fbpx

Slučaj fašizacije članice EU

Hrvatska postaje međunarodno izolirana, a ne može više računati ni na njemačku podršku. Više od 150.000 ljudi se iselilo, i dalje odlaze u talasima, a vlast besramno izjavljuje da je bitno smanjena nezaposlenost. Otud verbalna ofanziva na BiH i megalomanija u izvještavanju o posjeti Rusiji. Za skretanje pažnje s ozbiljnih problema u zemlji, osim domoljubne retorike i revitalizacije ustaštva, potrebni su makar i izmišljeni ekstremisti na granicama i umišljena veličina

Piše: Faris NANIĆ

 

U crkvi sv. Marka u Zagrebu održana je ceremonija primanja trojice vitezova i dviju dama Svetog groba jeruzalemskog, među njima i Anice Djamić, ambasadorice u Švedskoj, Litvi i Latviji, izvještavaju mediji u Hrvatskoj, podsjećajući da je sličan obred održan u maju u zagrebačkoj katedrali, kad je vitezom postao potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, koji se za tu funkciju pripremao tri godine prolazeći duhovnu obnovu.

SVAKODNEVICA U HRVATSKOJ

Vitezom ili damom može postati onaj ko živi uzoran kršćanski život i prolazi duhovne vježbe. Najpoznatiji hrvatski vitez bio je Alojzije Stepinac. Vitezovi su izravno podređeni papi, a dužnost im je posjetiti svetu zemlju i uvjeriti kršćane u važnost njihovog ostanka u njoj. Red je nastao 1099. godine s namjerom čuvanja Kristova groba, nakon ulaska kršćana u Jeruzalem, odnosno masovnog pokolja muslimana i Jevreja. Kardinal Bozanić, nadbiskup zagrebački, prilikom Reinerovog proglašenja istakao je da su vitezovi “pozvani boriti se za Kristovo kraljevstvo i za širenje katoličke vjere”. Sapienti sat, posebno za one Bošnjake koji sebe smatraju Bosancima u nacionalnom smislu, koji tvrde kako vjera nije dio identiteta, posebno na Zapadu. Ovakvih je vitezova na sve strane u dominantno katoličkim zemljama Zapada. Od demisije SDP-ove vlade u jesen 2015. godine ustavno sekularna država Hrvatska postaje sve više saturirana katoličkom dogmatikom, zaogrnutom u nacionalni plašt. Tome svjedoče izjava bivšeg šefa diplomacije Stiera da je hrvatskom narodu identitarno važno proglašenje Stepinca svecem, darovnica državnog vlasništva Crkvi, direktan utjecaj biskupa na stvaranje postizbornih koalicija…

Premještanjem spomen-ploče HOS-u u Novsku počinjeno je isto kazneno djelo kao i u slučaju njenog postavljanja u Jasenovcu – javno pozivanje na nasilje i mržnju, kaže se u saopćenju za javnost ljevičarske stranke Radnička fronta. Oni navode svima evidentne činjenice, ali o kojima se mainstream mediji i političari, posebno neke osobe od javnog ugleda, ne usuđuju javno progovoriti. Kazneno zakonodavstvo vrijedi na cijelom teritoriju RH, a ne samo na “mjestima posebnog pijeteta”. Ne može ustaški pozdrav biti nelegalan u Jasenovcu, a legalan u ostatku Hrvatske. Odluke upravnih tijela, pa ni one zagrebačkog Gradskog ureda za opću upravu, temeljem mišljenja Ministarstva uprave, nisu niti mogu “legalizirati” ustaški pozdrav unutar grba HOS udruženja jer to ne čine upravna tijela već zakonodavac.

Ruska banka VTB očekuje da će uspjeti naplatiti najmanje 50 do 60 posto od 300 miliona eura duga posrnulog koncerna “Agrokor”, pišu ruski mediji. Čak i tako umanjena naplata ovisi o brojnim faktorima, kako je naglasio predsjednik uprave banke Andrej Kostin na marginama ekonomskog foruma u Vladivostoku. On očekuje rezultate revizije poslovanja “Agrokora” krajem septembra, posebno stanje ukupnog duga, iako je vladin povjerenik njihovu objavu odgodio za novembar. “Agrokor” duguje otprilike 1,3 milijarde eura ruskim bankama. Koncern je potpisivanjem založnog prava na imovini dobio povoljan roll-up kredit za pokrivanje dugova prema malim i velikim dobavljačima jer momentalno nije u dobroj situaciji, pa oni koji daju novac žele dodatno osiguranje imovinom najboljih kompanija baš zbog takve organizacije, rekao je Dragan Munjiza, bivši predsjednik uprave “Konzuma”. “Agrokor” je bio koncern od pedesetak kompanija kojima je upravljao i godišnjim prometom preko oko milijardu eura u 2016. godini, bez “Mercatora”. On smatra kako će povjerioci morati smanjiti potraživanja za 70 posto. Tvrdi također da Sberbank, koja drži preko 900 miliona eura duga, želi blokirati proces jer je htjela postići dogovor da postane većinski vlasnik, što nije uspjelo. Kada nije prihvaćen njihov prijedlog roll-upa, štiti se tako da želi blokirati proces i vratiti ga na početak, postati vlasnikom ili cijelog ili većinskog dijela “Agrokora”, ili da barem dobije prvenstvo u naplati pri stečaju.

Već tokom opuštene ljetne sezone ministrica ekonomije Martina Dalić najavila je da se ne može očekivati spas “Agrokora” kao cjeline niti zadržavanje istog broja zaposlenih, čime je započela priprema javnosti na šok kada u novembru postanu dostupni podaci o stvarnom stanju koncerna i utjecaju na rast ako propadne.

NAPADI LAŽIMA NA BOSNU I BOŠNJAKE

Glavni sigurnosni izazov na Zapadnom Balkanu nije terorizam, već nacionalizam, pa bi bilo mudro koncentrirati se na opasnosti koje proizlaze od potonjeg. Čini se upravo suprotno. Nacionalizam se ili ignorira ili čak potiče, ističe profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović. On u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže da Hrvatska pokušava iskoristiti članstvo u EU i NATO, pa želi u odnosima sa susjedima, BiH i Srbiji, postići neke prednosti u situaciji kad ima nešto veću političku moć, ili barem smatra da je ima. Pokušava članstvo koristiti da bi “preko Bruxellesa” utjecala na Balkan, dok je ranije htjela preko navodnog poboljšanja odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana što prije doći “do Bruxellesa”, rekao je Jović, koji to smatra instrumentalizacijom EU. No, Jović smatra da Hrvatska nema dovoljno moći da to napravi sama, a trenutno nema nijednog saveznika za takvo “soliranje”. Izjave predsjednice Republike o 10.000 islamističkih terorista koji predstavljaju prijetnju to pokazuju. Trend povećane važnosti pitanja “domovinske sigurnosti” i sigurnosti općenito sve je primjetniji. Planira se razvoj vojne industrije, a odbrambena i sigurnosna komponenta izraženija je otkako je Kolinda Grabar-Kitarović postala predsjednica Republike. To se mora opravdati pred domaćom i inozemnom javnošću. Ako u neposrednoj blizini imate neke ozbiljne sigurnosne prijetnje, ili ako ste u to uvjerili javnost, onda možete lakše opravdati takvu politiku, kaže Jović.

Prema državnoj novinskoj agenciji HINA-i, Grabar-Kitarović putuje u Rusiju da, osim o milijardama ruskog kredita “Agrokoru”, koji je de facto u bankrotu, razgovara i o posredovanju Hrvatske između Rusije i SAD! Vijest izaziva podizanje obrva jer ispada da državna agencija predsjednicu smatra izaslanikom, agentom ili opunomoćenim predstavnikom SAD-a. Ili ona sama, slaganjem sa svime što dolazi preko Atlantika, stvara taj dojam? Možda bi trebalo zamoliti SAD predstavnike u BiH da javnost informiraju je li Grabar-Kitarović njihova predstavnica u BiH ili, kako HINA najavljuje, posrednica u teškim pregovorima s Rusijom. Ili je naprosto riječ o kompleksima, ličnim i nacionalnim.

Dok proziva Bosnu i Bošnjake zbog nepostojećih 10.000 terorista, vrhu Islamske zajednice u Hrvatskoj (koja je dio IZ BiH) udjeljuje orden nazvan po Anti Starčeviću, čovjeku koji je tvorac ekspanzionističke velikohrvatske ideologije, posebno prema Bosni i Bošnjacima, teorije tzv. hrvatskog državnog prava. Vjerovao je i pisao taj lik da su jedina dva originalna slavenska naroda Rusi i Hrvati, pa su shodno tomu, Bošnjaci, Srbi, Slovenci, čak i Zapadni Slaveni, zapravo, Hrvati, a njihove teritorije, naravno, zna se, hrvatske. Na koncu je završio kao štićenik jedne mentalne ustanove, što to nije spriječilo njegove redukcionističke sljedbenike, poput ustaša i njihovih idolopoklonika danas, da ga proglase “ocem domovine”. Ovako nazvano priznanje IZ u RH suštinski je iznimno cinična provokacija koja je u dobroj mjeri eutanizirala IZ u RH da na bilo koji način reagira na Kolindine izjave. A osim reakcije SDA Hrvatske na knjigu i izjave Miroslava Tuđmana, niti jedna bošnjačka organizacija u Hrvatskoj nije reagirala na predsjednicine neutemeljene izjave niti se na bilo koji način izjasnila na posljednje događaje u odnosima između njihove matične domovine i Hrvatske. Platforma za tu vrstu pokornosti osiguravana je posljednje dvije godine, prvo uvlačenjem dijela Bošnjaka direktno u interesne zone HDZ-a i stranke Milana Bandića, a finalizirano je preuzimanjem KDBH “Preporod” te ušutkavanjem časopisa (Behar i Preporodov Journal) koji su, osim kritičkog raspoloženja, pokazivali i zavidnu razinu očuvanja nacionalne samosvijesti i samobitnosti.

QUO VADIS, CROATIA

No, njezin samoopravdavajući odgovor “Majkama Srebrenice” potvrđuje da neistinita izjava nije naručena, već ju sama papagajski ponavlja, trudeći se misliti američkom glavom kada svojom već ne može. Također, demonstrira da djeluje sama, pomalo panično, bez koordinacije, neuka i izgubljena u bespućima povijesne zbiljnosti, svjesna samo činjenice da sat neumitno otkucava kraj njezina i mandata ove sklepane HDZ-ove vlade koja se, i zbog unutrašnje opozicije ultradesne struje i posebno dijela katoličkog klera, ne umije boriti s ekstremizmom i probuđenim šovinizmom. Ako govorimo o ekstremizmu u Hrvatskoj kao manjinskom raspoloženju njenih građana, ne zaboravimo da je samo 350 ustaša na njemačkim tenkovima preuzelo vlast u Zagrebu 10. aprila 1941. godine, uspostavilo teror i diktaturu i uspjelo vladati Hrvatskom i Bosnom, barem nominalno, pune 4 godine. NDH je uništena u krvi, a na vlast su došli novi totalitaristi, s novim diktaturama. Milanovića se upozoravalo da griješi i koketirajući s nacionalizmom i favorizacijom jedne ideološke familije, vrlo dobro umrežene kroz nevladin sektor te da će to izazvati reakciju kakvu većina građana ne želi. To se upravo dogodilo. Njegov i ignorantski odnos njegovih birokrata prema Bošnjacima i Islamskoj zajednici u RH izazvali su nelagodu i tendenciju priklanjanja onim političkim opcijama koje ih “barem primjećuju”, kako je to svojevremeno formulirao jedan od istaknutijih bošnjačkih “suncokreta” u Hrvatskoj, Bandićev opunomoćenik na mjestu predsjednika KDBH “Preporod” Ervin Jahić.

Zbog ovakve politike, Hrvatska je suočena s blokadama susjeda. Slovenija i Mađarska blokirale su pristup OECD-u, prva zbog nepriznavanja arbitraže u Piranskom zaljevu, a druga zbog zahtjeva za izručenjem bivšeg predsjednika uprave MOL-a u slučaju sudskog procesa Sanaderu. Slovenija najavljuje policijsku pratnju ribaricama u području koje je arbitražom njoj dodijeljeno. Izgradnja Pelješkog mosta prije određivanja granice na moru i nepoštivanje međunarodnog prava, odnosno prava BiH na slobodan, a ne samo nesmetan prolaz i koridor do međunarodnih voda, sigurno će se instrumentalizirati u protubosanskoj retorici. Zapravo, Hrvatska postaje međunarodno izolirana, a ne može više računati ni na njemačku podršku. Preko 150.000 ljudi se iselilo, i dalje odlaze u talasima, a vlast besramno izjavljuje da je bitno smanjena nezaposlenost. Otuda verbalna ofanziva na BiH i megalomanija u izvještavanju o posjeti Rusiji. Za skretanje pažnje s ozbiljnih problema u zemlji, osim domoljubne retorike i revitalizacije ustaštva, potrebni su makar i izmišljeni ekstremisti na granicama i umišljena veličina. Ponestaje argumenata vlasti da se održi tanka većina nakon jedva 10 mjeseci mandata i jednog katastrofalnog preslagivanja.

Tu je i drugostepena presuda šestorki HVO bezveznjaka, koja će, kako je to Milanović izjavio, biti potvrđena, a kazne možda i veće, radi čega se pojavila knjiga malog Tuđmana. Država se fašizira, spaljuju se manjinske novine na ulicama, traži se smrt pojedincima, prijeti manjinama ili ih se kupuje priznanjima koja nose znakovite nazive, pritvara se ljude zbog verbalnog delikta, baš kao i 1941. i 1971. godine. Zlo vlada kada dobri ljudi ne čine ništa. Potpuno je nejasno šta radi opozicija osim što njezini lideri (SDP-ov Bernardić) čestitaju neonacistima vjenčanja, šta rade HDZ partneri, posebno iz nacionalnih manjina, Radin i Pupovac, koji se još nisu iselili iz vlasti. Zašto šute vjerski lideri unutar i izvan Katoličke crkve? Neki otvoreno podržavaju ovakvo stanje ili traže još ustupaka. Toleriranje zla vodi u još veće zlo. Plenković ima problem vrlo jake nacionalističke opozicije u HDZ-u. Preseljavanje ploče iz Jasenovca u Novsku, što je izrugivanje pravnom poretku, pokazuje kako zbog toga pristaje na neprincipijelnosti samo da se stranka ne raspoluči. I ostane na vlasti. Njegov prethodnik Karamarko pustio je fašistički duh iz boce, Karamarkov pobočnik Hasanbegović osmislio je njegovu implantaciju u HDZ da bi proširio pravašku, starčevićansku, ustašku biračku bazu, a balkansko desničarsko harlaukanje uplašilo je pristojan svijet. Tako manjina dolazi na vlast i ne pušta ju. Ne reorganizira li se građanska Hrvatska, moći ćemo se jedino još upitati – kamo ideš, Hrvatska?

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!