fbpx

Turska pozdravila sporazum o izbornim pravilima za Mostar

Napominje se također da je ovaj sporazum važan i u pogledu funkcionisanja demokratskih institucija Bosne i Hercegovine, održavanja stabilnosti na Balkanu te nastavka demokratskih procesa u regionu

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske izrazilo je zadovoljstvo zbog postizanja političkog sporazuma o izbornom zakonu po pitanju Mostara, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Pozdravljamo dogovor stranaka koji će omogućiti da se nakon 12 godina ponovo održe lokalni izbori u Mostaru”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske.

Napominje se također da je ovaj sporazum važan i u pogledu funkcionisanja demokratskih institucija Bosne i Hercegovine, održavanja stabilnosti na Balkanu te nastavka demokratskih procesa u regionu.

“Naša zemlja će i dalje podržavati napore Bosne i Hercegovine koje ta zemlja čini u duhu jedinstva i solidarnosti radi postizanja napretka i blagostanja”, dodaje se.

U Mostaru je u srijedu održan sastanak delegacija Evropske unije (EU), ambasadora SAD-a i Velike Britanije sa šefovima Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA), koji je rezultirao sporazumom o izbornom modelu za Grad Mostar. Potpisali su ga stranački lideri Dragan Čović i Bakir Izetbegović, te predsjednici gradskih organizacija HDZ-a i SDA, Slaven Zeljko i Salem Marić.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!