fbpx

ZVIZDIĆ OBMANJUJE: Kao predsjednik KO SDA ostvario je 2012. rezultat mnogo gori od Prevljaka

Potpredsjednik SDA Denis Zvizdić u posljednja dva dana nastupio je u medijima ističući “brutalan poraz” SDA na lokalnim izborima 2020, iznoseći podatke da je “ovo najveći poraz u historiji SDA“ (Klix.ba), a zatim s malom korekcijom dan poslije izrekavši na TVSA da je ovo najgori poraz u “historiji SDA u Kantonu Sarajevu”. Činjenice i brojke pokazuju da je Denis Zvizdić obmanuo javnost izrekavši oba puta netačnosti.

Najgori ukupni rezultat SDA ostvaren je 2010. godine tokom predsjednikovanja Sulejmana Tihića. Tada je ukupni broj glasova SDA u Federaciji BiH bio 206.926, dok je u 2020. godine, bez glasova dijaspore, glasova u odsustvu i glasova koje su prikupili COVID timovi rezultat SDA u Federaciji BiH približno 229.000. Kada se svi ti podaci saberu, vjerovatni rezultat SDA bit će približno 240.000 glasova, pa će ukupni brojevi za cijelu Bosnu i Hercegovinu rasti prema 270.000, što je upravo onoliko koliko je najavio predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Dakle, ni blizu najgoreg rezultata SDA u historiji.

Zvizdićevi podaci netačani su i činjenično neutemeljeni te posve u skladu s percepcijom “historijskog poraza SDA” koju je nakon izbora stvarala Četvorka. Lošiji rezultat SDA postigla je i 2006. godine, također u vrijeme kada je njen predsjednik bio Sulejman Tihić, kada je u Federaciji osvojila ukupno 218.365 glasova.

Posve je netačna i tvrdnja da je ovo najgori rezultat SDA u Kantonu Sarajevu. Denis Zvizdić ovim je teško obmanuo javnost jer je upravo on bio predsjednik KO SDA kada je ostvaren statistički jedan od najgorih poraza SDA u njenoj historiji. Denis Zvizdić bio je predsjednik KO SDA od 2012. do 2015 godine, a upravo je 2012. ostvaren drugi po redu najgori rezultat SDA u Kantonu Sarajevo.

Tada je SDA osvojila 75 vijećničkih mjesta u ovom kantonu, a u 2020. ostvarit će 83, na osnovu do sada prebrojanih glasova. Denis Zvizdić time je ostvario za 8 vijećnika, odnosno za 10 posto, slabiji rezultat od sadašnjeg predsjednika KO SDA Fikreta Prevljaka. Hronološki gledano SDA je tokom godina imala ove rezultate u općinskim vijećima Kantona Sarajevo.

68 vijećnika 2000. godine,
102 vijećnika 2004. godine,
88 vijećnika 2008. godine,
75 vijećnika 2012. godine,
99 vijećnika 2016. godine,
83 vijećnika 2020. godine.

Postavlja se pitanje zašto Denis Zvizdić, koji se poziva na principijelnost, nije te 2012. godine, kao političar izravno odgovoran za tadašnji katastrofalni rezultat SDA, do sada drugi najgori u njenoj historiji, podnio ostavku? I zašto nije podnio ostavku 2000. godine, kada je bio član Kantonalnog odbora u vrijeme historijski najgoreg izbornog rezultata SDA u Kantonu Sarajevo? Također, postavlja se pitanje zašto Denis Zvizdić koristi identičnu retoriku kao i njegov rođak Aljoša Čampara i pripadnici koalicije Četvorka u kojoj na temelju laži pokušavaju konstruirati da je SDA pod vodstvom Bakira Izetbegovića “dotakla dno” i “doživjela najgori poraz u historiji” kada svi brojevi govore da je to potpuna neistina?

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!