fbpx

Turska snažno podržava BiH u svim integracionim procesima

-Do svađe i fizičkog okršaja nije došlo. Kratkotrajna prepirka brzo je riješena. U događaju nema ništa što bi se moglo tako preuveličavati. Odnosi Turske i Bosne i Hercegovine su veoma dobri. Ovako važna posjeta ne bi trebala biti zasjenjena takvim događajem - rekao je za Faktor izvor iz Ambasade Turske.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sastao se danas s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Na sastanku je potvrđeno da će se postojeći prijateljski odnosi dviju zemalja i u narednom periodu nastaviti jačati, te da će Republika Turska i dalje snažno pružati podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u NATO-u i Evropsku uniju. Dobri odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Turske dodatno će se osnaživati u oblasti ekonomije i investicija, saopćeno je iz SDA.

Predsjedavajući Bakir Izetbegović se zahvalio na podršci koju Republika Turska pruža Bosni i Hercegovini u svim integracionim procesima, kao i na podršci jačanju regionalne saradnje Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama. U cilju jačanje te saradnje predsjedavajući Izetbegović je ponovo naglasio važnost izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd kao velikog regionalnog infrastrukturnog projekta.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan obišao je danas Šehidsko spomen-mezarje Kovači. Dočekali su ga član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Tom prilikom Erdogan je položio cvijeće na Spomen-obilježje Kovači, a potom obišao i proučio Fatihu na mezaru prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Prekoputa mezarja Kovači okupili su se turski državljani i bh. građani koji su pozdravljali i selamili predsjednika Republike Turske, a on im je srdačno uzvraćao. Pozdravio se i rukovao sa djecom koja su ga dočekala.

Prilikom slijetanja aviona danas u Sarajevo u kojem se nalazila delegacije Republike Turske na čelu s predsjednikom te zemlje Recepom Tayyipom Erdoganom, članovi njegovog osiguranja su imali spor s pripadnicima Granične policije BiH koja je nadležna za Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Zoran Galić, direktor Granične policije Bosne i Hercegovine, danas je za nekoliko medijskih kuća kazao kako je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo došlo do incidenta, tačnije “došlo do sukoba između pripadnika Granične policije BiH i članova ličnog osiguranja predsjednika Turske”.

Galić je, kako su interpretirali mediji, “potvrdio” kako je  došlo do verbalnog sukoba, a zatim i kratkog fizičkog okršaja između pripadnika ličnog osiguranja Recepa Tayyipa Erdogana s pripadnicima Granične policije BiH.

Prema informacijama Faktora, a od izvora iz Ambasade Republike Turske, došlo je do kratkog sporenja “koji je proizašao iz protokola”.

-Do svađe i fizičkog okršaja nije došlo. Kratkotrajna prepirka brzo je riješena. U događaju nema ništa što bi se moglo tako preuveličavati. Odnosi Turske i Bosne i Hercegovine su veoma dobri. Ovako važna posjeta ne bi trebala biti zasjenjena takvim događajem – rekao je za Faktor izvor iz Ambasade Turske.

Inače, Zoran Galić je poznat po tome što nije pretjerano nagodan za saradnju s medijima, pa je indikativno da je danas našao vremena da se javi na telefon svim redakcijama koje su bile voljne saslušati njegovu interpretaciju događaja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI