fbpx

Podnošljivo je, nije musliman

Izgleda da tehnološke kompanije nisu voljne da se terorizmom bijelih nacionalista bave kao islamskim terorističkim grupama, poput Islamske države. Facebook i Twitter uklonili su desetine miliona propagandnih tekstova ISIS-a i Al-Kaide od 2014. do 2018. godine.

“Da se iko od počinilaca dva masovna ubistva ovog vikenda pridržavao ideologije radikalnog islama, resursi američke vlade i njenih međunarodnih saveznika mobilizirali bi se bez odlaganja”, objavio je New York Times u redakcijskom komentaru nakon dva masovna ubistva u SAD-u proteklih dana. Da je toga bilo, nastavlja taj utjecajni list, “strašna moć države bi neumorno radila na tome da budućim teroristima uskrati pristup oružju, novcu i forumima kako bi širili svoju ideologiju; u njihov pokret bi se infiltrirali špijuni i doušnici; njihovi finansijeri bi bili kažnjeni; mjesta okupljanja bi bila pod nadzorom…”

Da je islam bio ideološka osnova dva napada, “nijedan Amerikanac se ne bi složio sa stavom da ‘misli i molitve’ (za žrtve) predstavljaju protuterorističku strategiju. Nijedan Amerikanac ne bi bio voljan da krivicu za takav napad svali na videoigre, što je, međutim, učinio guverner Texasa Dan Patrick povodom masovnog ubistva u El Pasu 20 ljudi i ranjavanja 27”.

Bilo bi i međunarodnih posljedica, poteza protiv islamskog svijeta, sankcija, “političari bi mogli otići toliko daleko da potpuno zabrane ulazak muslimana u SAD sve dok predstavnici naše zemlje ne shvate šta se, dođavola, događa”, piše njujorški list. Ali, iako svega toga nema, čak i površan posmatrač može shvatiti danas o čemu se radi. “Svijet, a naročito Zapad, ima s bijelcima nacionalistima ozbiljan teroristički problem koji je predugo ignoriran ili opravdavan.” Postoje ozbiljna pitanja o tome kako su SAD postale podložne islamskom ekstremizmu, ali ako bi se isti stepen budnosti i jedinstva napora uložio u borbu protiv nacionalizma bijelaca, “bili bismo sigurniji”.

Ovogodišnja istraga Timesa utvrdila je da je “bar trećina bijelih ekstremista, ubica bila inspirirana sebi sličnima, inspirirana ‘propovjedničkim otkrovenjem’ iz njihovih ubilačkih napada i njihovom taktikom napada”. “Nadmoćnost bijele rase, drugim riječima, nasilna je, međusobno povezana transnacionalna ideologija. Njene pristalice okupljaju se na anonimnim internet-forumima kako bi širile svoje ideje, planirale napade i navijale za terorističke akte”, piše list.

Izgleda da tehnološke kompanije nisu voljne da se terorizmom bijelih nacionalista bave kao islamskim terorističkim grupama, poput Islamske države. Facebook i Twitter uklonili su desetine miliona propagandnih tekstova ISIS-a i Al-Kaide od 2014. do 2018. godine.

Ali sličan standard nije primijenjen na nacionaliste bijelce, konstatirao je u analizi istraživač J. M. Berger koji se specijalizirao za ekstremizam na internetu. Zabilježio je da je “zadatak stvaranja odgovora alt-desnici mnogo složeniji i prepun nagaznih mina, što je uglavnom rezultat inherentne političke prirode tog pokreta i njegove bliskosti s političkom moći”. Dok korijeni tog pokreta decenijama prethode Trumpovom vremenu, “nacionalizam bijelaca stekao je novi, centralni legitimitet baš otkad je on na vlasti”, piše NYT.

Sljedeći članak

Drama u Kašmiru

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!