kojih je jedna rodila blizance. Od desetero djece, šestero je rođeno prijevremeno, a četvero na vrijeme. Jedno od njih umrlo je nekoliko dana kasnije. Iako su svi novorođeni faringealni brisevi bili negativni na SARS-CoV-2, postojalo je nekoliko problema poput prijevremenog porođaja ili respiratornih tegoba. Ali nije jasno da li su izravno povezani sa koronavirusnom infekcijom.

Iako je istina da su u slučaju SARS-a i MERS-a, prvih rođaka Covid-19, zabilježeni slučajevi pobačaja i čak smrti fetusa, stručnjaci ponavljaju kako do danas nema dokaza o intrauterinom prenošenju ove nove vrste koronavirusa.

A to potvrđuje i druga studija objavljena jučer u časopisu Frontiers in Pediatrics, a koja se temelji na četiri novorođenčadi trudnica koje su pozitivno testirana na Covid-19 u Wuhanu. Svi su bili izolirani u jedinicama intenzivne njege, tri su testirana negativno, a majka četvrtog nije dala dozvolu za testiranje.

Jedno od novorođenčadi tri dana je imalo manji respiratorni problem koji je tretiran neinvazivnom mehaničkom ventilacijom, a dvije bebe, uključujući i onu s respiratornim problemima, imale su osipe na tijelu koje su nestale samostalno, nešto s čime se ne može izravno povezati. koronavirus.

Što se tiče dojenja WHO je izdao preporuke prošlog petka. Isprva je tendencija majki koje su testirana pozitivno, čak i ako testirane bebe imaju negativnu reakciju na Covid-19, izbjegavati svaki kontakt, razdvojiti ih barem dva metra, biti na sigurnoj udaljenosti i prestati dojiti. Ali WHO sada zagovara kontakt koža na kožu, u skladu sa smjernicama humanizacije porođaja, zagovara dojenj, jer koristi nadmašuju rizike – kod beba je agresivnost Covid-19 vrlo niska – a zaštitni učinak dojenja posebno je vidljiv kada su zarazne bolesti u pitanuu s izravnim prijenosom antittijela.

Dojenčad koju su rodile majke koje imaju ili se sumnja da imaju Covid-19, stoga bi se trebala hraniti u skladu sa standardnim smjernicama za hranjenje dojenčadi, primjenjujući potrebne mjere opreza za sprječavanje i kontrolu. Preporučuje se da tijekom hranjenja majke nose masku – da ne bi kapljice došle do djeteta prilikom disanja ili govora – da pravilno peru ruke prije i nakon kontakta s bebom, te da redovito čiste i dezinficiraju površine koje je majka dodirivala.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!