fbpx

Otkud Nikšiću obraz da priča o korupciji

Presmiješno je slušati i gledati kako krivične prijave podnosi Nermin Nikšić, koji nije ni prstom mrdnuo kada je Mirsad Mešić, predsjednik SDP-a Zeničko-dobojskog kantona, u kameru Federalne televizije s ponosom priznao da je iskoristio politički uticaj i zaposlio kćerku u Elektroprivredu BiH. Da ne nabrajamo dalje, takvih je SDP slučajeva bilo na desetine.

Danas je objavljeno kako su predsjednici Socijaldemokratske partije BiH i Naše stranke, Nermin Nikšić i Predrag Kojović, podnijeli krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo zbog takozvane afere “Asim”. Zašto su podnijeli prijavu novinarima portala Klix pojasnio je Nikšić tvrdeći kako je bivši potpredsjednik SDA Asim Sarajlić prihvatio da bude žrtveno janje te da je stavio stranku iznad države.

I dok se o “političkom moralu” Predraga Kojovića još i može raspravljati, presmiješno je slušati i gledati kako Nikšić, sve pocupkujući kao na onom predizbornom skupu kada je govorio o ljudima koji nose duge brade i kratke pantalone, etiketira i drži lekcije ovdašnjoj javnosti.

Presmiješno je slušati i gledati Nikšića kako zbog snimka na kojem se, ma kako to odvratno i nisko zvučalo, priča o nečemu što se ipak nije ni desilo, vazi osoba koja je bila direktni akter brojnih korupcijskih afera. Koje bi sada najradije zaboravio.

Presmiješno je slušati “moralnu vertikalu” Nikšića, osobu koji je u vrijeme dok je bio premijer Federacije BiH, kako je utvrđeno istragom CIK-a BiH, „aktivno sudjelovala u imenovanju svog brata Mirsada na direktorsku funkciju u javnom preduzeću“, osobu koja je pripremajući teren za ovo imenovanje, napravio puno ozbiljniji i opasniji zakonski karambol za koji bi u svakoj uređenoj državi morao krivično odgovarati.

Prije punih osam godina brojni su ovdašnji mediji objavili, a citiraćemo Slobodnu Bosnu, da je po izravnom nalogu premijera Nikšića, selektivno promijenjen Statut Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH, i to u njegovom najosjetljivijem dijelu u kojem su propisane stručne propozicije za izbor direktora u ovom preduzeću.

Statutom ovoj javnog preduzeća (član 25. stav 2) izričito je propisano da za direktora ovog javnog preduzeća može biti imenovano lice koje pored općih, zakonom propisanih uvjeta, ispunjava i dodatna dva uvjeta – da je diplomirani inžinjer građevine i da ima najmanje osam godina radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima, od čega najmanje pet godina na rukovodnim poslovima.

Budući da Mirsad Nikšić nije ispunjavao ni prvi ni drugi preduvjet, njegov moćni brat, federalni premijer Nermin Nikšić, problem je riješio na vrlo jednostavan način: dao je nalog da se Statut preduzeća promijeni i prilagodi uvjetima koje ispunjava njegov brat Mirsad.

Presmiješno je slušati i gledati kako krivične prijave podnosi Nermin Nikšić, koji nije ni prstom mrdnuo kada je Mirsad Mešić, predsjednik SDP-a Zeničko-dobojskog kantona, u kameru Federalne televizije s ponosom priznao da je iskoristio politički uticaj i zaposlio kćerku u Elektroprivredu BiH. Da ne nabrajamo dalje, takvih je SDP slučajeva bilo na desetine.

Umjesto što skuplja klikere podnoseći krivične prijave, Nikšiću bi bilo bolje da kaže zna li štogod o nestanku nekih mašina iz industrijske zone u njegovom rodnom Konjicu, useljavanju u stanove usred rata ili optužnicama za ratne zločine protiv njegovih najbližih rođaka.

Ali on to neće jer su to sve detalji koji ga debelo kompromitiraju. Populizam i podizanje krivičnih prijava vrhunac je njegovog političkog angažmana, on drugo ne umije pa nikome nije ni čudno što mu stranka koja je postala privjesak ljudi okupljenih oko Predraga Kojovića polako ali sigurno odumire.

Ostalo im je još samo da promiješaju grah na Igmanu,  /N.H./

 

Prethodni članak

Mor(i)a

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!