fbpx

SLUČAJ AŠĆERIĆ: Novi heroj srbijanske opozicije je funkcioner SDA Sandžaka

Sandžački bunt koji je progovorio kroz Ašćerića izlio se van prostora Sandžaka i postao svojevrsni lajtmotiv mnogim opozicionim liderima u Srbiji i generalno opozicionoj sceni u dokazivanju teze da Srbija polako tone u diktaturu u kojoj se samo zbog Facebook statusa, koji kritikuje srbijanskog predsjednika, gubi posao. Tako je Emir Ašćerić, mladi arhitekta i funkcioner SDA Sandžaka, preko noći postao zvijezda srbijanske opozicione scene. Mnoge ugledne opozicione ličnosti, novinari i uticajni tviteraši dali su podršku Ašćeriću.

Piše: Almir MEHONIĆ

Da je Facebook opasna stvar zbog koje se može ostati i bez posla vidjeli smo na primjeru mlađahnog Emira Ašćerića, funkcionera SDA Sandžaka i doskorašnjeg pomoćnika gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca. Razlog Ašćerićeve smjene s pozicije pomoćnika gradonačelnika bio je njegov Facebook status u kojem je kritikovao srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića zbog „brutalne političke kampanje“ prilikom posjete Novom Pazaru i dodijele medicinske opreme povodom situacije nastale pandemijom korona virusa.

„Ne osjećam apsolutno nikakvu potrebu za zahvalnost povodom današnje ’donacije’ bolnici u Novom Pazaru. Zar bolnice nisu trebale biti opremljene adekvatno i ranije? Zar bolnica kojoj gravitira 300.000 stanovnika u regionu ne mora biti svakako spremna i sa više respiratora? Zašto se ovo naziva ’pomoć’?!? Nisam čuo da se dodatno opremanje bolnica u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu… naziva ’pomoć’? Je li to, opet, znači da nisu svi građani isti? Kada plaćamo poreze i doprinose, prati li se ko je kakve nacionalnosti, ili političkog opredjeljenja, ili smo svi jednaki“, napisao je Ašćerić.

Nadalje je Ašćerić napisao da u svakoj normalnoj zemlji, opremu dostavljaju i raspoređuju ljudi nadležni za to i to direktno u bolnice, pravo u upotrebu.

„Ne drže se po magacinama i na ulici da se snimaju radi promocije. Ne nasjedamo na ovakve politikantske fazone. Odlično prepoznajemo ovu brutalnu političku kampanju, koja je zvanično prekinuta, ali koja je u punom jeku od strane režima. “

Čini se da Vučić još nije bio stigao do Beograda, a odluka o „katil fermanu“ Ašćeriću je bila donijeta. Gradonačelnik Biševac odluku o smjeni svog pomoćnika obznanio je sutradan.

Ipak, ovaj sandžački bunt koji je progovorio kroz Ašćerića izlio se van prostora Sandžaka i postao svojevrsni lajtmotiv mnogim opozicionim liderima u Srbiji i generalno opozicionoj sceni u dokazivanju teze da Srbija polako tone u diktaturu u kojoj se samo zbog Facebook statusa, koji kritikuje srbijanskog predsjednika, gubi posao. Tako je Emir Ašćerić, mladi arhitekta i funkcioner SDA Sandžaka, preko noći postao zvijezda srbijanske opozicione scene. Mnoge ugledne opozicione ličnosti, novinari i uticajni tviteraši dali su podršku Ašćeriću. List Danas na svojoj naslovnici donio je temu koja je inspirisana Vučićevom posjetom Novom Pazaru. „Vučić u brutalnoj korona kampanji“, naslov je teme ovog uglednog beogradskog dnevnog lista.

Pored opozicionih medija i portala i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić na svom Twitter nalogu komentarisao je ovaj slučaj.

„Emir Ašćerić je smenjen samo jer je izneo svoj stav i istinu da je Vučić u N. Pazaru bio u funkcionerskoj kampanji pod velom borbe protiv pandemije. Na delu je brutalna zloupotreba osećanja zdravstvene ugroženosti građana u svrhu izgradnje kulta Vučićeve ličnosti. Sramota“, napisao je Tadić

Pored implikacija na srbijanskom državnom nivou ovog novopazarskog slučaja, u sjeni su ostale i moguće  turbulencije na prostoru Sandžaka, posebice ako se uzme u obzir kolicioni sporazum između Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića i SDA Sandžaka. Pored koalicija u sandžačkim općinama to bi se moglo odraziti i na većinu u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Takvi glasovi su se već juče pojavili. Izgleda da će poslije prestanka vanrednog stanja u Srbiji tek nastupiti vanredno političko stanje. Zasigurno Sandžak u tome neće biti izuzetak, već pravilo.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!