fbpx

Turska je apsolutno protiv podjele Libije

Apsolutno smo protiv razbijanja Libije, bilo u stvarnosti, bilo na karti, ili politički ili geografski, rekao je Kalin

 

Ibrahim Kalin, portparol ureda turskog predsjednika istakao je kako se Turska odlučno protivi podjeli Libije, bilo to načelno ili zakonski, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Apsolutno smo protiv razbijanja Libije, bilo u stvarnosti, bilo na karti, ili politički ili geografski”, naglasio je Kalin u intervjuu za londonski CNN International i dodao:

“To bi bio poražavajući scenarij. Slične slučajeve vidjeli smo i u Iraku, u Siriji, na drugim mjestima. Iz toga bismo trebali izvući pouke.“

Libiju je nakon svrgavanja Muammara Gaddafija 2011. godine razorio građanski rat. Nova vlada te zemlje osnovana je 2015. godine na temelju sporazuma pod pokroviteljstvom UN-a, ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive snaga odanih generalu odmetniku Khalifi Haftaru.

UN priznaje libijsku vladu na čelu s Fayezom al-Sarrajom kao legitimnu vlast, dok se Tripoli bori protiv Haftarovih militanata. Vlada priznata od UN-a ima podršku Turske, dok Haftar ima podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i Rusije.

Vlada je u martu ove godine pokrenula operaciju “Mirna oluja“ protiv Haftarovih snaga kako bi se suprotstavila njegovim napadima na glavni grad Tripoli i nedavno oslobođena strateška mjesta, uključujući vazduhoplovnu bazu al-Watiya i grad Tarhuna, posljednje uporište Haftara na zapadu Libije.

Kalin je kazao da će Vlada Turske nastaviti podržavati Vladu nacionalnog jedinstva Libije, koju je priznao UN, optuživši Haftara da je sijao “pustoš“ u Libiji.

“Pokušao je progurati svoj put i pokušava podijeliti Libiju ili preuzeti kontrolu nad Libijom bez ikakvog legitimiteta“, rekao je Kalin, kazavši i da je Haftar “kršio svaki pojedinačni sporazum, primirje ili mirovni proces u posljednje dvije godine“.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!