fbpx

Stolac: Fašistički vandali ponovo u akciji

Noćas su u Stocu oskrnavljeni spomenik žrtvama NOB-a ali i spomen ploča na ulazu Koštane bolnice koja je 1993. godine služila kao logor i mučilište u kojem je HVO zatvarao stolačke Bošnjake.

Vandalima nije bilo dovoljno tek išarati spomenike već su i našarane prijetnje klanjem. Ko su počinioci još nije poznato, ali je gotovo sigurno da je ovaj barbarski vandalizam povezan s napetom atmoseferom kreiranom nakon što je Vrhbosanska bisukupija najavila da će 16. maja u Sarajevu održati misu i komemoraciju žrtvama Bleiburga, a što je izazvalo veliki broj negativnih reakcija u javnosti.

Nije teško naslutiti ko bi mogao stajati iza ovog najnovijeg vandalizma u Stocu jer je očigledno i ko šalje i kome se šalju ovakve prijetnje, pa se može pouzdano zaključiti da se radi o akciji koju provode iste one političke snage kojima odgovara zloupotreba tema iz Drugog svjetskog rata kako bi se kreirale dodatne tenzije između Hrvata i Bošnjaka.

Također, ovo nije prvi put da su ovi isti spomenici meta napada ustašoidnih ekstremista pa bi u tom smislu bilo pohvalno kada bi barem dio od tolikih hiljada najavljenom misom zgroženih sarajevskih antifašista konačno shvatio da je i Stolac dio Bosne i Hercegovine pa antifašističke tekovine odlučio braniti ondje gdje one i jesu zaista ugrožene.

     

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!