fbpx

Pola stoljeća okupacije

Proces izgradnje jevrejskih naselja i putnih komunikacija tih naselja s ostatkom Izraela dodatno je intenziviran devedesetih godina prošlog stoljeća. Bivši izraelski premijer Ariel Sharon najavio je 1996. godine gradnju jevrejskih naselja u svim dijelovima okupirane Zapadne obale. Ekspert za bliskoistočna pitanja i bivši šef Udruženja kartografa, koje je Izrael zatvorio, Halil Tufekci navodi da je Izrael do sada na Zapadnoj obali izgradio 252 jevrejska naselja i još deset takvih naselja na području Istočnog Jerusalema.

 

Izraelske vlasti od 1967. godine neprekidno na okupiranoj palestinskoj teritoriji grade jevrejska doseljenička naselja koja izraelskoj politici služe kao sredstvo jevrejizacije palestinske zemlje, piše Anadolu Agency. Izrael je do sada na području okupirane Zapadne obale i Istočnog Jerusalema izgradio ukupno 262 jevrejska naselja koja onemogućavaju i uspostavu nezavisne palestinske države na tom području. Međunarodna zajednica je ilegalnim okarakterizirala ta jevrejska naselja i pozivala izraelske vlasti da odustanu od te politike.

Međutim, vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) su prije petnaestak dana napravile zaokret i poručile da ta naselja više ne vide kao ilegalna. Američki predsjednik Donald Trump je od dolaska u Bijelu kuću uslišio sve želje Izraela, pa su tako SAD postale i prva zemlja koja je priznala legalnost jevrejskih naselja izgrađenih na okupiranoj palestinskoj teritoriji. Takav potez ohrabrit će izraelske vlasti u provedbi već najavljene aneksije jevrejskih doseljeničkih naselja na Zapadnoj obali.

Palestinci upozoravaju svjetsku javnost da pripajanje dijelova okupirane Zapadne obale Izraelu predstavlja opasan presedan koji bi vodio u dodatno cijepanje palestinske teritorije. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je u decembru 2016. godine Rezoluciju 2334, kojom poziva vlasti Izraela na hitnu obustavu izgradnje ilegalnih jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

Politiku izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu provodile su sve vlade Izraela, a sve je počelo okupacijom iz 1967. godine. Prva jevrejska naselja gradila je vlada ljevičarske Laburističke partije, koja je vladala u Izraelu do 1977. godine. Radikalna desničarska partija Likud došla je na vlast u Izraelu 1977. godine i u narednih deset godina nastavila je gradnju naselja s ciljem da na Zapadnu obalu naseli milion Jevreja.

Proces izgradnje jevrejskih naselja i putnih komunikacija tih naselja s ostatkom Izraela dodatno je intenziviran devedesetih godina prošlog stoljeća. Bivši izraelski premijer Ariel Sharon najavio je 1996. godine gradnju jevrejskih naselja u svim dijelovima okupirane Zapadne obale. Ekspert za bliskoistočna pitanja i bivši šef Udruženja kartografa, koje je Izrael zatvorio, Halil Tufekci navodi da je Izrael do sada na Zapadnoj obali izgradio 252 jevrejska naselja i još deset takvih naselja na području Istočnog Jerusalema.

Nevladin pokret “Mir, sada” iz Izraela, koji se protivi izgradnji jevrejskih naselja, objavio je analizu u kojoj se navodi da takva naselja danas pokrivaju 13 posto teritorije Zapadne obale. Na području Zapadne obale u vrijeme izraelske okupacije 1967. godine nije bilo jevrejskih doseljenika, a Tufekci tvrdi da ih danas u novoizgrađenim naseljima živi 640.000, uključujući i 220.000 u naseljima u Istočnom Jerusalemu. U tim naseljima žive isključivo Jevreji. U vrijeme proglasa nezavisnosti Palestine 1988. godine na području Zapadne obale živjelo je 66.500 jevrejskih doseljenika, a do potpisivanja Sporazuma iz Osla 1993. godine taj broj porastao je na 116.300.

Izgradnja jevrejskih doseljeničkih naselja na Zapadnoj obali intenzivirana je dolaskom na vlast izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i američkog predsjednika Donalda Trumpa. Izraelske vlasti počele su 1968. godine graditi jevrejska naselja i na području blokirane palestinske Gaze. Izgrađeno je ukupno 19 takvih naselja i sva su aneksijom proglašena sigurnom zonom Izraela. Suočene sa žestokim palestinskim otporom, izraelske vlasti evakuirale su 2005. godine i uništile ta jevrejska naselja u Gazi.

Izuzimajući SAD, koje su prije dva dana promijenile stav, kompletna međunarodna zajednica tretira jevrejska doseljenička naselja na Zapadnoj obali ilegalnim i smatra ih glavnom preprekom za rješenje bliskoistočne krize na bazi uspostave nezavisnih država Palestine i Izraela. Isti stav dijeli i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), koja upozorava da ta naselja predstavljaju i veliku prepreku za izgradnju trajnog mira na Bliskom istoku. Mirovni bliskoistočni pregovori obustavljeni su 2014. godine i to zato što izraelska strana nije prihvatila da prizna palestinske granice iz 1967. godine, da omogući povratak protjeranih Palestinaca i obustavi izgradnju ilegalnih jevrejskih naselja.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!