fbpx

Svjetski hit “fly yoga”: Vježbe koje prkose gravitaciji

Ovaj stil vježbanja potječe s Balija iz Indonezije. Početkom devedesetih godina usavršio ga je Amerikanac Christopher Harrison sa svojim timom stručnjaka i instruktora joge, pilatesa, akrobacija, plesa, kao i psihologa, pedagoga, nakon čega se proširio po cijelom svijetu. Instruktorica Inesa Brajlović tvrdi da je prakticiranje lebdeće joge veoma korisno za cijelo tijelo, a posebno za kičmu

 

Fotografije: Velije HASANBEGOVIĆ

Lebdeća ili “aerial joga”, novi hit vježbanja u svijetu koji prkosi gravitaciji i jača tijelo i duh, odnedavno se može prakticirati i u Sarajevu u novootvorenom studiju “Fly Yoga”, prvom takve vrste u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. “Aerial joga” predstavlja evoluciju jogičke tradicije. U njoj se koristi sila gravitacije, koja doprinosi da se tijelo opušta dok se ujedno povećava snaga, centrira um i uzdiže duh. U engleskom jeziku često se za “aerial jogu” vezuje termin “yoga high”, jer nas ona uzdiže i u bukvalnom i u figurativnom smislu.

Iako vam naprvu može izgledati kao da za ovakvu vrstu treninga morate biti akrobate, tu je instruktorica Inesa Brajlović, ujedno i vlasnica studija, koja će vas uvjeriti u suprotno i pomoći vam da izgubite svaki strah od letenja. Inesa nas je ugostila u svom studiju, upoznala nas s principima ovog stila vježbanja, te pokazala tehnike i nekoliko zanimljivih “letećih” pokreta.

KORISTI LEBDEĆE JOGE

Lebdeća joga specifičan je stil vježbanja pomoću tkanina koje su obješene o plafon i uz pomoć kojih se ulazi u razne položaje. Lebdeća joga kombinacija je joge, vježbi pilatesa, fitnesa, akrobacija, terapeutskih i vježbi opuštanja, a ponekad i plesa. To sve skupa čini lebdeću jogu zabavnim i dinamičnim stilom vježbanja.

Ovaj stil vježbanja potječe s Balija iz Indonezije. Početkom devedesetih godina usavršio ga je Amerikanac Christopher Harrison sa svojim timom stručnjaka i instruktora joge, pilatesa, akrobacija, plesa, kao i psihologa, pedagoga, nakon čega se proširio po cijelom svijetu. Instruktorica Inesa Brajlović tvrdi da je prakticiranje lebdeće joge veoma korisno za cijelo tijelo, a posebno za kičmu.

“Sve vježbe izvode se pored platna, na platnu, u platnu. Visimo, okrećemo se, ljuljamo se, dobro se istežemo i baš se lijepo zabavljamo. Vježbati pomoću ljuljački ili platna, koje mi nazivamo ljuljanko, jako je korisno. Vježbe joge koje se prakticiraju inače jačaju tijelo i fokus jer je joga jedinstvo uma, pokreta i tijela. Kada svoje misli smirimo, obratimo pažnju na disanje, onda tijelo ide u tečni pokret. A najteže je postići to da u tom momentu budemo tu i budemo prisutni. Vježbe joge pospješuju koordinaciju i ravnotežu”, priča Inesa i dodaje da se rade i vježbe snage.

Glavna specifičnost vježbanja uz pomoć platna jesu obrnuti pokreti ili, kako to Inesa objašnjava, pokreti kroz koje gledate svoj svijet naopačke. Obrnuti položaji ili inverzije izvode se i kroz običnu jogu.

“U normalnoj jogi treba dugo vježbanja i napornog rada da bi se ušlo u obrnuti položaj: da stojimo na glavi, na rukama, na ramenima. Uz pomoć platna postoje sitni trikovi i savjeti za ulazak u te položaje i nakon nekoliko treninga uđemo u obrnuti položaj, ili čak nakon prvog, i uzimamo sve dobrobiti iz te vježbe za kratak period i na jednostavan način”, pojašnjava Inesa.

Obrnuti položaj vrši dekompresiju kičme. Kičma tim istezanjem dolazi u svoj pravilni oblik bez pritiska na zglobove, kukove i tetive. Diskovi između pršljenova rastežu se i tako nestaju sve blokade uzrokovane raznim oboljenjima leđa, povredama, sjedenjem, nepravilnim stajanjem ili hodanjem.

“Poslije samo nekoliko treninga kičma ojača i svi centralni mišići, donja leđa i kukovi. Jačamo cijeli trup i osjetimo ljepše držanje i lakši i bolji pokret tijela”, uvjerava Inesa.

 I HOBI I POSAO

Inesa Brajlović ima 30 godina. Nakon što je njen šestogodišnji sin krenuo u vrtić, kaže da je tada tražila vrijeme za sebe i intenzivno se posvetila teretani i vježbanju. Nije stala na tome, nego je završila obuku za fitnes-instruktora. Pojašnjava da je to uradila zbog sebe i unapređenja svoje ličnosti.

“Nakon toga sam se posvetila vježbama joge. Puno sam istraživala. Krenula sam ispočetka. Odgovarala mi je joga za istezanje. Nakon toga sam se prijavila na intenzivan kurs za učitelje joge i učitelje meditacije koji se održavao u Novom Sadu. Kad sam vidjela da postoji i ovaj stil, to je bila ljubav na prvi pogled jer ja sam tip koji voli kombinaciju joge i fitnesa. Volim malo dinamičniji stil vježbanja”, priča Inesa i dodaje da je na trening i kurs išla isključivo zbog sebe, da stvori novi hobi i nešto čime će se baviti iz ljubavi.

Od tada, kaže, već tri godine svaki dan vježba lebdeću jogu. Prvo je vježbala u svom domu s prijateljicama i svojim sinom.

“Poslije mi je baš bilo žao da ostane u mom domu pa sam poželjela da moj hobi postane moja primarna djelatnost i da ovo priuštim ženama u našem gradu”, kaže Inesa i dodaje da je, nakon što je bila potpuno sigurna u sebe, odlučila otvoriti prvi studio lebdeće joge u Sarajevu prije nešto više od mjesec.

Treninzi se održavaju skoro svaki dan u sedmici, i to nekoliko puta dnevno, ujutro i popodne. Inesa tvrdi da je velika zainteresiranost za lebdeću jogu u Sarajevu; do sada je više od 120 registriranih žena.

“Samo je bitno prepustiti se i savladati strah. Upoznati se s tim osjećajem lebdenja i letenja. Mada nije baš jednostavno osjetiti da gubimo tlo pod nogama, kad se savlada strah i kad se prepustimo platnu i vidimo šta nam nudi, to je prelijep osjećaj. Platno ima ulogu našeg ličnog asistenta koji nam pomaže da lakše i sigurnije izvodimo sve te položaje, ali treba puno snage. Jako je dinamično, jačamo ruke, leđa i stomak i platno ne dozvoljava da opustimo tijelo. Zahtijeva konstantno fokus na vježbu, disanje, snagu u rukama i fokus na određeni dio tijela koji radimo”, pojašnjava Inesa.

Također, tvrdi naša sagovornica, ove vježbe popravljaju raspoloženje: “Ljuljamo se i lebdimo kao mala djeca. Oslobađamo se stresa potpuno. Zaboravljamo šta je bilo danas i šta će biti sutra. Fokusiramo se na disanje i potpuno smo tu. Fokusiramo se na to da se vratimo sebi, da pogledamo svoje tijelo iznutra. Međutim, žene se baš polahko opuštaju. Imaju blokadu, boje se. Imaju predrasude u stilu ‘ ja to ne mogu’. Nisu ni svjesne da mogu.”

Lebdeća joga namijenjena je svim skupinama, od djece do žena u trećoj životnoj dobi, jer trening može biti prilagođen. Inesa ističe da svi mogu trenirati bez obzira na kondiciono stanje i fizičku spremu. Pored joge, rade se i terapeutske vježbe za vrat, za ramena i glavu. Zanimljive su i vježbe opuštanja i meditacija ležanjem u ljuljački uz opuštajuću muziku i mirisne svijeće. “Posebno su zanimljive akrobacije. Vježbe pomoću platna koje se izvode u zraku. Za sve imaju trikovi i savjeti, ali za sve treba snage. Polahko učimo jednu po jednu, a imamo akrobacije obrnutog leptira, šišmiša, kauboja, betmena, balerinu”, kaže Inesa, koja je za nas izvela nekoliko akrobacija.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI