fbpx

Počinje islamski vjeronauk u Kataloniji

Ukupno predaje 80 učitelja, od kojih je 23 u Andaluziji, koji su započeli te satove 2000. godine. Pohađa ih oko 312.000 muslimana, od čega 170.000 imigranata (većina Marokanaca), a 133.000 je Španaca. U Kataloniji se od 2015. godine satovi arapskog nude u školama i institutima u Kataloniji izvan kurikuluma.

 

U Kataloniji počinju predavanja na temu islamske religije u osam javnih obrazovnih centara. To će biti pilot-program jer se vjeruje kako je puno više zainteresiranih. Rezolucijom Odjela za obrazovanje od 28. augusta utvrđuje se da će četvero učitelja, koje je imenovala Islamska komisija Španije, biti angažirano da pohađaju različite centre u četiri obrazovna područja: Barceloni, Baixu Llobregatu, Tarragoni i Gironi. Ucidcat, koji je dio Islamske komisije Španije, procjenjuje da u Kataloniji ima oko 80.000 muslimanskih učenika, a sporazum o saradnji između države i Islamske komisije iz 1992. godine uspostavio je mogućnost nastave o islamskoj religiji u obrazovnim centrima, kao što je dogovoreno i za katoličku, protestantsku i jevrejsku religiju.

Do sada je argument za nedržanje islamskog vjeronauka bio taj da nije bilo dovoljno učenika ili da nije bilo sporazuma s Islamskom komisijom Španije o izboru učitelja.

Islamsku komisiju Španije (CIE) čini Unija islamskih zajednica (Ucide), koja je većina, zatim Španska federacija vjerskih entiteta (Feeri), u koju je integrirana Federació Islàmica de Catalunya (FIC) i 41 druga federacija (uključujući Consell Islamic i Cultural de Catalunya) i 28 zajednica. Mohammed El Ghaidouni, predsjednik Ucidcata i delegat CIE-a u Kataloniji, kaže da trenutno sastavljaju popis kandidata koji ispunjavaju kvalifikacijske uvjete za učitelje (univerzitetska diploma, razina C katalonskog i magisterij potreban za nastavnike), kao i one koji imaju Potvrdu o podobnosti same Islamske komisije.

Ova potvrda daje se onima koji “imaju osnovnu obuku iz islamske religije, ali također zahtijevamo da bude osoba koja provodi vjersku praksu koja studentima služi kao uzor i koja je kompatibilna s vrijednostima zemlje”.

Prednost će se dati nastavi u prvoj godini školovanja. Kurikulum za ovaj predmet definirala je Španska vlada, ali rezolucija katalonskog Generalitata dodaje da “mora odražavati jezike i kulture muslimanskih porodica u Kataloniji”, kao i prenijeti učenicima “perspektivu uključivanja i obrazovanja u raznolikosti”.

Trenutno se nastava islamske religije izvodi u Andaluziji, Madridu, Extremaduri, La Rioji, Valenciji, Baskiji, Aragonu, Kanarskim otocima, u Kastilji i Leonu, Ceuti i Melilli. Na Balearskim otocima također planiraju započeti ovaj kurs.

Ukupno predaje 80 učitelja, od kojih je 23 u Andaluziji, koji su započeli te satove 2000. godine. Pohađa ih oko 312.000 muslimana, od čega 170.000 imigranata (većina Marokanaca), a 133.000 je Španaca. U Kataloniji se od 2015. godine satovi arapskog nude u školama i institutima u Kataloniji izvan kurikuluma.

Generalitat osigurava učionice, a Marokanska vlada putem Fondacije Hasana II za marokanske stanovnike u inostranstvu finansira 17 nastavnika za “nastavu iz arapske i marokanske kulture”. Cilj je pružiti minimalno znanje arapskog jezika, ali i kulture porijekla i islamskog obrazovanja.

Na razini cijele države postoji više od stotinu učitelja laika koji predaju ovaj predmet. Riječ je o učiteljima s više od deset godina iskustva i znanja španskog jezika i koji dolaze iz Maroka. Također je poznato da se u mnogim od 1.500 džamija koje postoje u Španiji vikendom za mališane nudi vjerska poduka.

Sljedeći članak

Dubioza kolektiv

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!