fbpx

Vučić sit, Bošnjaci na broju

Objašnjavajući sandžačkim Bošnjacima zašto je bitno podržati Vučića, lideri su naglašavali da će on i bez bošnjačke podrške pobijediti na ovim izborima i da je pragmatično stati na njegovu stranu i pokušati dobiti određene beneficije za Sandžak i Bošnjake, prije svega u vezi s izgradnjom autoputa i dugih infrastrukturnih projekata

 

Sjedili smo u bašči prijepoljskog kafića posljednje sedmice predsjedničke kampanje u Srbiji i razgovarali o slučaju koji se desio tih dana u ovom sandžačkom gradu. Policijske patrole čuvale su na udarnim gradskim mjestima velike cerade ispisane predizbornim porukama Aleksandra Vučića. Jedna je patrola prethodne noći morala otići hitno do graničnog prijelaza, tako da je druga naizmjenično čuvala oba bilborda. I baš u tom raskoraku, dok je obilazila jedan, grupa mladića skinula je onaj drugi. Kada su otišli njega provjeriti, mladići su skinuli i prvi. Nastala je opća pometnja u policijskoj upravi. Inspektori su hitno morali naći i privesti izvršioca. I dok smo sa simpatijama pričali o hrabrosti tih momaka i o tome da je srbijanska policija svedena na ponižavajuće čuvanje plakata predsjedničkog režimskog kandidata, prijatelju je zazvonio telefon. Čuo je ugodni ženski glas iz beogradskog sjedišta vladajuće Srpske napredne stranke.

– Da li ćete Vi i Vaša porodica glasati za Aleksandra Vučića na izborima? – bilo je pitanje.

– Hoću, hoću. Upišite slobodno četiri sigurna glasa – odgovorio je prijatelj.

Kada je završio razgovor, s čuđenjem sam ga upitao da li će stvarno glasati za Vučića.

– Naravno da neću, ali ja imam prodavnicu. Neću da se junačim pa da mi šalju inspekcije. Vidiš da je neko i moj broj telefona proslijedio.

U četvrtak, posljednji dan pred izbornu šutnju, svi brojevi dnevne štampe imale su istu naslovnu stranu s logom Vučićevog predizbornog plakata. Istog je dana u večernjim satima Vučić imao intervju na jednoj od televizija s nacionalnom frekvencijom koji je preuzelo i u isto vrijeme emitiralo jedanaest drugih lokalnih i regionalnih televizija.

U takvoj atmosferi Aleksandar Vučić osvojio je 55% glasova, pobijedio u prvom krugu i postao novi predsjednik Srbije. Slijedi ga Saša Janković sa 16% i izmišljeni lik Ljubiše Preletačevića sa skoro 10% glasova.

Iako ova Vučićeva pobjeda izgleda uvjerljiva, analizom rezultata vladajuće koalicije s posljednjih parlamentarnih izbora održanih prije samo godinu dana jasno je da Vučiću rejting opada velikom brzinom. Stranke i koalicije koje su podržale kandidaturu Vučića na parlamentarnim izborima osvojile su 66% glasova, dok je Vučić osvojio 55%, odnosno 11% manje. Upravo je ovo bio jedan od glavnih razloga zbog čega se odlučio kandidirati na predsjedničkim izborima. Svaki drugi kandidat vladajuće koalicije nije imao šansu za pobjedu u prvom krugu. Zbog toga je Vučić za svoju kandidaturu osigurao široki spektar podrške od manjinskih lidera i stranaka – od onih nacionalističkih do onih koji su za Evropsku uniju, ali i onih proruski orijentiranih. Naravno, ključ Vučićeve vladavine jesu mediji, koji su pod njegovom punom kontrolom, ali tu su i podrške Zapada, pa i Rusije, koje nisu izostale ni tokom predizborne kampanje. Sve je ovo utjecalo na izborni rezultat.

 

SANDŽAČKI LIDERI PODRŽALI VUČIĆA

Rasim Ljajić i Muamer Zukorlić, lideri dviju sandžačkih stranaka (SDP i BDZS), iako međusobno zavađeni, otvoreno su podržali kandidaturu Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije. Lider sandžačke SDA Sulejman Ugljanin nije se oglasio povodom izbora, ali su njegovi najbliži saradnici, predsjednici općina Tutin i Sjenica – Šemsudin Kučević i Hazbo Mujović – prisustvovali Vučićevom dočeku u Novom Pazaru i svesrdno pomogli da on u ovim općinama uvjerljivo pobjedi.

Potvrdio je to i sam Ljajić riječima da Vučićeva pobjeda nije samo zasluga njegove SDP nego i SDA, čiji ga je dobar dio glasača podržao, posebno u Tutinu i Sjenici, u kojima su rezultati bili i bolji nego u Novom Pazaru.

Objašnjavajući sandžačkim Bošnjacima zašto je bitno podržati Vučića, lideri su naglašavali da će on i bez bošnjačke podrške pobijediti na ovim izborima i da je pragmatično stati na njegovu stranu i pokušati dobiti određene beneficije za Sandžak i Bošnjake, prije svega u vezi s izgradnjom autoputa i dugih infrastrukturnih projekata. Ipak, dobar dio nevladinog sektora, neformalnih grupa i istaknutih intelektualaca podržao je kandidaturu Saše Jankovića. Pri tome su ukazivali na radikalsku prošlost Aleksandra Vučića i njegove nedemokratske metode u današnjoj vladavini Srbijom. Oni su nakon izbora ustvrdili da se u Sandžaku desila velika izborna krađa. Mnogi su govorili da je izlaznost bila izuzetno mala te da su kutije napunjene naknadno. Jedan od potpredsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo napisao je na svom profilu na Facebooku: “Vučić je u Sandžaku dobio svega: 19,6% bošnjačkih glasova. Sve ostalo je laž.”

Ipak, u noći kada je Vučić proglasio izbornu pobjedu ni Ljajić ni Zukorlić nisu bili uz njega. Pored njega stajao je Milorad Dodik, a proglašenje pobjede pratili su zvuci trube i pjesma Marš na Drinu.

  

REZULTATI

Prema rezultatima RIK-a, a na osnovu 95,27% obrađenog biračkog tijela, odnosno 95,52% obrađenih biračkih mjesta, Aleksandar Vučić osvojio je na predsjedničkim izborima 55,04% glasova. Slijede ga Saša Janković sa 16,33%, Luka Maksimović s 9,43%, Vuk Jeremić s 5,65% i Vojislav Šešelj s 4,51%. Boško Obradović osvojio je 2,29%, Saša Radulović 1,41%, Milan Stamatović 1,18%, Nenad Čanak 1,13%, Aleksandar Popović 1,05% i Miroslav Parović 0,32% glasova. Na izborima za predsjednika glasalo je 54,59% glasača upisanih u birački spisak.

 

 KAKO SE GLASALO NA SANDŽAKU

Kandidat Srpske napredne stranke (SNS) za predsjednika Srbije Aleksandar Vučić osvojio je u Novom Pazaru 74,43% glasova. Za njega je glasalo 29.433 stanovnika ove općine, od ukupno 39.981, koliko ih je izišlo na izbore. U Novom Pazaru više od polovine od 85.565 registriranih birača nije glasalo.

Predsjednik Općinskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Sjenici Željko Langović izjavio je da je Aleksandar Vučić u Sjenici osvojio 13.017 glasova, što je 79,1% od ukupnog broja stanovnika Sjenice izašlih na izbore. Na predsjedničkim izborima u Sjenici glasalo je 16.697 žitelja te općine, odnosno 62% od ukupno upisanih birača.

Aleksandar Vučić osvojio je u Tutinu 10.466 glasova, odnosno glasove 77 % birača izišlih na izbore. U Tutinu je glasalo 13.591 građana, što je 44 % upisanih birača.

U Prijepolju je Aleksandar Vučić osvojio 9.458 glasova ili 65,5 %. Na predsjedničke izbore izašao je 14.441 građanin s biračkim pravom, što je 42,39 posto od ukupnog biračkog tijela. Izlaznost u Prijepolju jedna je od najslabijih u Srbiji. U odnosu na parlamentarne izbore održane u aprilu prošle godine, izišlo je manje skoro 5.000 birača, približno 14%.

U Novoj Varoši, od upisanih 13.898 birača, na izbore je izašlo 62%, Aleksandar Vučić osvojio je 4.494 glasova ili 53,72%.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI