fbpx

STAV U BRISELU: Korak bliže dalekoj budućnosti

Ministri su naložili Europskoj komisiji pokretanje pripremne procedure za odobravanje kandidatskog statusa, što znači da će naša zemlja dobiti upitnik od nekoliko hiljada pitanja, a EK će na osnovu odgovora iz upitnika dati mišljenje i preporuku članicama EU

Ipak se kreće. Vijeće ministara vanjskih i općih poslova Europske unije naložilo je Europskoj komisiji pokretanje pripremne procedure za odobravanje kandidatskog statusa. Aplikacija Sarajeva tako će dobiti odgovor, vjerojatno, kao preporuku Europske komisije članicama, u prvoj polovici iduće godine na osnovu odgovora iz upitnika koji sadrži nekoliko tisuća pitanja.

Podsjetimo, aplikaciju za članstvo podnio je u veljači ove godine tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović. Nakon što je konačno usvojen mehanizam koordinacije i adaptiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, stečeni su uvjeti za razmatranje aplikacije.

Ulazak u EU na papiru je lak: “pretvoriti geografsku blizinu u ekonomsku i političku, u korist svih stanovnika Bosne i Hercegovine”. Ovako je prije četiri godine govorio tadašnji povjerenik za proširenje komentirajući redovan godišnji presjek stanja potencijalnog kandidata za članstvo u EU. Od tada do danas, malo se toga promijenilo, osim što EU ima sve manje vremena, energije i strpljenja za posljednje preostale neintegrirane dijelove kontinenta, a i proširenje je, s ekonomskom krizom na koju su članice reagirale sebičnošću, izgubilo svoju izvornu privlačnost. Istovremeno, praksa pokazuje da dugo držanje van integracijskog procesa šteti svima: Makedonija je na ledu dovoljno dugo da je blokada Grčke i povremeno Bugarske vodi do ozbiljne destabilizacije. Od ove pogreške EU, nažalost, nije ništa naučila.

Signali iz 28 prijestolnica

Na papiru, opet, ulaznica za EU kupuje se ukoliko zemlja zadovoljava paket tzv. kopenhagenških demokratskih kriterija (stabilne institucije, poštivanje ljudskih prava, pravna država) i ekonomskih kriterija (funkcionirajuća tržišna ekonomija koja omogućuje da se bez problema posluje na unutarnjem tržištu zajednice), plus administrativna sposobnost da državni aparat efikasno ostvaruje obaveze članstva.

Na papiru, također, procedura je poznata. Zainteresirana država aplicira za članstvo, po pravilu kada ocijeni, mahom temeljem signala iz prijestolnica 28 članica, da će aplikacija za članstvo biti procesuirana, a ne zaboravljena u nekoj ladici. Aplikacija Bosne i Hercegovine došla je do faze kada su države članice, na razini Vijeća, odlučile Europskoj komisiji predati posao pozivanjem da ona pripremi avis ( ili, veoma precizno elaborirano mišljenje) da li je BiH spremna za kandidatski status i, skupa s njim, u idućoj fazi, za otvaranje pregovora. O odluci da se Komisiji na daljnju obradu preda cijeli dosje BiH Vijeće obavještava Europski parlament i nacionalne parlamente.

Moguće je da BiH, s obzirom na specifičnosti njezinog djelovanja, življenja i, pogotovo, unutrašnjopolitičkih odnosa koji su za EU i njezine članice glavni uzrok bh. problema, svoj integracijski put bude prolazila drugačije od prethodnika. Nije isključena ni opcija parcijalne integracije, čime bi se BiH uključivala u zajedničke poslove i politike EU samo u nekim područjima od obostranog interesa, poput sigurnosti i zaštite granica, energetike ili prometa. Ideja o parcijalnoj integraciji na ubrzanom traku koja bi ubrzala ostatak posla krenula je iz Zagreba, dugo ju je zagovarala tadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Na početku nije nailazila na razumijevanje dijela partnera u EU da bi, kako su se unutarnje tenzije u BiH naglašavale, počela dobivati sve više pristalica.

No, ovo je tek sljedeća faza. Sada, kada je zahtjev za dobivanjem kandidatskog statusa pušten u obradu, većina će se poslova odvijati na striktno tehničkoj razini, bez upliva politike. Bit će to i najudobniji dio procesa. Analiza spremnosti za kandidaturu jeste objektivna procjena standardnih parametara kojima se mjere kapaciteti jedne zemlje za njezino napredovanje integracijskim trakom. Temelj svega jeste famozni questionnaire ili upitnik. Pojam questionnaire u EU poslovima označava formalni instrument, kombinaciju jednostavnih i složenih pitanja čiji odgovori tvore sliku zemlje. Odgovori daju uvida u razmjere usvajanja propisa EU u domaćoj praksi, stanje ljudskih prava, ekonomske parametre, administrativne kapacitete, sve prema ona 33 pregovaračka poglavlja o kojima će se, jednoga dana koji nije baš tako blizu, početi pregovarati za ulaznicu u zajednicu. Informacije radi, upitnik za Srbiju sadržavao je 2.486 pitanja, Hrvatsku 4.560, Makedoniju čak 4.666, a Crnu goru 2.178.

Mišljenje Komisije nije presudno

Aplikantici se, po pravilu, odobravaju tri mjeseca za slaganje odgovora, mada nije isključen niti duži rok u slučaju složenijih pitanja. Svi se podaci provjeravaju kako bi finalna procjena spremnosti za kandidaturu bila što preciznije sročena.

Sam dokument s odgovorima doseže desetke tisuća stranica i popriličan broj kilograma – mada se danas, kada su sva pitanja odgovorena, preferira ceremonijalno uručivanje u vidu diska na samom zaključenju procesa. Cijela bi procedura pretresanja odgovora i pripreme baze za preporuku Komisije članicama, dakle odgovor je li BiH spremna ili nije za status kandidata i potom pregovore, potrajala do godine pa i duže. Napomene radi, mišljenje Komisije nije presudno: ona već godinama predlaže otvaranje makedonskih pregovora i – dobiva košaricu. Svojevremeno, bila je protiv ulaska nespremne Grčke u EU. Valja uvijek imati na umu da se svaka, pa i najmanja odluka vezana uz proširenje donosi jednoglasno!

Objektivno, za Bosnu i Hercegovinu moguće je da se konkretniji odgovori u vidu odobravanja kandidatskog statusa, ne bude li neugodnih iznenađenja na domaćem terenu na koja se EU gotovo pa navikla, stignu do kraja iduće godine.

Potom je na redu dugačko razdoblje priprema za početak pregovora, što može potrajati i nekoliko godina, mada je vjerojatnije da će se EU odlučiti požuriti kako bi time osokolila i osnažila ambiciozniji dio BiH.

Vijeće EU potvrdilo je zaključke o Bosni i Hercegovini bez diskusije jer su stavovi usuglašeni na pripremnoj sjednici (Coreper, razina političkih direktora) prije nekoliko dana. Naglašava se, po tko zna koji put, puna potpora jednoj ujedinjenoj i suverenoj zemlji. BiH, sve njezine vlasti, pozivaju se na nastavak realizacije reformskog paketa na korist svih građana i u punoj suradnji s EU, građanskim društvom, bankama i međunarodnim partnerima. Oporavak BiH, dakle, i dalje deklarativno ostaje kolektivni zadatak svijeta ne samo zajednica unutar zemlje. Jer, EU nije digla ruke od nje…

“Pozitivan odgovor na aplikaciju BiH za članstvo u Evropsku uniju i zaključak s kojim će početi pripreme za dobijanje upitnika predstavljaju jednu od najvažnijih faza u ovom procesu. Fazu na čijoj smo realizaciji radili u posljednjih 14 mjeseci. Ona je danas uspješno okončana i ovo je zaista jedna od najpozitivnijih vijesti za BiH i za sve njene građane”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Ovo je posebno važan dan za mlade ljude u BiH koji će vrlo brzo živjeti u BiH kao članici Evropske unije.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn pozdravio je odluku Vijeća, istakavši kako je Evropska komisija spremna raditi s BiH na ovom važnom koraku.

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!