fbpx

Više Selima, manje Selimova

Kazahstan je 2017. godine odlučio napustiti ćirilicu koja se koristi za pisanje ruskog jezika, što su prethodno poduzeli Uzbekistan, Turkmenistan, Azerbejdžan i Moldavija.

 

Kao i ostale dijelovi bivših sovjetskih republika i Tadžikistan je postao nezavisan 1991. godine raspadom SSSR-a. Gotovo trideset godina kasnije, ova mala srednjoazijska zemlja još uvijek pokušava povratiti svoj identitet. Dio te borbe bio je usmjeren na uvjeravanje stanovništva (nešto više od devet miliona) da koristi svoja drevna imena i prezimena i odrekne se rusifikacije koja je bila uobičajena u sovjetsko vrijeme.

Vladine kampanje za dobrovoljno mijenjanje prezimena nisu donijele željeni rezultat, pa je sada donesen zakon o tome. Parlament u Dušanbeu donio je pravilo kojim roditeljima zabranjuje da daju djeci prezimena rusificirane patronimike. Promjena se tiče samo prezimena djece rođene nakon izglasavanja zakona. U novim dokumentima imena dječaka koja završavaju sa ov ili ev i djevojčica u ova ili eva mijenjaju se u sufikse iz vlastite sufikse zemlje, kao što su pur, dujt, Zod, Zoda, on, ion, far. Ali to neće utjecati na maloljetnike koji već imaju imena i patronimiku s rusificiranim sufiksima, koji ih mogu zadržati. Na taj će način buduće generacije vratiti tajički identitet svojih imena. „Izuzetak je napravljen za etničke manjine. Roditelji ovih skupina moći će odabrati koji sufiksi će se koristiti prilikom registracije novorođenčadi“, objašneno je.

Slavenski sufiksi pojavili su se u tadžikistanskim prezimenima u drugoj polovici 19. stoljeća, kada je Srednja Azija postala dio Ruskog carstva. Od tada je značajan broj muslimana počeo nositi ta prezimena. “Dva naroda, uzbekistanski, s jezikom turskog porijekla, i Tadžik, perzijskog porijekla, nisu izgubili svoj identitet. Ali po prezimenima nisu se razlikovali. Pitanje nacionalizma je vrlo intenzivno i Tadžijci se žele vratiti svom korijenu “, kaže politolog Andréi Suzzdaltsev.

Inicijativa je dio trenda odvikavanja od nekih bivših republika od Rusije. Kazahstan je 2017. godine odlučio napustiti ćirilicu koja se koristi za pisanje ruskog jezika, što su prethodno poduzeli Uzbekistan, Turkmenistan, Azerbejdžan i Moldavija. Sredinom aprila, grupa intelektualaca počela je skupljati potpise u prilog kazahstanskom jeziku i tražila je od predsjednika Kasim-Žomat Tokájeva da oduzme ruskom status službenog jezika. U Tadžikistanu stručnjaci vjeruju da je to zbog toga što Rusija više nije glavni gospodarski akter u zemlji, tu ulogu sada igra Kina.

Predsjednik Emomalí Rajmón na vlasti je od 1992. Najavio je da briše sve slavenske sufikse iz prezimena. Pri rođenju, 1952. godine, upisan je ko Emomali Sharípovich Rajmónov. U svom je slučaju također eliminirao patronimu. Prema slavenskoj tradiciji, s očevim imenom formira se patronim djece. Ali, prema Tajiku, za prezime se uzima očevo ime.

Njegov najstariji sin zove se Rustam Emomalí. Tijekom godina, gotovo svi dužnosnici slijedili su tu svrhu i zamijenili svoja ruska imena lokalnim ekvivalentima. Među njima je ministar zdravlja, koji je preimenovan u Nusratullo Faizullo iz svog imena Nusratullo Faizullóievich Salímov. Ili onaj poljoprivrede. Ptije je bio Kosim Rajbárovich Kosímov, a kasnije Kosim Rajbar.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!