fbpx

Turski predsjednik Erdogan oštro kritikovao holandskog ekstremnog desničara

Njegova izjava je uslijedila nakon što je Wilders na društvenim mrežama objavio uvredljivu karikaturu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana

 

 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je oštro kritikovao holandskog ekstremnog desničara Geerta Wildersa zbog objavljivanja uvredljive karikature na društvenim mrežama, javlja Anadolu Agency (AA).

“Fašizam se ne nalazi u našoj knjizi, on je u vašoj knjizi. U našoj knjizi je socijalna pravda”, rekao je Erdogan na kongresu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK parti) u istočnoj provinciji Malatya, nazivajući Wildersa fašistom.

“Snage koje čine svijet nemogućim za život nas su odredile kao metu, jer remetimo njihove igre i otkrivamo njihova prava lica”, kazao je Erdogan, dodajući kako će Turska i dalje nastaviti odlučno djelovati kao i do sada.

Njegova izjava je uslijedila nakon što je Wilders na društvenim mrežama objavio uvredljivu karikaturu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Turski predsjednik je istakao da niko ne može prijetiti Turskoj jer, kako je kazao, ona nije plemenska država.

“Napravili smo korak prema SAD-u u vezi s borbenim avionima F-35, ali vi ste rekli ‘odbrambeni sistem S-400 pošaljite nazad u Rusiju’. Mi nismo plemenska država, mi smo Turska”, dodao je Erdogan.

Vlasti SAD-a saopćile su prošle godine da su suspendirale partnerstvo s Turskom u programu proizvodnje aviona F-35 i to nakon što je Rusija isporučila Turskoj protuzračni odbrambeni sistem S-400.

Erdogan je podsjetio da Turska sada posjeduje ne samo vlastite bespilotne letjelice nego i naoružane bespilotne letjelice.

“Naše naoružane bespilotne letjelice su sada postale primjer u svijetu. Ali neke zemlje žele da nas zaustave po pitanju ovih letjelica. Čestitam svima u Turskoj koji su uspjeli proizvesti ove naoružane bespilotne letjelice i druge bespilotne letjelice”, rekao je Erdogan.

Poručio je na kraju da će njegova zemlja, uprkos svim nedaćama i izazovima, i u narednom periodu nastaviti s napretkom i investicijama.

“Onima koji nas žele obeshrabriti i udaljiti od naših ciljeva, uvijek odgovaramo novim investicijama. Budućim generacijama koje dolaze ostaviti ćemo Tursku koja je ostvarila ciljeve na svakom polju”, kazao je Erdogan.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!