fbpx

Revizidionisti: Za Dinu Mustafića Sarajevo postoji od 1945. godine!

Dino Mustafić opet je pokazao kako specifična ideologija koju baštine on i njegovi istomišljenici u sebi nosi opasnu klicu historijskog revizionizma, urbicidnog vandalizma i konstantne tenzije spram činjenica.

Mustafiću je zasmetala namjera da Sarajevo konačno počne obilježavati dan kada je osnovano, te da kao i svaki drugi grad praznikuje svoj dan osnivanja, pa je s tim u vezi objavio tekst Otomanizacija Sarajeva. U njemu potvrđuje da “ono što je dozvoljeno drugima – nije i Bošnjacima”, te ideju rođendana Sarajeva nalazi problematičnom po dva osnova. Prvo, jer se boji da će rođendan kao datum zasjeniti 6.april, komunistički praznik koji se slavi kao dan oslobođenja Sarajeva, a drugo, on smatra da je činjenica što su Sarajevo kao grad i urbanu cjelinu osnovali Osmanlije u sukobu s “multietničkim karakterom grada”. Šta reći?

Mustafić otvoreno iskazuje svoju ideološku zaluđenost kada priznaje da bi radije ostavio Sarajevo bez svoga rođendana i dana osnivanja nego da time u zapećak bude gurnut njemu najvažniji datum u historiji Sarajeva, a zatim to nastoji argumentirati suludim pokušajem ocjenjivanja historije kroz ideološku prizmu nekakve multikulti političke korektnosti. A onda za takav izliv pameti iz mozga, pokušava naći opravdanje u infantilnom historijskom revizionizmu u kojem tvrdi da su na prostoru Sarajeva i Sarajevskog polja postojala ljudska naselja sve do vremena neolita i da to nekako poništava i obezvređuje osmansko osnivanje Sarajeva kao grada!

Normalnom i prosječno obrazovanom čovjeku zastaje dah pred ovakvim barbarogenijem! Bobanovi bojovnici, koji su rušili Stari most, i Ratkove tobdžije, koje su ravnale Baščaršiju, te njihova opravdanja za takav urbicid, pravi su amaterizam spram ovakvog historijskog revizionizma i vandalizma. Iako su se i oni bunili i tvrdili da je riječ tek o rušenju “zaostavštine otomanskog okupatora”, ispod koje leži još starija “predosmanska baština”, ipak su se jadni dovijali da pronađu i nekakve vojne ciljeve kako bi opravdali svoj urbicid. Umjesto da su se pozvali na “održavanje multietničkog karaktera gradova” te tako ispali progresivni i napredni borci za bolje sutra, poput Dine Mustafića.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!