fbpx

Pomama za knjigom u kojoj je korona opisana prije 39 godina

Koontz je animalist i borac za prava živcotinja, prije svih pasa. Živi u Južnoj Kaliforniji sa suprugom a do sada o svojim proročanstvima i fenomenu opisanom u “Oči tame” nije govorio.

Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća američki pisac Dean R. Kootz zamislio je globalnu pandemiju zbog virusa koji je nazvao Wuhan-400. Virus razvijen u laboratorijima u Kini. I smjestio je priču negdje “oko 2020. godine”.

Njegov naučnofantastični roman “Oči tame” prošao je uglavnom nezapaženo kada je objavljen 1981. Sve do prije nekoliko dana. Sve te slučajnosti s koronavirusom učinile su ga traženim na društvenim mrežama.

Knjiga koja je potpuno zaboravljena postala je predmetom želje i njezina cijena na internetu je naglo skočila. Stara izdanja s mekim koricama koja su prije koronavirusa koštala samo nekoliko dolara sada se na Amazonu prodaju za 150 dolara.

Cijene rastu, a antikvarnice u SAD-u prodaju svoje primjerke i po cijeni od 725 eura. Prvo potpisano izdanje doseže 1.150 eura a rijetka drvena kutija, luksuzno izdanje objavljeno 1989. godine u Velikoj Britaniji, donosi 2,289 eura. Iako možete kupiti i verziju CD-a za audio knjige za oko 10 ili 20 eura.

U Evropi se izdanje iz 1994. godine prodaje za oko 120 eura, dok se autorove druge knjige prodaju za svega 1,28 eura.

Šta to Koontz kaže u romanu? Kaže da se “teška bolest slična pneumoniji” proširila diljem svijeta i odupirala se svim poznatim načinima liječenja. Odjednom, “onoliko brzo koliko je nastala, tako jue nestala”. Nakon deset godina ponovo je napala, a zatim zauvijek nestala.

Jedan od proročanskih odlomaka je onaj kada govori o kineskom naučniku Li Chenu koji je u Sjedinjene Američke Države donio disketu (bilo je to ‘80-ih …) s informacijama o “najvažnijem i najopasnijem novom biološkom oružju u tom desetljeću”

“Prozvali su stvar Wuhan-400 jer je razvijena u njihovim laboratorijama za istraživanje DNK na periferiji grada Wuhan. ” Njegov virus je “savršeno biološko oružje”, ali ipak ima razlike u odnosu na Covid-19: preživi samo jednu minutu izvan tijela, utječe samo na ljude i mnogo je smrtonosniji…

Koontz u Evropi i nije previse poznat no u Sjedinjenim Državama on ima svoju legiju fanova unutar žanra horora i naučne  fantastike. Jedno od njegovih najpoznatijih djela, Ghosts, 1998. je doživjelo filmsku adaptaciju a uloge su ostvarili Joe Chapelle i Peter O’Toole kao i tada i mladi Ben Affleck.

Koontz je animalist i borac za prava živcotinja, prije svih pasa. Živi u Južnoj Kaliforniji sa suprugom a do sada o svojim proročanstvima i fenomenu opisanom u “Oči tame” nije govorio.

Rođen je u Pennsylvaniji i imao je teško djetinjstvo. U nekoliko je intervjua objasnio da je njegov otac pio i, dok je još bio dijete, trpio je zlostavljanje. Otuda se sklonio u književnost. Samo godinu dana nakon što je diplomirao objavio je svoj prvi roman Zvijezda potraga (1968). I nakon toga se potpuno posvetio pisanju.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!