fbpx

“STRUČNO USAVRŠAVANJE”: Kina prisiljava Uyghure na rad u tvornicama poznatih brandova

"Ako su nekome pronašli Kur'an, kazna im je bila od tri do pet godina veća u centru za ponovno obrazovanje", navodi se u svjedočenju.

Ukupno 83 međunarodne kompanije angažirale su kineske tvornice u kojima su prislino radili Uyghuri, prebačeni iz ‘Centara za ponovnu edukaciju’ u kineskoj provinciji Xinjiang.

Studija australijskog Instituta za stratešku politiku (ASPI) pokazala je da su mnogi od zatvorenika u tim centrima poslani u tvornice širom zemlje u programima prisilnog rada. ASPI je identificirao 27 tvornica u devet kineskih provincija koje upotrebljavaju ujgursku radnu snagu dovedenu iz Xinjianga od 2017. Te tvornice tvrde da su dio lanca opskrbe poznatih svjetskih marki, poput Applea, Nikea, Googlea ili Calvina Kleina, između ostalih.

Ovaj izvještaj, temeljen na izvornim dokumentima na kineskom jeziku, analizama satelitskih slika i medijskim izvještajima sa terena, pruža dokaze eksploatacije radnika u tim tvornicama i sudjelovanja stranih i kineskih kompanija u kršenju ljudskih prava. Ukupno, istragom je identificirano 83 poduzeća koja izravno ili neizravno imaju koristi od ujgurskih radnika izvan Xinjianga.

Oko 80.000 Uyghura prebačeno je iz Xinjianga kako bi radilo u tim tvornicama između 2017. i 2019. godine, a neki su poslani izravno iz „kampova za ponovno učenje“. Nakon rada u tvornicama slušaju ideološku obuku, podliježu različitim vrstama torture i zabranjeno im je sudjelovanje u vjerskim proslavama.

Neki od brandova spomenutih u izvještaju, poput Abercrombie and Fitch, već su izjavili da će prestati raditi sa tim dobavljačima. Drugi, poput Adidasa ili Boscha, objasnili su istraživačima da s njima nemaju izravne veze. No, niko nije mogao isključiti vezu s tim tvornicama.

Xinjiang je dom velikog broja pretežno muslimanskih etničkih grupa, od kojih je najveća grupa Uyghura. Od 2016. godine kineska vlada koristi velike utvrđene centre dizajnirane za potrebe takozvane reedukacije. To su mjesta na kojima se zatvorenici silom poučavaju mandarinskom i podliježu propagandi Komunističke partije. Neka svjedočenja bivših zatočenika opisuju prenapučene ćelije, mučenja, pa čak i smrt drugih zatočenika.

“Razlog zbog kojeg je poslan u trening centar: njegova supruga nosila je veo i prekršila politiku planiranja obitelji (imao je četvero djece)”, neka su od svjedočenja koja je CNN objavio prošlog mjeseca.

Dokumenti koji su procurili u američkim medijima kompilacija su 667 zapisa uhićenih građana. Publikacija je pokazala presude poput “transformacija njegovog mišljenja nije bila idealna,  preporučuje se nastavak školovanja“.

“Ako su nekome pronašli Kur’an, kazna im je bila od tri do pet godina veća u centru za ponovno obrazovanje”, navodi se u svjedočenju.

Prošle godine, Europski parlament pozvao je kinesku vladu da “odmah” zatvori kampove za reedukaciju u Xinjiangu. Međutim, osim što nisu odgovorili na tu preporuku,  prisilni transferi radnika u različite tvornice su sastavni dio procesa „preusmjeravanja“, koji je kineska vlada službeno nazvala „stručnim usavršavanjem“. /R.S./

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!