fbpx

Sulejmanijeva kćerka, novo lice u Iranu

Zbog sigurnosnih razloga, Sulejmanijev osobni život bio je snažno zaštićen. Vrlo malo se znalo o njegovoj supruzi, čije ime ostaje tajno, njegovo četvero djece i peto dijete koje je prije nekoliko godina izgubio zbog bolesti. Unatoč nedostatku detalja o obitelji, zna se da je pobožna Zejneba pratila oca na brojnim putovanjima u arapski svijet, posebno u Irak, Libanon i Siriju.

 

«Rekao si mi ćeš biti sretan ako oboje umremo zajedno kao mučenici. Otišao si i ostavio me ovdje. Možda su mi krila bila prekratka”, bila je to jedna od poruka koju je Zejneba Sulejmani posvetila ocu na svom Instagram profilu, jedinoj velikoj društvenoj mreži koja nije blokirana u Islamskoj Republici, prije nekoliko dana povodom perzijske Nove godine. Do šestog januara ona nije bila javna ličnost, ali toga dana, na dženazi njenog oca, generala Kasima Sulejmanija, kojeg su tri dana ranije ubile SAD u Bagdadu, postala je glas te porodice.

Sulejmani je dva desetljeća vodio je Snagu Qudsa, inozemne operacije Revolucionarne garde i bio je arhitekta iranskog vojnog angažmana u Iraku. Zejneba (29) se deset minuta obraćala okupljenima  mirno pozvavši na osvetu i upozorila Sjedinjene Države i Izrael koje “čekaju mračni dani.”

Bio je to prvi u nizu javnih istupa i satanaka sa osobama iz regije poput Hassana Nasrale, vođe libanonske šiitske milicije Hezbollah, kojeg je nazvala “mojim daidžom”. Izrael je odmah analizirao propagandne video zapise koje su proizveli Iranci u kojima je prikazana mlada Zejneba odjevena potpuno u crno, s oružjem na boku kako izgovara parole poput „krv moga oca vodit će nas na putu da se molimo u Jeruzalemu“.

Zbog sigurnosnih razloga, Sulejmanijev osobni život bio je snažno zaštićen. Vrlo malo se znalo o njegovoj supruzi, čije ime ostaje tajno, o njegovo četvero djece i petom djetetu koje je prije nekoliko godina izgubio zbog bolesti. Unatoč nedostatku detalja o porodici, zna se da je pobožna Zejneba pratila oca na brojnim putovanjima u arapski svijet, posebno u Irak, Libanon i Siriju.

Zejneba je ime unuke Muhameda a.s. a Sirijci tvrde da su sahranili njene posmrtne ostatke u svetištu Sayida Zeinab, koje se nalazi na periferiji Damaska. Egipćani također tvrde da su njeni posmrtni ostaci u Kairu. Zejneba je preživjela bitku kod Kerbale 680. u kojoj je poginuo njen brat Husein. U porukama koje Sulejmanijeva kći objavljuje na Instagramu, stalne su usporedbe između njenog oca i Huseina.

Sulejmanijevo ubistvo natjeralo je Iran da na čelo Qudsa postavi Esmaila Ghaanija. Njegov profil je manje karizmatičan i on ima pred sobom zadatak držati na okupu “os otpora” koju je stvorio njegov prethodnik, među kojima su Hezbollah (Libanon), Ansar Ala (jemenski Huti), Kataib Hezbollah (Irak), Hash al-Shaabi (Irak), Hamas (Gaza), Liwa Fatemiyun (sastavljena od afganistanskih hazara, ali se bore u Siriji) i Liwa Zaynabiyun (Sirija).

Kroz ove skupine Islamska republika uspijeva proširiti svoj utjecaj u regiji s konačnim ciljem protjerivanja američkih trupa s Bliskog Istoka. Taj nedostatak karizme Ghaanija je ono što Iran nastoji ispuniti pojavljivanjem Zejnebe u javnosti.

 

Sljedeći članak

Ramazan u Kataloniji

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!