fbpx

“REALITY SHOW” NA SAMITU NATO PAKTA

Guranje premijera Crne Gore i treptanje predsjednice Hrvatske Donaldu Trumpu jedini je rezultat sastanka na vrhu zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza

Piše: Faris NANIĆ

 

Jedan od osnivača moderne Indije i njezin dugogodišnji demokratski biran premijer Javaharlal Nehru za vrijeme političkog zatočeništva u zatvoru britanske kolonijalne uprave tridesetih godina prošlog stoljeća svojoj je kćeri Indiri, kasnijoj premijerki poznatoj po muževom prezimenu Gandhi, pisao pisma koja je ona sedamdesetih godina sabrala u fascinantnu knjigu Glympses of World History. U jednom od, zapravo, polihistorijskih eseja, Nehru svojoj kćeri piše kako je šteta da su Arapi pri svom širenju na Istok pod zastavom islama došli samo do Sinda. Šteta je da nisu nastavili svoj miran pohod, time obogatili Indiju i spasili ju od predstojeće dekadencije, tvrdi hindus Nehru svojoj kćeri, koja će se poslije udati za Parsija, zastupnika Kongresne stranke svog oca. Kasnija islamizacija, nažalost, imala je elemente nasilja koji su posijali sjeme zla i prezira između muslimana i hindusa, smatra Nehru.

Ovakvu konstataciju može napisati samo stvarni lider, čovjek koji je započeo i dovršio Zelenu revoluciju u Indiji, eliminiravši stalni, hiljadugodišnji problem svoje zemlje – masovnu glad desetina miliona ljudi. On arhetipskom neprijatelju u interhinduskom dijalogu pripisuje upravo suprotna svojstva od općeprihvaćenih predrasuda i time otvara put usvajanju i baštinjenju zajedničkih vrijednosti, onih univerzalija koje čine temeljnu ploču civilizacije i njezinih krugova za buduću saradnju, a ne konflikt.

AUTOIRONIJA NIJE I AUTOŠOVINIZAM

Britanski humoristični TV serijal ‘Alo, ‘alo iz osamdesetih godina popularnost je stekao uspješnim poigravanjem s predrasudama, pozitivnim i negativnim. Međutim, osim ismijavanjem generalizacijama naroda koji su činili okosnicu zaraćenih strana u Drugom svjetskom ratu, autori serijala otišli su korak dalje. Ruganje slabostima junaka serijala preraslo je u izrugivanje gluposti i pohlepi sviju, dok su dva uvjerljivo najveća idiota u serijalu koji potpisuju britanski autori likovi britanskih pilota koje sakrivaju pripadnici francuskog pokreta otpora. Ta snaga da se izruguješ vlastitoj povijesti, vlastitim mitovima i autopozitivnim predrasudama otkriva tajnu uspjeha britanske imperije i njezinih kasnijih derivata da vladaju svijetom.

Snažan sam zato što se mogu obračunati sam sa sobom, a da pri tomu ne potonem u bezdan autošovinizma. Balansiram između potrebnog kritičkog osvrta na vlastiti identitet, čak i satirom, i poštovanja istog koji je višeslojan i složen. Tak tada, tako izgrađenog identiteta, u stanju sam prihvatiti da postoje drugi i drukčiji i njihov identitet poštujem, s njime mogu miroljubivo i aktivno koegzistirati i kulturno-civilizacijski interaktivno se obogaćivati. Ako sam lišen te spoznaje, sklon sam generalizacijama i služim kao topovsko meso jednostavnim ideologijama jednostavnih rješenja i kolektivnih krivaca s kojima se lahko, pa i u zločinu poistovjećujem.

Raviola i Secchi, italijanski autorski tandem stripa, poznatiji pod pseudonimom Magnus i Bunker, krajem šezdesetih i tokom sedamdesetih godina proizveo je serijal satiričnih stripova pod naslovom Alan Ford i za moju je generaciju taj serijal bio odlučujući za formiranje kritičkog odnosa prema stvarnosti, za umijeće proziranja propagande, domaće i strane. Kroz lik karikature Vječnika, Broja 1, njegove “istinite” povijesne priče o ličnostima i događajima u kojima je sudjelovao, ovaj je dvojac dao alternativnu, ironičnu sliku evropske historije i civilizacije, a posebno evropocentrične interpretacije istih, izrugujući se naglašeno pohlepi i gluposti.

Slika “Vječnika”, starca u kolicima koja gura “ćoravi reporter”, ustvari Homer kojem taj starac u kolicima podmeće Ilijadu kao junački ep, dok je, zapravo, riječ o beznačajnoj čarki radi spolnog nagona nezrelog mladića prema najobičnijoj guski te pohlepe i častohleplja, uglavnom budala iz Helade i Troje, bila je metaforom distance koju je moja generacija izgradila prema zvaničnim, što će reći partizanskim, ali i nezvaničnim, nacionalnim povjesnicama, s puno laži, mitova i obmana. Nismo puno vjerovali niti zapadnim, niti istočnim, a bogme niti domaćim mitovima, a ironija prema stvarnosti, katkad i žestoka, bila nam je konstantom ponašanja i odnosa prema njoj. Tako smo i pokušavali pisati, davno krajem osamdesetih godina, u sumrak jednopartijskog socijalizma i federativne Jugoslavije.

SLIJEPA PUTNICA U PRVOM RAZREDU

No, stvarnost je bila, a i dalje jeste, negdje drugdje. Posljednji susret s njom priređen je na nedavnom Samitu NATO pakta. Za ovdašnju javnost zapamćen je još jednom u nizu demonstracija ambicije provincijalnog duha dviju spodoba. Jedne ugodno popunjene, lažne plavuše s umjetnim trepavicama tamne boje, u jarkocrvenoj haljinici koja bi pristajala nekoj boljoj štraci iz prispodobi kardinala Puljića. Ta gospođa, sasvim slučajno predsjednica Republike Hrvatske, iz protokolom previđenog trećeg reda važnosti zemlje koju predstavlja, progurala se, gotovo prolaktarila, do prvog reda važnosti lidera, na čijem je čelu stajao još jedan provincijalac, inače vlasnik licence za izbor “Miss America”, prava na “reality show” i spekulant nekretninama koji je bankrotirao, kažu, devet puta.

Njegova frizura što podsjeća na prepeličje gnijezdo bila je sasma u skladu s crvenom čipkastom haljinicom šefice države za koju je ovaj do Samita jedva i čuo. Time je htjela svojim glasačima dati do znanja kako je Hrvatska u prvom redu važnih zemalja saveza koji dijeli civilizacijske vrijednosti i na braniku je slobode, a posebno slobodnog tržišta. Tako se prošvercala i u prvi red prilikom fotografiranja za povijest, onu stvarnu, ne izmišljenu, iako je ova prva, zapravo, ironična do bola. Ne trebaju joj Raviola i Secchi ili autori britanskih TV serijala za ismijavanje. Ne treba joj nikakva intervencija jer je suštinski riječ o nastavku “reality showa” američkog predsjednika, na nešto višem nivou i malo politiziranijem.

Dakle, redom. Prvo američki predsjednik, u maniri uličnog divljaka, gura crnogorskog premijera da mu ne stoji na putu, onom svijetlom putu koji treba načiniti Ameriku ponovo velikom. Kada bi Crnogorci malo razmislili, shvatili bi da je to bila najbolja demonstracija njihove stvarne uloge u NATO paktu kojem su tek pristupili, uloge lijevih smetala za provociranje Rusa i drugih vragova koje odguruju jaki dečki kada trebaju pokazati ko je najjači u mahali. Zatim se predsjednica druge beznačajne državice gura da bi stala pored Donalda Trumpa i mudro kimala oblajhanom plavom glavicom koja se sviđa samo ostarjelim arapskim šejhovima te se fotografirala. Baš kako se prije tridesetak godina u Disneylandu fotografirala s Mickeyem Mouseom. I tu fotografiju podijelila s prijateljicama. Kao i one selfije ispred Bijele kuće za vrijeme tajnom obavijene “službene posjete” SAD-u.

No, onaj na čiji je plitak govor mahala glavicom odmjerio ju je i nezainteresirano okrenuo glavu. Kao vlasnik licence za izbor “Miss America”, tip u biznisu i s manekenkama, koji je dvije oženio, i to slavenske, nije mogao biti impresioniran pojavom kraljice Balkana, kako su joj, iz još nepoznatih razloga, tepale “Majke Srebrenice”. Čak i da voli sredovječne debeljuce, teško da bi balkanska kraljica mogla ičim zaokupiti njegovu pažnju nakon što je nakrcan skupim darovima od saudijskih vladara jer im je prodao ne baš najnovije krikove tehnologije masovnog ubijanja za pišljivih 110 milijardi dolara. Duge jahte, zlatne sablje koje je dobio kao Donald Trump, ne kao predsjednik SAD-a, ipak su ovom ljubitelju statusnih simbola znatno privlačniji od predsjednice Republike Hrvatske.

O UKUSIMA VLASNIKA LICENCE ZA IZBOR “MISS AMERICA” SE NE RASPRAVLJA

“Reality show” nastavljen je programom za supružnike “lidera”. Tako je, uz supruge šefova država i vlada članica NATO pakta, programu nazočio i suprug luksemburškog premijera (ne premijerke) i prigodno se fotografirao uz Eminu Erdoğan, suprugu turskog predsjednika koja se u javnosti pojavljuje isključivo u hidžabu. Izraz njezina lica na toj fotografiji možda je najbolji prikaz ovog skupa lidera od kojih mnogi to nisu, koji dijele “iste” civilizacijske vrijednosti. Nije, međutim, jasno koje su to zajedničke vrijednosti, osim straha od Rusa i inih vragova koje dijele i brane sudionici ovog skupa koje samo mediji nazivaju liderima, tako, zapravo, idejno i ideološki različiti ili, pak, isprazni. Na koncu, nakon propasti Varšavskog pakta, ionako upitan NATO nalazi se u krizi identiteta, svrhe i onoj najbolnijoj – krizi finansiranja, o kojem također nema saglasnosti, a kamoli zajedničkih vrijednosti. Stvarni lideri, poput spomenutog Nehrua, ovakve krize rješavaju, dok ih ovi lažni produbljuju igrajući predstavu za javnost.

Zabrinjava, međutim, kako se te, sve besmislenije predstave prihvaćaju u javnosti, bez trunke otpora, makar čuđenja. Privikavanje na pretvaranje svakog segmenta života i djelovanja, pa i visoke politike u neku vrstu “reality showa”, najbolji je put u civilizacijski regres, i to onaj ireverzibilne naravi. Stvarnost liderstva vidljiva na Samitu NATO-a zapravo je stvarni, mnogo opasniji Trumpov “reality show”, a ugodno zaobljena i popunjena, trepćuća animir-dama u crvenoj čipkastoj haljinici simbol ili podsjetnik na njegovu karijeru vlasnika licence za “Miss America”.

S pravom treba postaviti pitanje: Nije li jedan broj sudionika Trumpovog letećeg cirkusa tek marioneta stvarnih posjednika moći koji se nalaze u nekim multinacionalnim korporacijama, bankama koje su “too big to fail” i sličnim hramovima modernog društva, dok su političari tu tek da zabavljaju narod, makar i dosadnim praćenjem sve nastranije svakodnevice, što i jeste osnovni koncept “reality showa”? Stvarna moć netransparentnih, skrivenih članova uprava mahom finansijskih korporacija postala je vidljivom po izbijanju finansijski generirane ekonomske krize 2008. godine, kada su “lideri” i ostali političari odlučili ubaciti hiljade milijardi dolara iz budžeta da bi pokrili spekulantske dugove i košmarne gubitke korporacija, banaka i osiguravajućih društava koje su prethodno, izmjenama regulative, ozakonili. No, da se ne zavaravamo. Deregulacija koja je od banaka načinila gospodare života i smrti nije počela s ovom generacijom “lidera”, pa je njihova odgovornost proporcionalna njihovoj sposobnosti, dakle, gotovo nikakva. Ta priča traje već skoro četrdeset godina, a njezini su najglasniji i najgrublji promotori bili likovi koje danas svrstavamo u klasike i nedostižne uzore, poput Ronalda Reagana ili Margaret Thacher.

U jednom od rijetkih bljeskova svoje izborne kampanje Donald Trump, na konstataciju protukandidatkinje Hillary Clinton da je dvadeset godina izbjegavao plaćati porez, odgovorio je kako je to činio po zakonima koje je donijela administracija njezina supruga Billa, još jednog “klasika”. Na kraju, samo kao korisna napomena. Upravo je administracija Billa Clintona, u vrijeme njegove afere oralnog seksa s pripravnicom u Bijeloj kući, ukinula Glass-Steagalov zakon iz 1933. godine, koji je zabranjivao komercijalnim bankama da spekuliraju s derivativima. Dakle, “reality show” možda je ipak stariji od Trumpovog mandata u Bijeloj kući, a on ga je samo uz asistenciju drugih NATO “lidera” doveo do apsurda. Samo što više nema Raviole i Secchia da to grubo ismijavaju niti britanskih TV serijala da se tome sjajno izruguju, kada već nema stvarnih i ozbiljnih lidera poput indijskog premijera iz prvih sedamnaest godina nezavisnosti.

 

 

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!