fbpx

SKANDALOZNA “POLITIKA”: Migrante vide kao osvajače i najavljuju bitku

Do koje mjere je srpska politika, ali i mentalitet općenito, opterećen mitskim pokazuje današnja naslovnica srbijanskog dnevnog lista "Politika", koja retrogradno i huškački najavljuje nadolazeću migrantsku krizu kao da je riječ o nekoj vrsti muslimanske (osmanlijske) invazije, od koje će Srbija zaštititi Evropu. Naprosto je nevjerovatno da srpski dnevni list, blizak vladajućoj srpskoj politici, problem migracijske krize tretira kao vojnu prijetnju, koju pritom smješta u mitski prostor “vekovne borbe protiv Turaka”. Ovaj je skandal na svojem Facebooku komentirao historičar dr. Admir Mulaosmanović.

“Ovo je naslovnica beogradske ‘Politike’, nekada cijenjenog dnevnog lista. Pozivanje na historijski događaj (bitku na Marici, 1371) kada su visoko organizirane vojska i administracija Osmanske države ovladale dijelom Balkanskog poluotoka u kontekstu recentne migracijske krize govori dvije stvari o piscima i urednicima. U prvom redu uopće ne razumiju historijski tok, a u drugom potvrđuju prisustvo nažalost nikada ugašene islamofobije u beogradskom društvenom mainstreamu. Poređenjem tada izrastajuće regionalne sile sa jadnicima koji ovih godina/dana nastoje naći sigurnost na Zapadu potvrđuje da se ljudima mnogo toga može pokazati suprotno onome šta jeste. ‘I dok je sunce jako sijalo, oko nas je bio mrkli mrak.’ I da, ko je od ovih migranata pandan rumelijskom moćnom beglerbegu Lala Šahinu?”, komentirao je Mulaosmanović.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!