fbpx

Spašeno 400 Rohingya, plutali na moru dva mjeseca

Slike koje je na Facebooku objavio lokalni novinar pokazale su uglavnom iscrpljene žene i djecu na plaži. Administrator lokalne uprave rekao je da još uvijek broje spašene, a boji se da bi taj broj mogao premašiti 400. Na brodu je bilo gotovo 500 ljudi.

Obalska straža Bangladeša priopćila je da je spasila najmanje 382 izbjeglice Rohingya za kojima su tragali tri dana. Prema riječima vlasti, oni su bili “gladni” i bili su u velikom brodu koji je teritorijalnim vodama Bangladeša plutao gotovo dva mjeseca. Oko 30 ih je umrlo na brodu, a njihova tijela bačena su u vodu.

„Spasili smo najmanje 382 Rohingya iz velikog ribarskog broda i doveli ih na plažu u blizini obalnog grada Teknafa. Oni su gladovali “, rekao je oficor bangladeške obalske straže Rahman. „Plutali su 58 dana. I u posljednjih je sedam dana brod doplutao u naše teritorijalne vode”.

Slike koje je na Facebooku objavio lokalni novinar pokazale su uglavnom iscrpljene žene i djecu na plaži. Administrator lokalne uprave rekao je da još uvijek broje spašene, a boji se da bi taj broj mogao premašiti 400. Na brodu je bilo gotovo 500 ljudi.

Mjesto na kojem se nalazi stotine preživjelih u gradu Teknafu, opkoljeno je i nadležne vlasti još uvijek nisu mogle pokrenuti istragu “zbog straha da bi mogli biti zaraženi koronavirusom”, dodao je glasnogovornik bangladeške vlade.

Glasnogovornica Agencije za izbjeglice Ujedinjenih naroda (UNHCR) Louise Donovan opisala je kao neutemeljenu informaciju u nekim lokalnim medijima da je nekoliko pripadnika ove progonjene muslimanske manjine zaraženo Covid-19. “Ti su muškarci, žene i djeca dva mjeseca na moru u teškim uvjetima i mnogi od njih su izrazito pothranjeni i dehidrirani”, kazala je Donovan.

Rohingye su očito došli iz izbjegličkih kampova smještenih na jugoistočnoj obali Bangladeša i krenuli su prema Maleziji, ali su se vratili na more kad je ta zemlja provela strogu obalnu kontrolu zbog pandemije koronavirusa, prenose tamošnji mediji.

Ipak, Rahman je rekao da će vlasti istražiti mogućnost da izbjeglice također mogu doći iz izvorne regije Rohingya, države Rajin, u Mjanmaru, gdje čine progonjenu muslimansku manjinu.

“Rečeno nam je da su prije otprilike dva mjeseca napustili Bangladeš zbog Malezije, a zato su im se pridružile i druge Rohingye iz regije Rajin”, rekao je drugi glasnogovornik, Hamidul Islam agenciji Efe.

Gotovo milion Rohingya živi u bijednim logorima u blizini granice između Bangladeša i Mjanmara, odakle su mnogi pobjegli, bježeći od brutalnog vojnog napada koji je započeo 2017. nakon vala progona i nasilja koje je burmanska vojska podigla protiv njih. Taj su čin UN opisale kao primjer etničkog čišćenja i mogućeg genocida.

Nedokumentirani migranti Rohingja i građani Bangladeša koriste Bengalski zaljev i Andamansko more kao morsku rutu za ulazak u druge države, poput Malezije i Tajlanda, u potrazi za boljim životom.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!