fbpx

Turskoj ne mogu naškoditi tri bombe

Pitali smo zvaničnike i predstavnike turskih institucija u BiH jesu li teroristi uspjeli ostvariti svoj cilj i izazvati strah kod građana Turske i kako će nedavni napad utjecati na budućnost ove države

Cihad-erginay-2Cihad Erginay, ambasador Republike Turske u BiH, istakao je da terorizam nije pobijedio jer je u kratkom periodu nakon napada Međunarodni aerodrom “Atatürk” ponovno otvoren za letove. “Nećemo dopustiti da nam terorizam promijeni život i utječe na našu svakodnevicu, zbog toga smo tako brzo aerodrom ponovo stavili u funkciju”, poručuje ambasador Republike Turske u BiH. “Nije napadnuto samo 79 miliona stanovnika Turske, nego 7,5 milijardi stanovnika čovječanstva. Stoga, meta napada nije bio Aerodrom “Atatürk” u Istanbulu. Od 41 osobe koje su izgubile život, deset je stranih državljana, i to nam pokazuje da u borbi protiv terorizma Turska treba činiti sve što je u njenoj moći, ali to nije samo odgovornost Turske, nego odgovornost svijeta”, ističe ambasador Erginay i dodaje da se terorizam može svugdje desiti. Nekada su značajni turistički centri, poput Londona, Pariza, Bruxellesa i Madrida, bili pogođeni terorizmom. “Ako negirate terorizam nepokazivanjem solidarnosti i borbom, onda ćete i izgubiti”, poručio je Erginay.

Yucel-OgurluProf. dr. Yücel Oğurlu, rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), smatra da je stravični teroristički napad koji se desio na Međunarodnom aerodromu “Atatürk” u Istanbulu očigledno imao više meta. “S jedne su strane pokušali razbiti osjećaj da je Turska sigurna država i činjenicu da sve poduzima kako bi zaštitila ljudske živote, a s druge je strane cilj bio narušiti ekonomsku stabilnost i napredak pojedinih sektora koji su u ekspanziji. Jedan je od njih i kompanija ‘Turkish Airlines’, koja je već peti put zaredom izabrana za najbolju u Evropi i četvrtu u svijetu”, kaže Oğurlu i dodaje da je jedna od meta bio i turizam jer je ovaj napad izveden na međunarodnom aerodromskom terminalu.
Međutim, svi ovi teroristički napadi u Turskoj, smatra Oğurlu, rezultirali su da se narod još više zbliži i ujedini te da Turska još više ojača. Prema njegovim riječima, terorizam je metoda koja se provodi na najbrutalniji način, prijeti ljudima, tjera ih da odustaju i kleknu na koljena. “Svoj konačan cilj postići će nakon što u ljudskim glavama i u svijetu stvore totalni haos. Istanbulski aerodrom vrlo je brzo počeo s radom, a to nam govori da terorizam nije postigao svoj cilj”, poručuje Oğurlu.

OmerÖmer Çetres, ataše za medije pri Ambasadi Republike Turske u BiH, ističe da je Turska zemlja od 80 miliona stanovnika i da to nije zemlja koju će zastrašiti tri bombe. “Teror nema svoj jezik, vjeru, naciju i rasu. Teror je svugdje u svijetu teror. Teror je globalni problem. Svjedoci smo da je svugdje prisutan, svejedno je bilo u Evropi ili u Americi”, kaže Çetres i poručuje da, umjesto što ispituju razloge dešavanja ovakvih napada, svjetske zemlje moraju imati zajedničku viziju preko koje će se ujediniti u borbi protiv terorizma. “Turska, ili bilo koja druga država, ukoliko se sama bori protiv terorizma, može biti neuspješna. Upravo se zbog toga sve zemlje svijeta trebaju ujediniti u ovoj zajedničkoj borbi. Turska zbog svoje borbe protiv terorizma plaća određenu cijenu. Ali ovakvi događaji nas kao narod i kao naciju nikad neće dovesti do beznađa i neće nas udaljiti od ove borbe, te ćemo uz Božiju pomoć izaći kao pobjednici. Ovakvi napadi neće spriječiti našu viziju i planove za budućnost”, poručio je Çetres.

Vasi-EteVasi Ete, ataše za edukaciju pri Ambasadi Republike Turske u Sarajevu, smatra da stabilan politički stav i politička uloga Turske u regiji očigledno ne odgovara vanjskim silama. “Napad je izveden da se zaustavi napredak i utjecaj Turske. Naprotiv, ovo će samo ojačati Tursku i turski će narod još više ujediniti. To će otvoriti put Turskoj da ojača saradnju sa svojim prijateljskim zemljama, poput BiH, kao i saveznicima. Nadamo se da će Turska biti pouka za jaču međunarodnu borbu protiv terorizma. Turska će iz ovoga izaći samo još jača”, smatra Ete.

Mehmet-akifMehmet Akif Yaman, direktor Instituta “Yunus Emre” u Sarajevu, kaže da se ovakvi napadi ne dešavaju samo u Turskoj. “Terorizam je uzeo maha u cijelom svijetu. Slični su se napadi desili i u glavnim gradovima Evrope, ali je Turska pokazala koliko je jaka i kako ovakvi napadi ne utječu puno na njen razvoj. Najveći je dokaz tome da je Međunarodni aerodrom ‘Atatürk’ pet sati nakon napada ponovo proradio i avioni su po svom redovnom redu letenja ponovo počeli letjeti. Naša će država poduzeti sve mjere i napraviti posebne programe kako bi spriječila da ovakvi napadi naštete turizmu”, istakao je Yaman.

Ayse-Selcan-Sanli-2Ayşe Selcan Şanlı, konzulica Republike Turske u Mostaru, izrazila je svoje žaljenje zbog napada kao i želju da oni prestanu ne samo u Turskoj nego i u cijelom svijetu. “Turska se već dugo vremena bori protiv terorizma i to je naša velika nevolja. Naša će država nastaviti tu borbu i bit će istrajna u njoj do kraja. Međutim, važno je da se svi u svijetu ujedine u borbi protiv ove nevolje zvane terorizam”, kaže Ayşe Selcan Şanlı. Zahvalila se BiH što je još jednom pokazala da je veliki prijatelj Turske. “Puno nam znači da države pokažu svoju podršku jer to pozitivno utječe na nas. Mostar je pokazao veliku solidarnost”, ištiče Şanlı.

Hüseyin-ŞanlıHüseyin Şanlı, koordinator Turske razvojne agencije (TIKA) u BiH, zahvalio se svim državljanima Bosne i Hercegovine što se suosjećaju s turskim narodom i istakao kako im to puno znači. “Napad je izveden da bi oslabio Tursku i slomio njenu snagu, ali se još jednom pokazalo da Turska ima snažnu strukturu vlasti. Ovi nas napadi nisu razjedinili, nego su učinili da budemo još jači i jedinstveniji. S druge strane, vidi se da je Turska, u socijalnom smislu, politici i kulturi, država koja se razvija, raste i napreduje. Kada se pogleda balans sila u regiji, Turska je velika sila. Ovakvi su napadi pokazali da su, za razliku od Turske, više pogođene naše bratske zemlje, a njihova nam podrška puno znači”, istakao je Şanlı.

bunyamin-sahinBünyamin Şahin, koordinator TRT predstavništva u Bosni i Hercegovini, izjavio je za Stav da svako vidi razvoj turske države. “Turska je nekada imala mnogo dugova MMF-u. Svi su se ismijavali. Danas je to država koja ovoj instituciji ne duguje više ništa, a čak je i dala novac MMF-u. To je pokazatelj kako je Turska ojačala posljednjih deset godina”, kaže Şahin.
“Bitno je da mi kao mediji ne doprinosimo terorizmu objavljivajući slike i videa koji pokazuju napade u najgorem obliku. To nam neće pomoći u borbi protiv terora. Recimo, u Norveškoj i Americi redovno imate primjere zabrane objavljivanja takvih sadržaja. Međutim, kad Turska donese takvu odluku, iste te države je žestoko kritiziraju”, ističe Şahin.

Hakan-celikHakan Çelik, direktor ureda “Anadolu Agency” za Balkan, izrazio je svoje žaljenje zbog terorističkog napada koji se desio u Istanbulu. “Onima koji su izgubili svoje živote u ovom stravičnom događaju koji se desio u mjesecu ramazanu želim Allahov rahmet i lijepi Džennet, a njihovim porodicama želim izraziti saučešće. Ovom se prilikom želim zahvaliti svim prijateljima koji u ovim teškim trenucima stoje uz Tursku nakon nemilih događaja koji su nas sve duboko potresli.”

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI