fbpx

UVODNIK STAVA: Čovićev put od “Najeuropljanina” do ZE-DO kosmopolite

Aferim, gospodine Čoviću, “Najevuropljaninu BiH”! Nadamo se da ćete s Redžom raditi na “upoznavanju i zbližavanju kultura regiona zemalja članica Evropske unije i Zeničko-dobojskog regiona”, kako stoji u programskim ciljevima “Evropskog pokreta BiH”

Piše: Filip Mursel BEGOVIĆ

 

U Neumu će se u martu sljedeće godine održati Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom “Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti?” Srećom da je organizator, Ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, stavio upitnik na kraju, jer bismo inače naprosto prasnuli od smijeha.

No, zato se nismo susprezali zasmijavati i osmijavati na informaciju da je Draganu Čoviću uručeno priznanje “Ličnost godine i Najeuropljanin BiH”. Ovo mu je naoko zvučno priznanje dodijelila još zvučnija “Delegacija Evropskog pokreta u BiH” na svečanosti u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda. U čemu je kvaka?

U tome da je Mak Dizdar u svom Slovu o smijehu bio posve u pravu kada je rekao da “od svih kvaka ponajviše smijeh kvači”. Naime, “Evropski pokret u BiH” obično je udruženje građana iz Zavidovića, osnovano 2004. godine, a u svom opisu navodi da je “nereligiozna institucija, ne sarađuje sa nekom od sekti, priznatih ili nepriznatih vjerskih pravaca, nema kontakata sa zavjereničkim ili tajnim organizacijama”. Jedno od prvih aktivnosti bilo joj je osnivanje dviju romskeih i dviju sportskih sekcija, pa je odmah potom još 2004. godine inaugurirala imenovanje “Građanina Zavidovića” i, vjerovali ili ne, malonogometni turnir pod nazivom “BiH i evropske integracije”. Ko ne vjeruje, neka progugla, pa će moći pročitati na njihovoj stranici, u rubrici “O nama”: “Udruženje je vrh organizacije, koji se dijeli na odjele, kojeg čine sekcije.” Impozantno, nema šta. Predsjednik je Predrag Praštalo, a potpredsjednik, vjerovali ili ne, još jedna poznata bh. ličnost imenom Redžo i prezimenom Seferović. Da podsjetimo, nedavno se bh. javnost mogla grohotom smijati zapisu u kojem Redžo nemušto i očajnički pokušava predsjedavati Općinskim vijećem Zavidovića, dok mu je pomoćnica na uho šaptala šta treba pročitati.

Aferim, gospodine Čoviću, “Najeuropljaninu BiH”. Nadamo se da ćete s Redžom raditi na “upoznavanju i zbližavanju kultura regiona zemalja članica Evropske unije i Zeničko-dobojskog regiona”, kako stoji u programskim ciljevima “Europskog pokreta BiH”. Bojimo se samo da Vam doseg neće ostati u krugu ZE-DO regije i da ćete, kako je dalekovidno zapisao vrli pisac statuta pokreta iz Zavidovića, na vrijeme započeti reformsko “spremanje za kosmopolitansko razmišljanje i približavanje evropskoj civilizaciji”.

Nakon što smo se dobro zabavili i “sve oha i sve eha od smijeha”, da se vratimo ozbiljnim temama, poput one koju će evropska plima nanijeti u Neum, zajedno s “Hrvatima BiH – nositeljima europskih vrijednosti”. I da je Čovićev skup u Neumu, za razliku od amatera iz Zavidovića, ozbiljna stvar, potvrđuju i suorganizatori, sve visoko akademski građani regije ispred svojih institucija, redom Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH, Odjela za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH, Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu i Instituta za društveno-politička istraživanja.

Ured hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao organizator, na službenoj stranici euhrvatibih.ba dao je tek šture informacije te će zainteresirani za sudjelovanje u ovom znanstveno‑stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem trebati dostaviti sažetak, koji će biti recenziran, pa tek nakon toga može se poslati znanstveni rad.

U ime redakcije Stava, glavni urednik i potpisnik ovih redova, porijeklom iz evropskog grada pod Sljemenom, autentični evropski purgerbalija, odlučio je poslati svoj sažetak, koji ovom prilikom dajemo na uvid i prosudbu našim akademskim čitaocima i sarajevskim lokalkosmopolitama. Upozoravamo da je sažetak pisan hrvatskim jezikom na kajkavskom narječju:

SAŽETAK

Za diku vekivečnog Brisela

Dragi svekoliki hrvatski puče, nemojte se žalostiti svrhu ovoga moga sažetka, ni burkati. Polag Božjega dokončanja, morti nam je vreme da v ožujku mesecu vuđemo vu tu Evropu, i spreda i znapred i z morske neumske strani. Bumo jedan od drugoga srčeno prošćenje uzeli. Budi Bog hvaljen, ja sam k Evropi dobro pripravan, niti se plašim, ja se ufam u Boga vsemogućega, koji me je na ovom svetu ponizil, da se tulikajše meni hoće smilovati, i ja ga budem molil i prosil (komu sutra dojti ufam se), da se mi naukupe pred njegovim svetim prestoljem u diki vekivečnog Brisela sastanemo. Dragi Dragane, ti se ništa ne žalosti, al’ tako je moralo biti da ti kršćanskom blagohotnosti budneš “Najeuropljanin Herceg-Bosne”.

Zapisa po pravici Filip el-Agrami i Mursel el-Bosnevi.

Ključne riječi:  predmnijevajući predmnijevajućiJasna osuda udruženog zločinačkog poduhvata Prlić i drugi / Ograda od zločina Herceg‑Bosne i procesuiranje zločinaca / Ukidanje dviju škola pod jednim krovom / Uklanjanje križa iznad Mostara / Prestanak blokade Federalnog parlamenta

 

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!