fbpx

Selam predsjedniku iz Bihaća donijeli na biciklima

Među najodanije poštovaoce Izetbegovićevog lika i djela treba svrstati članove Rekreativno-biciklističkog kluba “Japod” iz Bihaća, koji već pet godina u znak sjećanja na predsjednika voze biciklistički maraton od Bihaća do Sarajeva. U prostorijama Muzeja “Alija Izetbegović” zatekli smo ih umorne od puta, ali i sretne što su dovršili maraton bez većih problema i poteškoća

 

Piše: Hamza RIDŽAL

 

Fotografije: Velija HASANBEGOVIĆ

Navršilo se petnaest godina od smrti prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića, ponajvažnije političke figure u novijoj historiji Bosne i Hercegovine. Sjećanje na njega još uvijek je živo, a broj poštovalaca njegovog lika i djela, čini se, raste iz godine u godinu. Skoro je nevjerovatno da se političkom djelovanju i intelektualnoj ostavštini Izetbegovića poklanja veća pažnja izvan Bosne i Hercegovine, gdje je neupitan njegov status beskompromisnog borca za slobodu svih ljudi, pa i onih koji su ga nepravedno osudili na robiju.

Naravno, i u Bosni i Hercegovini ima ogroman broj onih koji se s radošću i poštovanjem sjećaju Izetbegovića, odajući mu počast i poštovanje na razne načine. Kad se primakne 19. oktobar i godišnjica Izetbegovićeve smrti, oni odaju počast učenjem Fatihe, podsjećanjem na neke od njegovih citata ili posjetom njegovom turbetu. Među najodanije poštovaoce Izetbegovićevog lika i djela treba svrstati članove Rekreativno-biciklističkog kluba “Japod” iz Bihaća, koji već pet godina u znak sjećanja na predsjednika voze biciklistički maraton od Bihaća do Sarajeva. U prostorijama Muzeja “Alija Izetbegović” zatekli smo ih umorne od puta, ali i sretne što su dovršili maraton bez većih problema i poteškoća.

“Ideja za biciklistički maraton u znak sjećanja na predsjednika Izetbegovića potekla je od našeg kolege i prijatelja Emira Selimovića, koji je ovdje s nama. Mi smo se, naravno, složili jer je to naš predsjednik nesumnjivo zaslužio. Od te ideje smo, evo, već došli do malog jubileja jer je ovo peta godina kako smo odvezli maraton od Bihaća do Sarajeva. Sada nas ima desetak, a nekada je bilo i više biciklista. Međutim, zbog vremenskih uvjeta i činjenice da nemaju svi biciklisti opremu kakvu mi imamo, kao i zbog toga što su radni dani pa ne mogu baš svi koji bi željeli doći i odsustvovati s posla, ove godine došlo je nas desetak. Ali, taj broj svakako varira iz godine u godinu. Važno je da maraton postaje tradicija koju ćemo održavati i u narednim godinama”, kaže Ahmet Alibabić, predsjednik Rekreativno-biciklističkog kluba “Japod” iz Bihaća.

On ističe da je veoma važno čuvati sjećanje na Aliju Izetbegovića i da to trebaju činiti svi građani Bosne i Hercegovine, bez obzira na način na koji izražavaju poštovanje. “Mi činimo veliki napor putujući iz Bihaća u Sarajevo kako bismo poklonili cvijeće na mezar našeg predsjednika. To je način na koji mi iskazujemo poštovanje. Imali smo i lijepe reakcije na ovaj naš maraton, pa smo prošle godine od premijera Vlade dobili kombi i gorivo za manifestaciju, od gradonačelnika Bihaća također je nuđena pomoć. Najviše nas raduje podrška naših sugrađana, što govori o tome koliko se u Bihaću poštuje Alija Izetbegović”, poručuje Alibabić.

Najstariji učesnik ovogodišnjeg maratona jeste Ekrem Zukić, koji ima 76 godina. Kaže da je maraton naporan, ali ne samo njemu već i mlađim kolegama iz kluba, što su potvrdile i njegove mlađe kolege. “Neko je više spreman, neko manje, ali se držimo kao grupa i pratimo se. Međutim, imamo puno kilometara u nogama, svake godine idemo u Srebrenicu i na neka druga mjesta, pa smo navikli na vožnju. Svaki od nas godišnje pređe na biciklu između 5 i 20 hiljada kilometara”, ističe Emir Selimović, jedan od učesnika maratona.

Put od Bihaća do Sarajeva na biciklu traje dva dana. “Obično smo konačili u Jajcu, negdje na pola puta, ali jučer smo zbog velike magle promijenili plan, pa smo noćili u Vakufu. Srećom, danas nas je vrijeme poslužilo pa smo ranije stigli u Sarajevo, a dešavalo se da u Sarajevo dođemo pod lampama, kad već padne noć”, kaže Alibabić. On ističe da se tako dalek put ne bi mogao preći za dva dana običnim biciklima. Sanel Kurtagić, jedan od učesnika maratona, kaže da se ranije išlo i s lošijim biciklima, ali da sada svi koji su stigli imaju profesionalnu opremu koja umnogome olakšava putovanje. “Koliko je važna oprema, toliko je važna i priprema. Ali ništa od toga ne može pomoći kad je jaka kiša. Kad smo vozili prvi maraton 2013. godine, od Bihaća do Petrovca bio je strašan pljusak. Nebo se otvorilo. Imali smo mi kombinezone, ali nas je kiša veoma usporila. Kiša je veliki problem za biciklistu”, kaže Selimbegović.

Ervin Alijagić kaže da je oprema veoma važna, ali da je ona i veoma skupa. Bicikli kakve koriste u “Japodu” koštaju oko 3.000 maraka, a oni se, poput automobila, moraju održavati redovnim servisiranjem i promjenom guma. Ipak, Alijagić ističe da bi put od Bihaća do Sarajeva bio mnogostruko teži da maratonci ne koriste baš tu opremu. Predsjednik “Japoda” Alibabić kaže da interes za biciklizmom u Bihaću raste iz godine u godinu.

“Mi u Bihaću imamo četiri biciklistička kluba. U ‘Japodu’ imamo šezdesetak članova. Kroz klub je do sada prošlo oko 250 ljudi. Klub je registriran 2010. godine, a osnovan je iz ljubavi prema biciklizmu i druženju, ali i iz želje da približimo ostatku naših sugrađana ljepote koje mi na našim vožnjama imamo priliku vidjeti”, kaže Alibabić. RBK “Japod”, pored rekreativnog biciklizma, želi olakšati svojim članovima aktivno sudjelovanje u različitim manifestacijama vezanim uz brdski biciklizam, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u inozemstvu, kao i organiziranje sličnih događanja, kako rekreativnog, tako i takmičarskog duha.

Prilikom osnivanja, klubu je pristupilo 10 članova, a u međuvremenu je interes Bišćana koji su prepoznali biciklizam kao zdrav i zabavan oblik druženja porastao, tako da broj aktivnih članova raste iz dana u dan. Posebno su zadovoljni činjenicom da RBK “Japod” već godinama organizira uspješnu biciklijadu “Nacionalni park Una”, te time aktivno doprinosi turizmu, kako u gradu Bihaću, tako i u Unsko-sanskom kantonu. RBK “Japod” redovno organizira i maratone za Srebrenicu, kada se iz Bihaća ka Srebrenici uputi 350 biciklista. Posebno su ponosni na maratone koje organiziraju za Srebrenicu i Sarajevo kako bi odali počast žrtvama genocida i prvom predsjedniku Republike BiH Aliji Izetbegoviću.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI