fbpx

ZAHIRAGIĆ: Nije ovo Divlji zapad, ne plašimo se mi kriminalnih klika

"Često su naše diskusije i inicijative rezultirale prijetnjama i uvredama načelnikove kriminalne klike koju je okupio oko sebe. Međutim, mi se toga ne plašimo. Nije ovo divlji zapad u kojem vlada zakon jačega, a i da jeste, ne bismo bili mi ti koji se plaše. Ekipa u Klubu SDA je ekipa čestitih, vrijednih i obrazovanih ljudi, uglavnom mladih, koji nemaju nikakvih oraha u džepu, ali koji ne dozvoljavaju da im neko prijeti ili da ih neko plaši. Naravno, medijska okupacija kakvoj smo kao narod i stranka izloženi već 25 godina, odražava se i na blokadu koju mi kao vijećnici i SDA Stari Grad kao politička organizacija imamo. Međutim, građanima Starog Grada ne trebaju mediji da bi formirali svoje mišljenje, vide to svaki dan", poručuje kandidat za Općinsko vijeće Starog Grada Adi Zahiragić.

Razgovarao: Edib KADIĆ

Adi Zahiragić rođen je 1988. godine u Sarajevu. Nakon završene Druge gimnazije upisao je Mašinski fakultet na Univerzitetu u Sarajevu, na kojem je diplomirao i magistrirao u roku.
Nakon okončanja studija mašinstva, uz rad je nastavio svoje formalno obrazovanje na master studiju Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, na Odsjeku za menadžment i informacione tehnologije. Posljednje 4 godine aktuelni je vijećnik u Starom Gradu, gdje je prepoznat kao jedan od najaktivnijih vijećnika. Oženjen je i otac dvoje djece.

STAV: Otkud jedan inžinjer mašinstva u političkim vodama? Učestalije je da se politikom bave oni s pozadinom društvenih ili humanističkih nauka…

ZAHIRAGIĆ: Dobro pitanje. I sebi sam ga često postavljao. Međutim, zaključio sam da općinsko vijeće kao organ lokane samouprave i nije politički organ, tako da za sebe ne smatram da sam političar. Radije svoju funkciju vijećnika volim posmatrati kroz prizmu emaneta koji su mi moji sugrađani dodijelili svojim ogromnim povjerenjem na prošlim lokalnim izborima. Trudio sam se, zaista, da to povjerenje opravdam i da se ne pretvorim u klasičnog lokalnog političara, koji dolazi po glasove svake 4 godine. Odabrao sam da budem glas svih građana u lokalnom zakonodavnom organu, da im stalno budem na raspolaganju i da sa njima imam stalnu i neposrednu komunikaciju. Mi inžinjeri, za razliku od kolega sa društvenih i humanističkih nauka, problemu pristupamo precizno. Mislim da je inžinjerski mentalitet i način posmatranja stvari poželjan na svakom mjestu odlučivanja.

STAV: Zašto SDA?

ZAHIRAGIĆ: Moja prva sjećanja na izbore i demokratiju sežu u vrijeme neposredno poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu. Sjećam se svoga učešća, kao dječaka, zajedno sa rahmetli dedom i babom, u pobjedničkoj koloni SDA. Bila je tu muzika, parole, zastave, sirene… Zaista jako sjećanje koje me je vjerovatno politički determinisalo za cijeli život. Kasnije, tokom različitih faza sazrijevanja imao sam različite načine posmatranja stvari. Međutim, konačnim formiranjem mene kao zrele ličnosti, SDA se kao jedna tradicionalna stranka učvrstila u mom političkom opredjeljenju. Također, historijat SDA, njene zasluge od nastanka do danas, kao i njena neophodnost kao jedinog ozbiljnog političkog pokreta bošnjačkog naroda i svih drugih koji vole ovu državu, poznata su stvar, koje ne bih posebno obrazlagao.

STAV: Kakvo je trenutno stanje u Općini Stari Grad? Jeste li zadovoljni radom općinskog načelnika i administracije te ukupno razvojem Općine Stari Grad?

ZAHIRAGIĆ: Stari Grad, kao najstarija općina u Sarajevu, u posljednjih nekoliko godina prolazi kroz veoma težak period političke, društvene i moralne dekadence. Sve moralne vrijednosti u rukovođenju općinom su izgubljene. U Općinskoj administraciji se ne pitaju obrazovani i ugledni ljudi, nego je došlo vrijeme u kojem općinom vladaju najgori među nama. Ljudi upitne prošlosti i upitne sadašnjosti, a sa kojima je upitna naša budućnost i budućnost naše djece. Osim toga, kada je razvoj Starog Grada u pitanju, najbolje govore komparacije sa drugim – do jučer nerazvijenim, sarajevskim općinama. Općina Stari Grad postaje općina starih ljudi. Mladi odlaze jer ovdje nemaju priliku zasnovati porodicu i stambeno se zbrinuti. Odlaze jer je nedostatak kvaliteta života, to jeste svih životnih sadržaja, prisutan u svakom društvenom aspektu. U Općini Stari Grad – nažalost, kao da je vrijeme stalo. Nadam se da će se stvari radikalno promijeniti poslije ovih lokalnih izbora, krajnje je vrijeme!

 STAV: Za mnoge posjetioce Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine, najatraktivnije su znamenitosti u Starom Gradu. Da li bi kulturno-historijski spomenici Starog Grada mogli biti bolje iskorišteni?

ZAHIRAGIĆ: Da, naravno! Bijela, Žuta, Crvena tabija, vratničke zidine i kapije, osmanski i austrougarski period. Susret istoka i zapada. Sve su to bogatsva Starog Grada koja su radi nemara lokalnih vlasti potpuno zanemarena. Da nije bilo inicijative iz Gradske uprave i Gradskog vijeća, u kojem su učestvovali gradonačelnik koji je sada nosilac naše liste i moje kolege gradski vijećnici iz Starog Grada koji se ponovo nalaze na listi za općinsko vijeće, ne bi bilo nikakvih aktivnosti na tome posljednje 4 godine. Trebevićka zičara, stavljanje Trebevića u funkciju izletišta za građane, iskorištenost gradske Vijećnice, projekti poput Bistričke stanice ili puštanja vode na svim česmama u Starom Gradu koje su godinama stajale presušene – sve su to projekti koji vraćaju Starom Gradu ugled i duh koji mu pripada. Nadam se da ćemo nakon ovih lokalnih izbora, sa načelnikom Jusufom Pušinom i većinom u Općinskom vijeću, imati priliku vratiti ugled i status Starom Gradu kakav mu dolikuje i pripada – na ponos svih starograđana.

STAV: Zašto je glas opozicije u Starom Gradu relativno nečujan u javnosti? Niste imali zamjerki na rad načelnika ili je izostala medijska podrška?

ZAHIRAGIĆ: Naravno da smo imali zamjerke. Na svakoj sjednici i izvan nje. Često su naše diskusije i inicijative rezultirale prijetnjama i uvredama načelnikove kriminalne klike koju je okupio oko sebe. Međutim, mi se toga ne plašimo. Nije ovo Divlji zapad u kojem vlada zakon jačega, a i da jeste, ne bismo bili mi ti koji se plaše. Ekipa u Klubu SDA je ekipa čestitih, vrijednih i obrazovanih ljudi, uglavnom mladih, koji nemaju nikakvih oraha u džepu, ali koji ne dozvoljavaju da im neko prijeti ili da ih neko plaši.
Naravno, medijska okupacija kakvoj smo kao narod i stranka izloženi već 25 godina, odražava se i na blokadu koju mi kao vijećnici i SDA Stari Grad kao politička organizacija imamo. Međutim, građanima Starog Grada ne trebaju mediji da bi formirali svoje mišljenje, vide to svaki dan.

STAV: Za šta ćete se zalagati ako budete izabrani u Općinsko vijeće? Koje su to inicijative koje planirate pokrenuti?

ZAHIRAGIĆ: Obećat ću samo, da ću, ukoliko dobijem povjerenje građana, nastaviti raditi ono što sam radio u proteklom mandatu u kojem sam bio jedan od vijećnika sa najviše podnesenih inicijativa – od kojih su mnoge realizovane iako sam nastupao iz pozicije opozicionog vijećnika. Također, nastavit ću beskompromisno insistirati na borbi protiv klijentelizma, korupcije i kriminala u našoj općini. Nastavit ću borbu protiv netransparentnih i sumnjivih dodijeljivanja parking i poslovnih prostora nekolicini povlaštenih pojedinaca, protiv uništavanja izgleda naše Baščaršije i jezgre Starog Grada naprimjerenim objektima i svijetlećim reklamama, protiv otimanja vakufske imovine, kao i protiv nepravednog sistema stipendiranja učenika i dodjele socijalnih pomoći. Nastavit ću insistirati na pomoći poboljšanju nataliteta, na povećanju naknada porodiljama koje su nezaposlene, kao i majkama sa više djece, te na udaljavanju kladionica i objekata u kojima se služi alkohol od škola i vjerskih objekata. Nastavit ću raditi na poboljšanju saobraćajne kao i pješačke sigurnosne infrastrukture, na poboljšanju čistoće, te na vraćanju Baščaršiji i Starom Gradu pozicije koja im pripada. Lokalna vlast, kao takva, sa svim svojim nadležnostima, ne bi smjela biti otuđeni centar moći, iz kojeg bi se vladalo našom općinom i njenim dobrima kao sa nekim feudom.

Ukoliko građani daju podršku našem kandidatu Jusufu Pušini, radit ću zajedno sa ostalim kolegama na realizaciji Programa „16 za 16“. Programa koji predviđa po jedan kapitalni projekat u svakoj mjesnoj zajednici. To su ozbiljni projekti koji će umiti umorno lice naše Općine. Projekti poput stadiona, revitalizacija bazena na Bentbaši, kreiranje sadržaja i šetnice na Darivi, kosi lift od Bentbaše do Jajce Kasarne, širenje Baščaršija na nekadašnju pijacu, tj. današnji parking na Telalima, i mnogi drugi projekti za kojima Općina Stari Grad i njeni građani žude.

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!