fbpx

Radončić i Švrakić izmislili 100.000 vojnika da Izetbegovića prikažu kao ratobornog radikala

Vidjevši da je Bakir Izetbegović svojim nastupom pobrao simpatije bošnjačke javnosti, Radončić se odlučio pružiti propagandnu municiju srpskim i hrvatskim medijima da nastave udare po Izetbegoviću sa starim optužbama koje će sada naći utemeljenje u izjavama iz samog Sarajeva, i to ne o 9.000, ne o 10.000, nego o 100.000 boraca pod Izetbegovićevom komandom

Nakon nastupa Bakira Izetbegovića u Beogradu, kada je svojom intervencijom na konferenciji za štampu korigirao Dragana Čovića i doslovno spasio čast Bosne i Hercegovine i njenog kolektivnog Predsjedništva, mogle su se pročitati svakakve reakcije. Dok su srpska i hrvatska politika i njeni mediji pokušali problematizirati ovakav Izetbegovićev nastup, on je našao na veliko odobravanje i podršku u bošnjačkoj javnosti, pa čak i među većim dijelom opozicije. Jasno je i zbog čega, Izetbegović je nastupio državnički, kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji štiti suverenitet, nezavisnost i dignitet naše države, a što je bilo u oštroj suprotnosti sa sramotnim, saboterskim i veleizdajničkim nastupom predsjedavajućeg Dragana Čovića.

No, čini se da ni u Sarajevu nisi baš svi zadovoljni Izetbegovićem, i to ne toliko zbog njegovih izjava u Beogradu nego zato što su uslijedile pozitivne reakcije bošnjačke javnosti. Podrška koju je dobio Bakir Izetbegović i posljedično poniženje koje je pretrpio Dragan Čović kao da je neke iznenadilo. Čini će da su očekivali neki sasvim drugačiji rezultat. To je za takve očigledno sasvim neprihvatljiv razvoj događaja pa stoga, nakon nekoliko dana, opet gledamo kako ružna obavještajno-propaganda aždahaka pomalja svoju glavu, i to iz iste rupe i s istim otrovom na jeziku kao i do sada.

Nakon što su prije nekog vremena srbijanski mediji izišli s tezom o 9.000 Bošnjaka koji se obučavaju pod komandom Bakira Izetbegovića, i nakon što se iz Hrvatske širila propaganda o 10.000 bošnjačkih radikala koji čekaju da upadnu preko granice, sada se odjednom, kao grom iz vedra neba, pojavljuje nebulozno saopćenje udruženja “Zelene beretke”, koje, osim što daje podršku, izražava lojalnost Bakiru Izetbegoviću i pri tome mu na raspolaganje stavlja sebe i svojih navodnih 100.000 vojnika – veterana rata!? Već sljedeći dan, 100.000 obećanih vojnika našlo se na naslovnici Dnevnog avaza, da bi na današnji dan osvanuli na naslovnici Vučićevog šovinističkog tabloida Informer (100.000 hiljada zelenih beretki u ime Bakira preti Srbima), a nisu izostali ni Dodikovi komentari o postojanju paravojnih formacija kojima rukovodi Bakir Izetbegović.

 

 

Nekoliko je izuzetno zanimljivih i indikativnih detalja u ovom nesvakidašnjem događaju.
Prvi je sama činjenica da je ovakvo saopćenje izdalo udruženje “Bosnae – Zelene beretke”, koje nije nikakva paravojna formacija, ili u bilo kojem smislu reprezentativna organizacija s respektabilnim brojem veterana. Riječ je familijarnom udruženju porodice Švrakić koje oni koriste u porodično-poslovne svrhe i koje ne može okupiti ni trideset članova porodice na teferiču, a kamoli 100.000 veterana bilo kojim povodom. Zatim, opće je poznato da je Muhamed Švrakić jedan od viđenijih kadrova Stranke za bolju budućnost Fahrudina Radončića. Svojevremeno je svoje udruženje “Zelene beretke” stavio potpuno u funkciju SBB-a, bio je bajraktar i organizator prijevoza na predizbornim skupovima ove stranke, a u sjećanju su još svježi njegovi pokušaji organiziranja proteste zbog hapšenja Fahrudina Radončića. Naročito je bila zapažena Švrakićeva uloga narodnog tribuna, tj. koordinatora huliganskih grupa, prilikom pokušaja državnog udara u februaru 2014. godine.

Otkud sada odjednom, ničim izazvan i ni od koga pozvan, da se javi upravo Radončićev mali od palube, Muhamed Švrakić, sa svojim d.j.l. udruženjem i izjavom o izmaštanih 100.000 za ko zna šta spremnih veterana rata? Takva vrsta glupih i fantastičnih izmišljotina trebala bi nanijeti štetu Bakiru Izetbegoviću, ali i Bosni i Hercegovini, jer služi kao potvrda malicioznih potvora koje stižu iz Srbije i Hrvatske. Također, ovakvu vrstu medijskih istupa možemo okarakterizirati kao i namjerno izazivanje tenzija, koje u svojoj krajnjoj konzekvenci mogu ići i prema izazivanju novih sukoba. Iznimno je čudno što isti onaj Švrakić, koji je i privatno i javno osipao i drvlje i kamenje na Izetbegovića, i koji je učestvovao u pokušaju da ga se vanustavnim metodama ulice svrgne s vlasti, sada odjednom nepozvan daje zakletvu Izetbegoviću zajedno sa svojih 100.000 nindža-kornjača.

Prije će biti da je ovdje riječ o još jednoj propagandno-obavještajnoj igranci u režiji Fahrudina Radončića, baš kao kada je Švrakić prijetio protestima zbog Radončićeva hapšenja, a onda se ovaj ograđivao kako nije član “Zelenih beretki”. Time se uspješno izvršio pritisak na sud i poslala upozoravajuća poruka, dok se istovremeno Radončić ogradio od optužbi za uticanja na proces u kojem je osumnjičeni.

Sada je na sceni nešto slično. Vidjevši da je Bakir Izetbegović svojim nastupom pobrao simpatije bošnjačke javnosti, Radončić se odlučio pružiti propagandu municiju srpskim i hrvatskim medijima da nastave udare po Izetbegoviću sa starim optužbama koje će sada naći utemeljenje u izjavama iz samog Sarajeva, i to ne o 9.000, ne o 10.000, nego o 100.000 boraca pod Izetbegovićevom komandom. Time se želi od Izetbegovića napraviti faktor nestabilnosti, ratoborni radikal, neko ko je opasan i problematičan za cijelu regiju, te zatim poslati takva slika u Evropu. Upravo to i jeste osnovna matrica srpsko-hrvatske propagande protiv Izetbegovića kojoj je izuzetno česta inspiracija i izvor Dnevni avaz. Sve to, naravno, ide u korist Radončiću, koji se pokušava nametnuti i ponuditi kao “rješenje” za “problem” Bošnjaka. Kao i u nekim prijašnjim Radončićevim subverzivnim poduhvatima, i ovaj je put upotrijebljen Švrakić, koji očigledno ima takvu vrstu lične obaveze i duga prema Radončiću da dopušta da ga se opetovano koristi kao žrtvenog ovna.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!