fbpx

Ko je bio Mustafa Busuladžić: Ime mu nadživjelo sistem koji ga je osudio na smrt

Odmah po dolasku na vlast 1945. godine komunistički režim uhapsio je Mustafu Busuladžića i po kratkom ga postupku osudio na smrt. U noći 29. juna strijeljan je u sarajevskom naselju Velešići, iza željezničke stanice. Neznani prolaznik na mjestu strijeljanja pronašao je njegove naočale i fes i odnio ih Mustafinim roditeljima. Očevici su svjedočili da je pred pogubljenje bio veoma smiren i da je cijele noći učio Kur'an

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

 • Emir 18.08.2017.

  Interesantno bi bilo znati, šta je radio i čime se bavio Mustafa od 1941 do 1945. Očito je da je bio na ustaško, njemačkoj strani, strani koja je poražena u svijetu , ne samo u bivšoj Jugoslaviji. Biti izdajnikom, što je on tada bio, mnogima je došla glave u to vrijeme i u,navodno,demokratskim društvima Francuske, Engleske, Norveške. Nije svrsishodno vaditi iz konteksta vremena i događanja samo segmente ili pojedince u tim segmentima. Obično, današnji revizionisti, budu žrtve samih sebe i pajaci za jednokratnu upotrebu kao što je Zlatko Hasanbegović, najveća sramota islama na B alkanu.

  Odgovori
  • Jasa 10.02.2019.

   Pa iz teksta se da zakljucit da je gospodin Busuladzic bio protiv komunista a vjerovatno se i borio protiv njih.Mozda ne oruzjem nego perom i svojim stavovima.Tekst je odlican.

   Odgovori
 • Amir Čamdžić 12.03.2019.

  Asim Čamdžić je bio amidžić mome djedu. Moj djed je takođe amidžić bivšem muftiji Banjalučkom Edhemu Čamdžiću. Koliko se zna ubijen je 1949 godine u centralnom zatvoru u Sarajevu / batinama. E šta ćeš.takvo bilo vrijeme bio na strani koja je izgubila rat, proglašen i osuđen kao neprijatelj naroda i države i ubijen kao takav. Svako ima svoju sudbinu i svoj izbor. U tom vremenu bio pogrešan izbor, nije bila njihova vlast da ih “veliča” kao što je danas upravo “njihova ideologija vladajuća”. Poslije oni što su bili gotovo ništa u toj “priči” poput Alijice “pokupili zasluge”, a oni što su zaista bili neki faktor u tom vremenu pobijeni.

  Odgovori
  • Amir Čamdžić 12.03.2019.

   Asim Čamdžić je ubijen u centralnom zatvoru u Sarajevu 1949 godine, da ne bi ko pomislio Edhem, nespretno napisano.

   Odgovori
   • Salih 01.04.2019.

    O mrtvima sve najbolje.Ovo je eklatantan primjer zablude muslimana kroz cjelu njihovu povjest.U burnim vremenima kao proklestvo,musliman ce uvjek izabrati ono sto je pogresno tako i u slucaju Busuladzica,ofabira stranu izdajnika i sa tim i svoju smrt.Muslimani po svojoj prirodi nisu sposobni da procjene svoju poziciju i bivstvo u ovom svijetu.Isti stav zauzimaju kao i indijanci u Amerikama samo sa tom razlikom sto su Indijanco na kraju ipak kako tako prezivjeli,dok muslimani u konacnici ce biti potpuno istrebljeni.

    Odgovori
    • ibrahim 29.06.2020.

     Zavisi iz koje pozicije gledas.Vidis nakon samo ove male crtice koju si ti napiso a ja procito ja razumijem da si ti zapravo izdajnik a Mustafa apsolutno borac za slobodu vlastitoga naroda.Znas,nije Mustafa ubijen zbog knjige koju je napiso o muslimanima u Rusiji nego je ubijen sto je strcao obrazovanjem,intelektom,hrabroscu i opredjeljenjem da se zauzme za slobodu vlastitog naroda.Nije Mustafa jedini ubijen nego su u pitanju stotine i hiljade onih koji su mogli uciniti nesto na boljitku Bosnjaka muslimana.Ali to je oprobani recept koji su nad nama medju prvima primjenili Turci,a nastavili veliko Srbi u vrijeme okupacije naseg naroda u kraljevini SHS te pod okupacijom u socijalistickoj Jugoslaviji.Najfriskiji primjer zatiranja onoga pismenijeg i sposobnijeg u nasem narodu je poslednji rat.Mogu govoriti o Prijedoru jer sam tamo zivio.Okupirali su nas,strpali u logore a onda napravili selekciju pa su napobili skoro sve lijecnike njih preko deset,a onda profesore,nastavnike,inzinjere,poduzetne ljude,i imucnije ljude.Sta su uradili najbolje se vidi danas kad se pogleda sastav malobrojne povratnicke populacije tamo.Dakle,protiv takvih se Mustafa borio i nas je apsolutni heroj a oni iz naseg naroda koji ga osporavaju su najobicnije smece,bagra i izdajnici.

     Odgovori
     • Danco 02.07.2020.

      @IBRAHIM, iz ovog se teksta izmedju redova da zakljuciti da je Mustafa ubijen jer se stavio na stranu njemacko-italijanskog agresora i domacih izdajnika (u ovom slucaju ustasa).

      Sve ostalo je pokusaj revizije istorije. Ne kazem da je to tako moralo se raditi, medjutim vecina takvih je u drugoj polovici 40ih godina smaknuta po kratkom postupku, bez obzira na obrazovanje, dob i to.

    • Hilas 04.07.2020.

     Nadaj se samo istrijebljenju muslimana, netko to davno rece :Vojnik o skracenju, kurva o postenju…a srbin o istrijebljenju…

     Odgovori
 • Esmir 01.07.2020.

  A da ga neko konacno posteno nazove fasistom i ustasom? Dosta mitomanije…

  Odgovori
 • Kenan 13.08.2020.

  Govno fasisticko koje je podrzavalo fasiste i sirilo antisemitizam. Nema taj bezdusnik nikakve veze sa Islamom, nego sa zlocincima koji pocinise najveci zlocin u historiji civilizacije. Sjeme mu se zatrlo ako Bog da. I ovi novi fasiste koji dadose skoli ime po ovom kvislingu, nadam se da ce zavrsiti bez nisana na licu zemlje i bez mezara. Takvi mogu samo da prljaju Zemlju svojim poganim celijama.

  SMRT FASIZMU, SLOBODA NARODU !!

  Odgovori