fbpx

Prvi predsjednik nezavisne Republike BiH Alija Izetbegović odgovara Radončićevom “Avazu”

Napadajući i obezvrjeđujući njega, pokušava se napasti cjelokupno moralno naslijeđe odbrane BiH od agresije, ono “čudo bosanskog otpora”. Pritom se do današnjeg dana napadaju sve patriote koji su stali u odbranu svoje domovine, što je nedopustivo jer oni u rat nisu krenuli, kako je to ustvrdio Radončić na kosovskom suđenju, nakon što su ga sami izazvali, i to po naredbi Alije Izetbegovića.

“Ne izuzimajući nikoga, Vi ste u jednom momentu rekli: ‘Svi političari u Bosni i Hercegovini su podmićeni.’ Dakle svi, bez izuzetka. (…) Vi ste nas teško uvrijedili, a što je još važnije, to što ste Vi izjavili je laž. Mi, dole potpisani, nismo lopovi, a ako mi nismo, onda ne možete reći: svi. Vaš metod je da posežete za političkim ucjenama da biste brže izvršili zadatke koji se od Vas očekuju. Ali Vi nas ne možete ucjenjivati jer mi nemamo oraha u džepu. Stoga Vas pozivamo da objavite imena potkupljenih bosanskih političara. Ovo smo od Vas već jednom zatražili, ali umjesto imena, Vi ponovo pribjegavate uopćenim optužbama. Ne bojimo Vas se! Nakon svih strahota kroz koje smo prošli, još se samo bojimo Boga. Dakle, objavite konačno imena korumpiranih političara u Bosni. Objavite ih, ili nam se skinite s vrata.”

Ovi reci nisu iz našeg vremena i nisu upućeni Fahrudinu Radončiću iako bi ga se mogli direktno ticati s obzirom na njegove svakodnevne optužbe o postojanju tzv. pet mafijaških porodica, među kojima na prvom mjestu ističe prezime Izetbegović. Ovo je dio pisma koje su 24. novembra 1998. uputili Alija Izetbegović, Haris Silajdžić i Edhem Bičakčić, vrlo hrabro, primijetit ćemo, i to američkom ambasadoru Sklaru nakon što je u emisiji Vašingtonski prozor, emitiranoj na TV OBN, bez izuzetaka rekao: “Svi političari u Bosni i Hercegovini su podmićeni.”

Iste godine Alija Izetbegović (8. maja 1998) piše pismo zamjeniku visokog predstavnika Jacquesu Kleinu reagirajući na njegov intervju u Oslobođenju. Sličan je razlog reakcije, a Izetbegović je smatrao da su izrečeni stavovi uvredljivi za Bošnjake. Kleinu poručuje da “naš narod voli strance kao prijatelje, ne voli ih kao tutore”, da nad BiH nije uspostavljen protektorat i da on nije protektor ali on se “ipak tako ponaša, i to nije prvi put”. Izetbegovića je pogodilo i to da Klein implicira jednaku krivicu za minuli rat i smatra da je to suprotno historijskim činjenicama koje govore da se desila agresija i da su Bošnjaci bili žrtve te agresije. I na koncu, Izetbegović ne pristaje na tvrdnju da “svi političari ovdje rade samo za svoj lični interes”.

“Možda ste Vi ovdje iz ličnog interesa, moji motivi su drugi, vjerovali Vi ili ne”, pisao je Izetbegović.

Sljedeće godine (24. juna 1999) Alija Izetbegović daje intervju Dnevnom avazu i obrazlaže okolnosti svojih istupa i na pitanje novinara odbija bilo kakvu mogućnost da je “izgubio nerve”. Štaviše, tvrdi da je njegov rječnik “bio smišljen i, ako mogu reći, namjeran”. No, ovaj intervju Radončićevog Dnevnog avaza vrlo je zanimljiv i iz današnje perspektive, kada se ova nekada visokotiražna novina i njen pokretač i inspirator Fahrudin Radončić svakodnevno bavi podmetanjima korupcije i kriminala porodici Alije Izetbegovića.

Prvi predsjednik nezavisne BiH tada je odgovorio Avazu: “Živim u dvosobnom stanu, koji je vlasništvo Predsjedništva BiH, bez posluge i bilo kakvog luksuza. Nemam ništa osim baš najosnovnijih potreba. Ni ja ni moja djeca nemamo nikakve imovine. Imaju stan, skroman namještaj, i kola, a to ima bar polovina građana Sarajeva. U porodici Izetbegovića, uključujući moju djecu, ima mnogo školovanih i sposobnih ljudi. Niko od njih nije ni ministar, ni načelnik, ni ambasador. Sve to mi daje pravo da kažem bobu bob, a popu pop, što bi narod rekao.” Tada ga je Avaz priupitao i o navodima da je njegov sin Bakir moćan čovjek.

“Bakir nije moćan čovjek, ali Bakir jest svoj čovjek, a svako ko je svoj, na neki način je moćan. Govori i radi onako kako on misli da treba da govori i radi i to se nekima ne sviđa”, rekao je za svog sina Alija Izetbegović i dodao: “Ko nasjeda lažima, čini to i na svoju štetu.”

Avaz je pitao i da li korupcija opasno potresa i razara SDA, a Alija Izetbegović odgovara: “Da vas podsjetim – mi smo pokrenuli tu temu. Ove rasprave mogu samo ojačati stranku. Najgora je tišina i močvara. U baruštini se samo žabe legu. Sve što se događa pokazuje da je stranka živa, da je to snažan organizam koji se bori protiv napada opasne bolesti. Iz svega ovoga izaći ćemo čistiji i jači.”

A na pitanje da li međunarodna zajednica u tom poslu pomaže ili odmaže, odgovara: “Ako samo uopćeno govore o korupciji, odmažu. Ako nam ukazuju na konkretne slučajeve i daju informacije, tada pomažu, ali ovo se rijetko događa. Ona priča kako je korupcija ukorijenjena u kulturi našeg naroda i kako iz javnih fondova nestaju stotine miliona maraka neistina je i pomaže borbi protiv vlasti, a ne pomaže borbi protiv korupcije.”

Zašto nam je u trenutku dok obilježavamo godišnjicu rođenja Alije Izetbegovića bitno podsjetiti na ova pisma i odgovore Avazu? Odgovor se nameće sam od sebe: zbog onoga što Alija Izetbegović predstavlja. Napadajući i obezvrjeđujući njega, pokušava se napasti cjelokupno moralno naslijeđe odbrane BiH od agresije, ono “čudo bosanskog otpora”. Pritom se do današnjeg dana napadaju sve patriote koji su stali u odbranu svoje domovine, što je nedopustivo jer oni u rat nisu krenuli, kako je to ustvrdio Radončić na kosovskom suđenju, nakon što su ga sami izazvali, i to po naredbi Alije Izetbegovića.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!