fbpx

Zašto institucije ne reagiraju: Turisti iz Wuhana u Bosni i Hercegovini?!

Nadležne sigurnosne i zdravstvene institucije bi u nacionalnom interesu Bosne i Hercegovine i njenih stanovnika MORALE zabraniti ulazak ovim potencijalno zaraženim turistima, te ih vratiti s bosanskohercegovačke granice.

 

Svijet trese svojevrsna globalna panika zbog novog koronavirusa koji se pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a koji je, sudeći po relevantnim izvorima, ne samo vrlo smrtonosan već i izrazito zarazan. U pitanju je opasna mutacija jednog iz roda virusa koji inače izazivaju običnu prehladu, baš kao što je to svojevremeno bilo i sa SARS-om ili nešto skorije s MERS-om. Ono što dodatno zabrinjava jeste informacija da je koronavirus potencijalno dosta zarazniji zbog načina inkubacije koja traje do četrnaest dana a inficirane osobe zarazne su čak i kada nemaju bilo kakve simptome.

Grad Wuhan, ali i čitava provincija Hubei u kojoj se ovaj grad nalazi, u stanju su potpune izolacije. Kineske vlasti angažirali su čak i vojne jedinice da bi tu regiju držali u izolaciji. Uprkos tome koronavirus pojavio se u mnogim dijelovima svijeta do sada isključivo tako što su ga donijele osobe koje su dolazile iz provincije Hubei, gdje su se prvobitno zarazile. Za sada su to izolirani slučajevi koji ne prelaze jednocifren broj, no zdravstvene organizacije i službe gotovo svih država pojavu inficiranih osoba tretiraju s izuzetnom ozbiljnošću te su pojedine od njih zabranile ulazak kineskih državljana iz virusom pogođene regije.

Zbog svega navedenog, nevjerovatno zvuči informacija da dok pojedini kineski gradovi, poput Hong Konga, ali i države, poput Tajvana, zabranjuju ulazak svim kineskim državljanima koji su u protekle dvije sedmice boravili u gradu Wuhanu, dotle grupa kineskih turista, pristigla tek prekjučer, i to upravo iz Wuhana, treba ući u Bosnu i Hercegovinu! Kineski turisti navodno su prekjučer sletjeli u Milano, u Italiju, danas su bili u Hrvatskoj u posjeti dalmatinskim gradovima, a večeras će noćiti u Neumu, da bi se sutra uputili u Sarajevo!

Nije baš sasvim jasno kako i otkuda ova turistička ekskurzija za vrijeme Kineske Nove godine, kada Kinezi uglavnom putuju u Kinu a ne iz ove zemlje, i kako to da je riječ o turistima baš iz Wuhana kada vijesti govore da su kineske vlasti još prije četiri dana suspendirale sve turističke avionske letove iz tog grada.

Ovakva informacija trebala bi alarmirati nadležne sigurnosne i zdravstvene institucije koje bi u nacionalnom interesu Bosne i Hercegovine i njenih stanovnika MORALE zabraniti ulazak ovim potencijalno zaraženim turistima, te ih vratiti s bosanskohercegovačke granice. Saopćenja kako su kineski turisti pregledani na milanskom aerodromu, te da nemaju bilo kakve simptome, besmislene su u svjetlu informacija o četranestodnevnoj inkubaciji smrtonosnog koronavirusa, te o mogućnosti njegovog širenja od osoba koje nemaju bilo kakvih simptoma.

Na sve ovo treba dodati da ne postoji bilo kakav pouzdani brzi test na aerodromima koji bi potpuno isključio zarazu već da je riječ o najobičnijem mjerenju visine temperature. Nadležne institucije moraju reagirati dok nije kasno a, uostalom, uvijek je “bolje spriječiti nego liječiti”, kako kaže stara narodna poslovica.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!