fbpx

Recep Tayyip Erdoğan: “Ne zaboravite, kukavice ne mogu podići spomenik pobjede”

Na obilježavanju godišnjice pokušaja državnog udara, u subotu, 15. jula, širom Republike Turske održan je “Marš nacionalnog jedinstva i demokratije”, gdje su se okupili milioni. Predsjednik Turske Erdoğan prvo je prisustvovao skupu u Istanbulu na Mostu šehida 15. juli, gdje se zahvalio svima koji su stali u odbranu slobode, ezana, zastave, države i budućnosti, a zatim je otputovao u Ankaru, gdje se također obratio okupljenim građanima

Prošle subote, 15. jula, obilježena je godišnjica pokušaja državnog udara u Turskoj izvedenog od strane terorističke organizacije FETÖ, u kojem je život izgubilo 250, a ranjeno više od 2.000 turskih civila. Te noći, na samo jedan poziv predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdoğana, turski narod poslao je jasnu poruku da će, ako treba, i svojim životima braniti domovinu, te stao uz legitimno izabranog predsjednika. “Golim rukama” zaustavili su tenkove, samo sa zastavom prkosili bombardiranju aviona, osjećajući jedino strah za gubitak domovine, a ne svog života.

Dok narod još uvijek nije shvatao šta se dešava, ključni je bio upravo poziv predsjednika Turske Erdoğana, kada se u toj noći uživo putem medija obratio narodu i pozvao da izađu na ulice i odbrane demokratiju. Turci su tada cijelom svijetu održali lekciju iz demokratije, a najviše onima koji su na početku državnog udara izvještavali da je Erdoğan tražio azil u Njemačkoj, da je pobjegao brodom i slično. Zapadni mediji, kao i pojedini u BiH i zemljama u okruženju, nakon što su uvidjeli da državni udar neće uspjeti, počeli su tvrditi da je cijeli događaj insceniran. Nakon godinu dana od tog događaja i sve siline dokaza i nepobitnih argumenata da je iza puča stajala teroristička organizacija FETÖ, možemo sumirati da se radilo samo o jednom: Niko nije očekivao takvu borbu za domovinu i silnu patriotsku podršku turskog naroda predsjedniku Erdoğanu.

Državni udar izvršen od strane terorističke organizacije Fetullaha Gülena bio je samo posljednji pokušaj slamanja rasta Republike Turske, koji već niz godina smeta zapadnim silama. Iste te sile, nakon pokušaja državnog udara, umjesto da najoštrije osude terorističku organizaciju FETÖ, uzalud pokušavaju Erdoğana prikazati kao diktatora, lidera kojeg se narod boji i slično. Zaboravljaju da je trenutno vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP), na čelu s Erdoğanom, već 15 godina na vlasti. Izostavljaju činjenicu da je na demokratskim predsjedničkim izborima Erdoğan dobio 52% glasova. Pitamo se koji to svjetski lider danas može “natjerati” svoj narod da svojim životima zaustavi državni udar? Koji to lider može okupiti milione građana na svom skupu?

Upravo na obilježavanju godišnjice pokušaja državnog udara, u subotu, 15. jula, širom Republike Turske održan je “Marš nacionalnog jedinstva i demokratije”, gdje su se okupili milioni. Predsjednik Turske Erdoğan prvo je prisustvovao skupu u Istanbulu na Mostu šehida 15. juli, gdje se zahvalio svima koji su stali u odbranu slobode, ezana, zastave, države i budućnosti, a zatim je otputovao u Ankaru, gdje se također obratio okupljenim građanima.

“Pokušaj udara 15. jula nije bio prvi napad na naš narod, neće biti ni posljednji. Vrlo dobro znamo da su terorističke organizacije samo pijuni. Znamo da FETÖ nije samo FETÖ, da PKK nije samo PKK, da ISIS nije samo ISIS, ali i da druge terorističke organizacije nisu samo ono oku vidljivo. Isto tako, vrlo dobro znamo ko stoji iza njih. Ali, ono što je stvarnost jeste da, dok ne porušimo pijune, ne možemo uništiti topove, laufere, konje, niti možemo ostvariti šah-mat”, poručio je Erdoğan okupljenim građanima, prenosi Agencija Anadolija.

U neposrednoj blizini Mosta šehida 15. juli, turski predsjednik otvorio je i spomenik u čast 250 šehida koji su svoje živote dali 15. jula 2016. godine u odbrani domovine. Nakon otvorenja spomenika, u kasnim noćnim satima predsjednik Turske otputovao je za Ankaru, gdje su ga također, sve do ranih jutarnjih sati, čekali milioni građana s dignutim zastavama Turske. Na skupu u Ankari Erdoğan je istakao da je turski narod prošle godine pokazao kakva je nacija.

“Turski narod je 15. jula čitavom svijetu pokazao da nije bilo kakva zajednica, nego nacija, u pravom smislu riječi, i to kakva nacija. Bilo je onih koji su u zemlji u kojoj žive, pripadnici nacije, pali u beznađe, posebno među mladima. Ali, u noći 15. jula svi zajedno smo vidjeli da pod pepelom još uvijek tinja žar. Kada dođu vrijeme i moment, ta vatra zapali svakoga ko nasrne na nezavisnost i budućnost”, rekao je Erdoğan, te dodao da veliki broj neprijatelja Turske čeka u zasjedi i, kada bi nabrajao njihova imena, suočili bi se s ozbiljnom međunarodnom krizom. Nakon obraćanja, zajedno s ostalim turskim zvaničnicima, predsjednik Turske i u Ankari je otvorio Spomenik šehidima 15. jula.

Predsjednik Turske naglasio je da noć 15. jula nisu zaboravili niti će dozvoliti da se zaboravi. “Turski građani te noći govorili su: ‘Ako večeras nećemo umrijeti, kada ćemo?!’ I ko može zaustaviti takav narod?” pitao je Erdoğan u svojim obraćanjima. Na jednom od transparenata u Istanbulu koji su građani držali pisalo je: “Mi smo nacija koja navečer odbrani domovinu, a ujutro ide na posao.”

Na kraju svog obraćanja Erdoğan je narodu poručio: “Ne zaboravite da kukavice ne mogu podići spomenik pobjede.” Neprijateljima je uputio poruku istu kao i u noći udara: “Nećete uspjeti. Nećete podijeliti naš narod. Nećete oboriti našu zastavu. Nećete podijeliti našu domovinu niti ćete uništiti našu državu. Nećete utišati naše ezane. Naša zemlja neće pasti na koljena. Našem narodu nećete vezati omču oko vrata. Nećete nas vratiti s našeg puta.”

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!