fbpx

“Pobijedio sam jer sam najbolji, a ne zato što je ‘ljevica’ bila podijeljena”

“Posvetio sam se, koncipirao i jasno definirao 118 projekata koji će biti u posebnom fokusu pažnje tokom mog četverogodišnjeg mandata. Rezultati izbora pokazali su da sam najbolje rješenje za načelnika Općine Centar”

Razgovarao: Filip Mursel BEGOVIĆ

 

Svoju pobjedu na lokalnim izborima održanim 2. oktobra ove godine Nedžad Ajnadžić vidi kao potvrdu da sarajevska Općina Centar nije rezervirana samo za takozvani lijevi politički blok.

“Općina Centar treba biti prilika i za lijeve i za desne, ali i mogućnost i u ličnom smislu i za Bošnjake, Srbe, Hrvate, Jevreje, Rome i sve one koji su kredibilni, kreativni i imaju ideju lokalnog razvoja”, kaže Ajnadžić, koji je kao kandidat SDA-SBB osvojio najviše glasova u trci za načelnika Općine Centar Sarajevo.

Naglašava da “ljevica”, koja je također imala kandidate za načelnika, jeste bila razjedinjena, ali i tvrdi da on nije pobijedio zbog toga.

STAV: Uspjeli ste napraviti izborno iznenađenje. Koji su razlozi uspjeha? Je li pomogla razjedinjenost ljevice ili ste naprosto prepoznali ono što ljevica nije bila u stanju?

AJNADŽIĆ: Moja je prednost bila ta što sam u prethodne četiri godine bio na funkciji dopredsjedavajućeg i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar, i to je bila dobra osnova za upoznavanje ukupne situacije na terenu i aktivnosti koje su se vodile u općinskoj administraciji. Trebam istaći i činjenicu da je moja saradnja kao predsjedavajućeg Općinskog vijeća i načelnika Dževada Bećirevića bila izuzetna, bez ikakvih konflikata. To mi je omogućavalo da se potpuno, u kapacitetu u kojem se to od mene očekivalo, posvetim rješavanju svih ozbiljnih problema s kojima se susreće najrazvijenija i najmoćnija finansijska zajednica u Bosni i Hercegovini. Istina je i da je takozvana ljevica bila razjedinjena, ali to nije činjenica koju sam ja imao kao adut, niti sam gledao šta rade kandidati iz tog bloka. Posvetio sam se, koncipirao i jasno definirao 118 projekata koji će biti u posebnom fokusu pažnje tokom mog četverogodišnjeg mandata. Rezultati izbora pokazali su da sam najbolje rješenje za načelnika Općine Centar, ali i potvrda da Općina Centar nije rezervirana samo za takozvani lijevi blok. Općina Centar treba biti prilika i za lijeve i za desne, ali i mogućnost i u ličnom smislu i za Bošnjake, Srbe, Hrvate, Jevreje, Rome i sve one koji su kredibilni, kreativni i imaju ideju lokalnog razvoja. Želim apostrofirati još nešto, a to je da je ljevica samu sebe negirala misleći kako je SDA isključivo nacionalistički naklonjena. Očito da takozvana ljevica ili pojedinci unutar nje ne razumiju pojmove tvrdeći da je SDA nacionalistička, a ne građanska politička opcija. Ja dolazim iz Stranke demokratske akcije i tvrdim da imam visok stepen multikulturalnosti i da smo u SDA odlučni da BiH vodimo putem prema Evropskoj uniji. Njegovanje nacionalnog nije nacionalizam. Stranci demokratske akcije stalo je do gradova i sela podjednako, stalo joj je prije svega do čovjeka, do Bošnjaka, Hrvata, Srba, Roma, Jevreja..

STAV: Koliko je važan Centar?

AJNADŽIĆ: Znam zašto me to pitate. Zbog izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića, a koja se posljednjih dana zlonamjerno koristi i tumači. Kada govorimo općini Centar, ne govori se o emotivnim kategorijama već o realnim ekonomskim pokazateljima. Isti odnos politički subjekti trebaju imati prema svim općinama u državi, bez obzira na njenu teritorijalnu veličinu ili broj stanovnika. U Centru je budžet uvjerljivo najveći u BiH, i to je činjenica zbog koje je ova općina prva na ljestvici u cijeloj državi. Imamo ogromni broj banaka, multinacionalnih kompanija te središte najvažnijih državnih i federalnih institucija. Postotak zaposlenosti u općini Centar, u odnosu na Kanton Sarajevo i Federaciju, najveći je. Podaci Federalnog razvoja za programiranje razvoja pokazuju da je GDP Centra 4,5 puta veći od prosjeka u FBiH i da je najveći u cijeloj Bosni i Hercegovini. U Centru svjedočimo prilično dobrom i visokom standardu, na osnovu čega možemo istaći da pratimo evropske standarde razvoja. Postoje ipak stvari koje se trebaju i moraju mijenjati. Taj standard trebamo održati i stalno ga unapređivati. Ako govorimo o ekonomiji BiH i njenom putu ka EU, ako krenemo s teritorije općine Centar, na nama je zadatak da ovu vrstu evropskog standarda u koncentričnim krugovima širimo prvo na druge općine Kantona Sarajevo, na Federaciju, i u konačnici na cijelu Bosnu i Hercegovinu. Jedino čega se trebamo plašiti jesu eventualne opstrukcija kada je riječ o razvoju na globalnom nivou BiH i putu naše države u EU.

STAV: Koliko je Bošnjacima i SDA bitna Srebrenica?

AJNADŽIĆ: Općina Srebrenica veoma je važna za svakog čovjeka u Bosni i Hercegovini, pa i šire. Srebrenica je sinonim proglašenog genocida na sudu u Hagu i veoma je važno stvarati preduvjete da se u toj sredini vrati život po mjeri građana. Kada izgovorimo Srebrenica, na nivou emocija su to naše još otvorene rane. Kampanja SDA i probosanskih snaga bila je veoma intenzivna, posvećena Srebrenici, što kazuje o tome koliko nam je do nje i stalo. U Srebrenici se zapravo testira suživot svih građana, bez obzira na nacionalnost, odnos Srba prema Bošnjacima i Bošnjaka prema Srbima, ali i svih drugih međusobno. Srebrenica je mjesto kroz koje Srbi trebaju i moraju pokazati katarzu zbog počinjenog zločina koji je osuđen i presuđen i na međunarodnim sudovima. S druge strane, mi Bošnjaci moramo pokazati spremnost za suživot, ali ne smijemo i nećemo zaboraviti genocid koji je izvršen nad bošnjačkim narodom. Siguran sam da su iznimno važni i Centar i Srebrenica i mi smo opredijeljeni da izgrađujemo što bolje uvjete za život i u Srebrenici i u Centru. U Srebrenici posebno želimo ulagati i investirati u važne projekte i zbog toga je važno da Bošnjaci budu nosioci vlasti u Srebrenici. Ovo je moje duboko uvjerenje.

STAV: Koliko je SDA i Bošnjacima važan Stolac?

AJNADŽIĆ: Stolački Bošnjaci na lokalnim izborima pokazali su odlučnost da se ujedine, što je vrlo važno i može se svrstati na listu izvanrednih činjenica. Ujedinile su se snage probosanskog političkog fronta SDA, SDP i SBB, koje su bile jedini mogući i adekvatni politički odgovor na dugogodišnju političku hegemoniju vlasti HDZ-a u Općini Stolac, a koja je bila na štetu svih građana Stoca.

Ova probosanska inicijativa pokazala se veoma efikasnom jer su se ideološki suprotstavljene političke opcije ujedinile u interesu svih građana. Ujedno, to je državotvorno političko razmišljanje bez obzira na nacionalnost i vjeru i može samo donijeti dobro. SDA je pokazala da podržava ovakve ideje i projekte. Pojedinci iz struktura HDZ-a koji su željeli zadržati hegemoniju u Stocu neracionalnim su odlukama zaustavili skoro izvjesnu pobjedu probosanskih političkih snaga. Vjerujem u skoro ponavljanje izbora i da će doći do izražaja politika koja treba dobiti šansu. Stolac je važan kao centar srednjovjekovne, ali i osmanske kulture, a posebno kao mjesto u koje su se Bošnjaci uspješno vratili nakon zločina koji su se tu dešavali.

STAV: Kako vidite saradnju sa strankama lijevog usmjerenja na relaciji općinski načelnik – Općinsko vijeće?

AJNADŽIĆ: Na nivou lokalne zajednice nema visoke politike i svaki projekt koji je u službi građana imat će moju punu podršku. Svaka dobra inicijativa treba biti realizirana bez obzira na to da li dolazi iz takozvanog lijevog ili desnog bloka. Moj prioritet bit će 118 projekata koji su došli kao zrela inicijativa iz mjesnih zajednica od građana. Odnos pozicije i opozicije u Općinskom vijeću definirat će se kroz podršku svim potrebnim projektima za građane, ozbiljno kreiranom budžetu i svim drugim odlukama koje trebaju podići standard života u Centru. Pod ovim podrazumijevam stvaranje osnovnih pretpostavki i uvjeta za život pojedinca, kao što su: sigurnost, vodovod i kanalizacija, odvoz smeća, gradski prijevoz, rješavanja problema pasa lutalica… Služit ću svim građanima i biti posvećen u punom kapacitetu rješavanju njihovih problema i potreba.

STAV: U vrijeme kampanje prigovarali su Vam da ste za vrijeme granatiranja Sarajeva bili u Lukavici u kasarni. Gdje ste tačno bili i zašto?

AJNADŽIĆ: Iskreno se zahvaljujem na ovom pitanju i mogućnosti da kažem istinu i šta se zapravo dešavalo. Ono što su pojedinci izgovarali tokom prljave kampanje, koju nisam podržavao niti sam koristio, jesu notorne neistine. Razumijem da postoje različite interpretacije činjenica, ali ovo smatram i stavljam u opus notornih neistina i grubo izrečenih laži. Sve što ću reći lahko je provjerljivo. Dakle, prije rata sam napustio JNA, tačnije krajem decembra 1991. godine formalno podnošenjem zahtjeva o raskidu službe, a stvarno sam dobio dokumente o raskidu 31. marta 1992. godine. Krajem trećeg mjeseca, tačnije 29. marta, počeo sam raditi i angažiran sam u Teritorijalnoj odbrani Bosne i Hercegovine. To su činjenice, i u vrijeme granatiranja Sarajeva nisam bio u Lukavici. Svaki patriota i svaki Bosanac i Hercegovac, kao i ja, ponosno izgovara činjenicu da su bili pripadnici Jugoslavenske narodne armije dok je ona služila svim građanima i državi. Onog momenta kada sam prepoznao da je JNA oružana struktura samo jednog naroda, Srba, izašao sam iz njenih struktura i priključio se svojoj državi i svojim Bošnjacima i Srbima i Hrvatima, svom narodu, i na taj način stao u odbranu svoje države. Ne poričem, imao sam vještine i znanja, pored mog civilnog obrazovanja na univerzitetima, iz vojne struke i to je moja specifična težina i prednost u vremenu kada je Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i svima ostalim bilo teško. Od običnog vojnika u vojnoj hijerarhiji postao sam general i komandant Prvog korpusa Armije RBiH, koji je branio glavni grad Sarajevo. To je moj ponos i jedna najvažnijih činjenica u mojoj biografiji.

STAV: Sarajevo je grad bez olimpijskog stadiona. Najavili ste rekonstrukciju stadiona. Kako ćete to realizirati?

AJNADŽIĆ: Rekonstrukcija stadiona “Asim Ferhatović” jedan je od mojih 118 projekata i smatram da je izuzetno važno da olimpijski grad dobije i olimpijski stadion na kojem će se moći odigravati sve važne međunarodne utakmice. Potrebno je stvoriti pretpostavke i investitorima koji su kredibilni ponuditi ovaj projekt. Činjenica je da Općina Centar, ni Kanton, pa ni država BiH, nema sredstava koja se mogu izdvojiti za ovu namjenu. Ono što mislim da je moguće jeste međunarodni javni poziv putem kojeg bismo pozvali zainteresirane investitore i definirali naše zahtjeve koji moraju biti usklađeni sa standardima FIFA-e i UEFA-e. Pregovori bi bili na osnovu dva moguća zakonska pravca, a to su koncesija ili javno-privatno partnerstvo. Općinska administracija već stvara preduvjete za međunarodni poziv.

STAV: Zamjerali su Vam i ulogu u propasti firme “ZOI 84”, u kojoj ste bili direktor.

AJNADŽIĆ: Ne postoje opravdani razlozi zbog čega “ZOI 84” u ovoj sada konstelaciji odnosa bilježi visoke minuse, minimalne plaće, slabe investicije i slično. O sadašnjem stanju o firmi “ZOI 84” morate razgovarati s aktuelnom upravom. Sve ono što ću sada reći lahko je provjerljivo i za moje riječi postoje pisani dokumenti. U firmi “ZOI 84” proveo sam duže od tri godine. Firmu sam primio s milion KM manjka u bilansu stanja i uspjeha. Pokrenuo sam njen razvoj i nabrojat ću samo neke od projekata koji o tome svjedoče: ledena dvorana, upojni bunar za prikupljanje kišnih voda za zasnježivanje, dva stadiona, osvjetljenje ski‑staze po standardima FIS-a, vještačko jezero za vještačko zasnježivanje i nabavka četiri topa u skladu s našim tadašnjim mogućnostima. U moje su vrijeme na Bjelašnici skijale legende kao što su: Alberto Tomba, Mateja Svet, Bojan Križaj i još 20 drugih. Sve su ove informacije provjerljive. U moje vrijeme svih 127 radnika ZOI-a primalo je uredno plate svakog prvog u mjesecu, sustigao sam i isplatio sve poreske obaveze prema državi i redovno uplaćivao doprinose za radnike. Upućujem vas da obavite razgovore i s uposlenim. Ostavio sam firmu u pozitivnom stanju i sa 470 hiljada maraka na računu. O ovim činjenicama najbolje govori bilans stanja i uspjeha te primopredaja dužnosti između mog nasljednika i mene.

STAV: Koja su postignuća u Općini Centar dok ste bili na funkciji predsjedavajućeg Općinskog vijeća Općine Centar?

AJNADŽIĆ: Postignuća su velika i mogu se mjeriti usvojenim dokumentima, održanim tematskim sjednicama i odlukama Općinskog vijeća koje su zadavale ritam općinskoj administraciji za rješavanje tenderskih procedura i važnih projekata. Važno je da je odnos između zakonodavne i izvršne vlasti bio visoko kooperativan i pun razumijevanja, međusobnog poštovanja i uvažavanja, ali i uvažavanja kriterija nadležnosti. To je najveći uspjeh u Općinskom vijeću. Nikakvih potresa u Vijeću nije bilo iako je sastav političke strukture bio tako definiran da su neki zlonamjerni prognozirali da će biti jako turbulentno u Općinskom vijeću. Te zasluge pripadaju i meni kao predsjedavajućem, ali i svakom od 31 vijećnika u Općinskom vijeću. Ovim putem im se zahvaljujem. Naravno, zahvaljujem se i općinskom načelniku Dževadu Bećireviću i cijeloj općinskoj administraciji.

STAV: U kampanji ste obećali da ćete dovesti vodu u Nahorevo. Koji je Vaš plan u vezi s tom inicijativom?

AJNADŽIĆ: To je jedan od projekata koje smo snažno podupirali u Općinskom vijeću. Puno je bilo administrativnih problema i obaveza i poteškoća pri pronalasku najboljeg rješenja za realizaciju ovog važnog projekta. Vodosnabdijevanje Nahoreva skoro je završena stvar. Ovim putem ekskluzivno najavljujem da ćemo u prvih deset dana sljedećeg mjeseca imati potpisan ugovor s izvođačem radova. Osigurano je 1,3 miliona KM za ovu investiciju. Uradili smo izvedbene projekte i do kraja ovoga mjeseca bit će poznat najpovoljniji izvođač radova. Izvođača radova u posao ćemo uvesti najkasnije za dvadeset dana. Ovo je važan dan i za općinu Centar i za Kanton Sarajevo, a najviše za građane Nahoreva, Nahorevskih Brda, Selja, Muharemovića…

STAV: Imate li informacije šta se dešava s projektom izgradnje Prve transferzale?

AJNADŽIĆ: Te informacije možete dobiti u Ministarstvu prostornog uređenja Kantona Sarajevo ili kod premijera Elmedina Konakovića. Općinska administracija Općine Centar i ja u punom kapacitetu podržat ćemo ovu aktivnost. Prije svega u administrativnom, a onda i u svakom drugom smislu, finansijskom i materijalnom. Radujemo se da će ova aktivnost, koja se sufinansira sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj, otpočeti i smatramo da je ovo jedan od visokih prioriteta i izazova, kako za Općinu Centar, tako i za Kanton Sarajevo. Nisam siguran da je krajnji završetak radova 2018. godina, ali znam da će do ovog roka biti stvorene pretpostavke da se krene s realizacijom projekta. Ono što je moj prioritet i jedan od projekata iz programa jeste da će Općina Centar sufinansirati izgradnju kružnog toga na Šipu i izmiještanje dijela Ulice Alipašina na prostor Betanije. Tu ćemo izdvojiti značajna sredstva u suradnji s Kantonom Sarajevo i u idućoj će godini radovi započeti. U fazi je projektiranje u saradnji s JP Ceste Federacije BiH i općinska je administracija angažirana i ubrzano radi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. Bit će mi zadovoljstvo da vas ubrzo obavijestimo da će ovaj projekt ugledati svjetlo dana.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!