fbpx

POLEMIKA – Armin Hodžić odgovara Lekaj Prljaskaj: Bošnjaci nisu zamorci

Ermina Lekaj Prljaskaj je saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, slovenske i makedonske nacionalne manjinu u Republici Hrvatskoj. Ova pripadnica albanske nacionalne manjine politički djeluje u Klubu zastupnika Milana Bandića i podržala je Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH. To je bio povod za žestoku reakciju mladog aktiviste i bošnjačkog političara u Hrvatskoj Armina Hodžića. Lekaj Prljaskaj je na ovo pismo jučer reagirala. No, Hodžić ne posustaje i nastavlja polemiku, a ovaj put Lekaj Prljaskaj žestoko optužuje da „nastavlja širiti sablazni koje traže nadahnuće u velikohrvatskim aspiracijama na BiH“. Hodžićev odgovor prenosimo u cijelosti:

“Kada čovjek pomisli da djelovanje saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj prema Bošnjacima ne može biti lošije i da je dosegnulo dno, ona iznova to demantira i pokazuje da može još gore. Priopćenje gospođe Lekaj Prljaskaj, izazvano mojim otvorenim pismom te proglasom Koordinacije županijskih vijeća bošnjačke nacionalne manjine, predstavlja uvredu za sve Bošnjake, kako u Hrvatskoj tako i izvan nje, ali i za sve ljude koji gaje bilo kakav pozitivan emotivan odnos prema Bosni i Hercegovini. Naime, gospođa Lekaj Prljaskaj u priopćenju kaže „osnovni smisao i cilj navedene Deklaracije, koja je izglasana u Hrvatskom saboru, je ukazivanje na neravnopravan položaj hrvatskog naroda u BiH“. Iz ovoga se vidi da je gospođa Lekaj Prljaskaj u potpunosti preuzela retoriku HDZ-a, kako onog hrvatskog, tako i bosanskohercegovačkog, jer ponavlja floskulu bez pokrića. Zna li gospođa Lekaj Prljaskaj da Hrvati u BiH imaju 33,3% vlasti iako ih u BiH ima oko 15% prema zadnjem popisu stanovništva. Dok Bošnjaka ima preko 50% a imaju 33,3% udjela u vlasti, te dijele sa Hrvatima 51% teritorija. Tko je tu onda ugrožen gospođo Lekaj Prljaskaj? Zna li gospođa Lekaj Prljaskaj da je od kraja rata ministar finansija uvijek bio Hrvat (izuzev jednog mandata kada je tu dužnost obnašao Srbin) a nikada Bošnjak?

Nadalje, gospođa Lekaj Prljaskaj tvrdi kako je njena ustavna obaveza bila podržati ovu Deklaraciju, očito time želeći reći kako su svi oni saborski zastupnici koji su bili protiv, suzdržani ili nisu došli na glasanje djelovali protuustavno. U ovome ponovno primjećujemo obrise HDZ-ove retorike koja poručuje da je jedino njihova „istina“ mjera svih istina.

Lekaj-Prljaskaj na tome ne staje te nastavlja širiti sablazni koje traže nadahnuće u velikohrvatskim aspiracijama na BiH. „Poštivanje Ustava nije nikakvo miješanje u unutarnju politiku i suverenitet susjedne i prijateljske Republike BiH“, poručuje u svojem priopćenju saborska zastupnica koja bi trebala predstavljati Bošnjake te koja glasa o Deklaraciji kojom se traže izmjene Ustava, zakonodavstva i svega drugog mogućeg u BiH. Pritom gospođa Lekaj Prljaskaj nema pojma da BiH nije republika što sve govori o njezinom znanju i brizi za „susjednu i prijateljsku“ državu BiH. Ovakva vrsta neznanja otkriva nam da je Lekaj Prljaskaj ustvari tek neka vrsta džuboksa vladajućoj stranci i njezinim političkim satelitima. U nju se ubaci novčić, a ona svira prema narudžbi.

No, gospođo Lekaj Prljaskaj, ako vi svirate po željama velikohrvatske politike, znajte da Bošnjaci neće plesati u tom ritmu. O kojoj vrsti ritma se radi na koncu otkriva i sam kraj njenog priopćenja u kojemu se posve razobličava do koje je mjere Lekaj Prljaskaj usvaja narative HDZ-ovskog političkog šovinizma koji se bazira na krajnje lažnim i bezobraznim predrasudama prema svemu Drugačijem. „Takve i slične indikacije najodlučnije odbacujem te očekujem iste kriterije prilikom ocjene odnosa drugih zemalja prema BiH, npr. Turske koja se temeljem nečije usmene poruke proglašava skrbnikom bošnjačkog naroda i cijele BiH“, zapisala je Lekaj Prljaskaj.

Ovim riječima gospođa Lekaj Prljaskaj ustvari otkriva svu količinu mržnje koju gaji prema narodu kojeg bi trebala predstavljati. Retorika je to radikalno desničarske kuhinje Ive Lučića, Borisa Havela i njima sličnih. Naime, Gospođa Lekaj Prljaskaj aludira na riječi rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića upućene lideru Turske R.T. Erdoganu da mu ostavlja Bosnu u amanet. Zastupnica Ermina, koja ima problem s osnovnim pojmovima na relaciji država-republika, baš poput džuboksa izgovara snimljenu verziju pjesme po narudžbi HDZ-a i nažalost ne zna da amanet ne znači vlasništvo.

Gospođo Ermina, ta riječ turskog porijekla, koja Vas toliko plaši, jeste iskazana želja da se nekome nešto ostavlja na brigu. Bojim se da ipak to nećete razumjeti pa bih Vam to rado približio Vama razumljivim jezikom.

Primjerice, kada odlazite na ljetovanje u Drač ostavljate zamorca na brigu svojem komšiji. Niste ga poklonili komšiji, niste mu prenijeli vlasništvo, nego ste komšiju zamolili da mu povremeno očisti kutiju i donese svježe salate. To Vam je otprilike jednako kao što je Vama dano u amanet da se brinete o 5 nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. Međutim, nacionalne manjine nisu ni HDZ-ova, a ni Vaša zamorčad, jer govorimo o ljudima koji, zaboga, imaju neka ljudska prava, zar ne? Bošnjaci, iako su s turskim narodom u iznimno prijateljskim i bratskim vezama, nisu Turci, a bome nisu ni zamorci. Stoga, Vaše brutalno vrijeđanje i ponižavanje druge po veličini nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, one bošnjačke, jeste neprihvatljivo.

Zbog svega navedenog i viđenog, pozivam gospođu Erminu Lekaj Prljaskaj na javnu debatu, a ona neka izabere i mjesto i vrijeme. Moja želja jeste da na ove teme argumentirano dokaže da je zastupala i branila Bošnjake, što joj je i amanet i obaveza, pa ću joj se s velikim unutarnjim ćejifom javno ispričati i snažno podupirati njen budući rad.  Ali, ako to ne dokaže, i nastavi s ovakvom uvredljivom retorikom, onda neka više nikada ne uzima Bošnjake u usta. Do tada, neka nas Bog čuva od „zastupanja“ i „zalaganja“ gospođe Lekaj Prljaskaj.”

Armin Hodžić, SDA Hrvatske

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • agron 30.12.2018.

    G.Hodzic,dobro ste reagirali na ove beskrupulozne izjave g-dje Perlaskaj.Ali to sto je ona izjavila ima malo siri kontekst,ne samo antibosnjacki.Ona dolazi sa Kosova i pripada katolickoj provinijenciji.Stoga ove napade morate shvatiti kao antimuslimanske jer se to vidi iz”aviona”.Gdje pas jede tu i laje.Ne bi ona dalje od HDZ-a.

    Odgovori

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!