fbpx

Uvodna riječ: Stolac kao uputa za krizne situacije

Zajednički nastup stranaka kao paradigma

Procesi demokratizacije na bosanskohercegovačkoj su političkoj pozornici samo formalno prisutni. Prije svega jer se suspendiranje demokratskih prava može izvoditi na različite načine, u okolnostima u kojima se formalizam prepoznaje kao suština, čak i demokratskim sredstvima, ma kako to izgledalo i doimalo se apsurdnim. Stolački primjer, pogotovo javni doživljaj skandala oko nedavno održanih lokalnih izbora u tom gradu, na najbolji način govori da ništa nije nemoguće.

Koncepcija koja bi u Stocu, da je glasanje nastavljeno u skladu sa zakonom i važećim propisima, zasigurno polučila rezultat pokazala bi još snažnijom tendenciju okupljanja oko političkih projekata, koji podrazumijevaju žrtvovanje stranačkih opredjeljenja. Evidentno je, međutim, da u nekim strankama postoji zazor spram ovakvih inicijativa koje su u svojoj suštini iskreno državotvorne, a ujedno Bošnjacima jedini garant da u sredinama poput Stoca i Srebrenice preuzmu inicijativu. No, za to je potrebno nadići stranačke ideološke razlike i svoju pažnju usmjeriti prema općem dobru. Ovaj stolački model koji je rezultirao koalicijom SDA, SDP-a i SBB-a, bez obzira na ishod izbora koji će se morati ponoviti, mogao bi biti uputa probosanskim strankama kako djelovati kada su u pitanju krizne situacije poput referenduma u RS-u. Djelovati isključivo zajednički za opću dobrobit ne bi li se spriječila tendencije koje idu u disoluciju države.

No, kad je Stolac u pitanju, sve je jasno. Ništa se misteriozno u gradu na Bregavi nije zbivalo. Uvjerenje HDZ-a da će politikom iscrpljivanja iz Stoca rastjerati Bošnjake rastjeralo je zapravo Hrvate koji su, s obzirom na mogućnost dvostrukog državljanstva, iskoristili priliku da umaknu, iscure iz ovog grada. U strahu od poraza, gubitka 26-godišnje vladavine, predsjednik Općinske izborne komisije Ivica Perić uklonio je već po toliko puta oprobanoj recepturi bošnjačke predstavnike iz biračkih odbora, ekspresno ustoličavajući čiste hrvatske odbore, kako bi se svima, bez obzira imaju li ili nemaju validne dokumente, da li su na zemlji ili ispod zemlje, postoje li ili ne postoje, omogućili da svoj glas podare HDZ-u, što je prevršilo mjeru i što je suštinski glavni uzrok problema s ružnim epilogom. Najzanimljiviji detalj jeste odluka Općinske izborne komisije da se na četiri glasačka mjesta izbori dovrše. Više nego providno. Kako su se od zatvaranja biračkih mjesta na navedenim mjestima punile kutije, teško je i zamisliti. Ta bi glasačka mjesta za CIK suštinski morala biti najproblematičnija.

Centralna izborna komisija, koja djeluje poput raštimanog orkestra, glavni je krivac u cijelom slučaju, s obzirom da je mjesecima od strane Inicijative za Stolac upozoravana na nepravilnosti i moguće manipulacije koje su u Stocu već dvije decenije ustoličene kao normalna politička praksa. CIK se na takvu vrstu upozorenja nikako nije smio oglušiti. Na koncu, ako je baš svaka utakmica između Zrinjskog i Veleža proteklih godina mogla biti proglašavana susretom visokog rizika, valjda je takva vrsta procjene mogla biti napravljena i u slučaju izbora u Stocu. Uzroci, međutim, ni za CIK, čak ni visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, koji se, također, oglasio, nisu na tapetu. Baš je zato više nego nejasno šta je za Ahmeda Šantića ili Inzka incident, naprasno ustoličavanje jednonacionalnih biračkih odbora koje je u svjetskim razmjerama gledajući moguće još samo u Sjevernoj Koreji ili reakcija na takvo ponašanje.

Sve u svemu, lokalni izbori pokazali su da su politički projekti puno snažniji od samostalnih djelovanja stranaka, i to u zemlji gdje je po nekom nepisanom pravilu praksa nediranja u “tuđe” postala pravilo političkog djelovanja. Istina je da kao takva osigurava izvjesnost participacije u vlastima, ali je kao model upitna za sigurnost i opstanak države.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!