fbpx

Palestinski premijer Shtayyeh: Sporazum Bahreina i Izraela je udarac u kičmu Arapa

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh poručio je da će Palestina i dalje nastaviti poduzimati napore na međunarodnom nivou na uspostavljanju nezavisne palestinske države čiji je glavni grad Istočni Jerusalem i na okončanju izraelske okupacije

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh opisao je sporazum o normalizaciji odnosa između Bahreina i Izraela kao udarac u kičmu Arapa, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovo je i udarac u zajedničke arapske napore, a također služi Izraelu i njihovim saveznicima”, naveo je Shtayyeh u saopćenju.

Naglasio je kako je ovim sporazumom osiguran legitimitet kontinuiranim kršenjima prava Palestinaca, okupaciji, izgradnji jevrejskih naselja te skrnavljenju džamije al-Akse.

Stoga je najoštrije osudio odluku Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) kojom su normalizirali diplomatske odnose s Izraelom.

“Američka administracija nas vlastitim postupcima ne može prisiliti na predaju niti ovakvim sporazumima može izbrisati palestinsko pitanje”, rekao je Shtayyeh.

Na kraju je poručio da će Palestina i dalje nastaviti poduzimati napore na međunarodnom nivou na uspostavljanju nezavisne palestinske države čiji je glavni grad Istočni Jerusalem i na okončanju izraelske okupacije.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak da je nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) još jedna zaljevska država, Bahrein, postigla sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom.

Bahrein je četvrta arapska država koja je s Izraelom postigla sporazum o normalizaciji odnosa, a ranije su to učinili Egipat (1979.) i Jordan (1994.) te Ujedinjeni Arapski Emirati u augustu 2020. godine.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!