fbpx

Vlada Libije otkrila aktivnosti ruskih agenata: Od namještanja izbora do kontrolisanja naftne industrije

Na osnovu mobilnih telefona, laptopa i zaplijenjenih dokumenata ustanovljeno je da su agenti radili na formiranju ruske vojne baze u Libiji, onemogućavanju SAD-a da uspostavi svoju bazu te kontrolisanju libijske naftne i plinske industrije

 

Vlada Libije otkrila je kakve su aktivnosti imali ruski agenti Maxim Shogali i Samer Suefan, koji su ranije uhvaćeni na teritoriju Libije, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju medijskog centra operacije “Vulkan bijesa” pri libijskoj vladi, navodi se da su dvojica agenata radila u kompaniji “Vlevsky Astrov”, čiji je vlasnik Jevgenij Prevegon te kako su slali izvještaje u bazu o vojnoj i ekonomskoj situaciji u Libiji.

Navedeno je također kako je utvrđeno da su agenti u više navrata imali susrete sa Sefulislamom Gaddafijem, za kojim traga libijskog pravosuđe.

Istaknuto je i to kako je kompanija “Vlevsky Astrov” radila na tome da na eventualnim izborima u Libiji pobjede imena bliska Rusiji.

“Istragom je utvrđeno da su pomenutoj dvojici agenata pomagala druga dvojica agenata po imenima Aleksandar Prokofjev i Konstantin Aleksandar. Organizirali su lažne pečate za obavljanje financijskih transakcija. Počeli su angažirati Libijce da utječu na izbore koji će se održati u narednim danima i prikupljaju informacije”, istaknuto je u saopćenju.

Na osnovu mobilnih telefona, laptopa i zaplijenjenih dokumenata ustanovljeno je da su agenti radili na formiranju ruske vojne baze u Libiji, onemogućavanju SAD-a da uspostavi svoju bazu te kontrolisanju libijske naftne i plinske industrije.

Dvojica agenata uhvaćena su u julu 2019. godine u akciji snaga sigurnosti Libije.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!