fbpx

Težak udar Hrvatske na suverenitet BiH

Posebno je paradoksalno da premijer Plenković, koji se često hvali svojim europejstvom, te koji uvijek oštro osuđuje miješanje Rusije u unutarnja pitanja Ukrajine, predvodi suludu kampanju protiv BiH pokušavajući svim raspoloživim mehanizmima utjecati na unutarnja pitanja BiH

Sabor Republike Hrvatske sutra bi trebao glasati o predloženom tekstu “Deklaracije o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu Bosne i Hercegovine” o kojoj je jučer u Saboru trajala cjelodnevna rasprava.

Predloženi tekst izazvao je burnu raspravu među zastupnicima. Na nju su negativno reagirali čak i neki zastupnici HDZ-a a iz hrvatskog su SDP-a kazali kako je riječ o Deklaraciji koja se bavi unutarstranačkim odnosima u HDZ-u i odnosnom te stranke s HDZ-om BiH. Saborski zastupnik SDP-a Saša Đujić je rekao da ovakav tekst Deklaracije o BiH djelomice predstavlja miješanje u unutarnja pitanja susjedne države.

Saborska rasprava oko Deklaracije o BiH, kako pišu zagrebački mediji, odvija se u vrijeme velike diplomatske ofanzive vlade Andreja Plenkovića, koja želi ostatak Europske unije uvjeriti u svoje viđenje problema u BiH.

Portal Index komentira kako je službeni naziv dokumenta “Deklaracije o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu Bosne i Hercegovine”, a potonjem je posvećeno manje od jedne stranice na kraju. Umjesto da se izradi doista stručna analiza izazova koji BiH čekaju na putu ulaska u Europsku uniju, što bi itekako bilo od pomoći za BiH, ispisano je manje od stranice birokratskih floskula, dok su stranice i stranice potrošene na bizarne interpretacije stoljeća povijesti BiH, stoji u komentaru ovog medija.

Na raspravu o deklaraciji reagirao je predsjednik SDA Hrvatske Armin Hodžić. “Za sve one koji su slušali raspravu jasno je kako ista predstavlja direktno miješanje u unutarnja pitanja BiH te udar na suverenitet BiH. Prijedlozi koji su izneseni tokom rasprave tiču se Ustava BiH, izbornog zakona BiH te administrativnog ustroja BiH”, kaže Hodžić, nasravljajući:  “Teško je ovakav čin shvatiti kao prijateljski i dobronamjeran , a posebno je teško shvatiti kako će on pomoći Hrvatima u BiH. Zanimljivo je kako se nitko nije sjetio pozvati predstavnike Bošnjaka i Srba u BiH da se zajedničkim snagama putem dijaloga dođe do adekvatnog rješenja prihvatljivog za sve uz dakako potrebne kompromise svih strana. Posebno je paradoksalno da premijer Plenković, koji se često hvali svojim europejstvom, te koji uvijek oštro osuđuje miješanje Rusije u unutarnja pitanja Ukrajine, predvodi suludu kampanju protiv BiH pokušavajući svim raspoloživim mehanizmima utjecati na unutarnja pitanja BiH.”

Hodžić u nastavku reagiranja najavljuje Deklaraciju o pooložaju Bošnjaka u Hrvatskoj.

“Bošnjaci u Hrvatskoj šutjeli su kada je nastupila opća histerija i atmosfera linča nakon presude Haaškog suda za UZP i ratne zločine političkog i vojnog vrha tzv. Herceg-Bosne, šutjeli su kada im je Vlada RH u Savjet za nacionalne manjine nametala ljude koje nisu htjeli i birali, šutjeli su dok se svakodnevno putem medija svake vrste negira njihov nacionalni identitet i njihov bosanski jezik, takva šutnja očito je dovela do toga da si određeni broj saborskih zastupnika, kao i Vlada RH može uzeti za pravo da se direktno miješa u pitanja unutarnjeg ustrojstva BiH, zemlje u kojoj živi preko 50% stanovništva koji su Bošnjaci. Unatoč takvom neprijateljskom djelovanju, Bošnjaci u RH djelovat će konstruktivno i nastojati biti most suradnje i povezivanja dviju susjednih zemalja. Iz tog razloga, početkom iduće godine okupit ćemo sve zainteresirane bošnjačke organizacije u Hrvatskoj te donijeti Deklaraciju o položaju Bošnjaka u RH.

Isto tako, ovim putem, tražimo od Vlade RH da se očituje zašto su Bošnjaci, iako druga po brojnosti nacionalna manjina, potpuno nelogično i nepravedno izostavljeni iz Operativnog plana za nacionalne manjine Vlade RH? Taj čin indikativan je i šalje ružnu poruku 25 hiljada Bošnjaka branitelja koji su svoju krv davali za slobodnu i nezavisnu Republiku Hrvatsku. Također, nadam se kako saborska zastupnica Ermina Lekaj-Prljaskaj neće podržati ovakvu Deklaraciju jer bi takvim činom povrijedila mnoge Bošnjake u RH i nepovratno kontaminirala svoju dužnost zastupanja Bošnjaka u RH.Histerija i obmana vode u slijepu ulicu. Dijalog i kompromis otvaraju vrata suradnje i prosperitetne koegzistencije.”

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!