fbpx

Osveta Šuhreta Fazlića SDP-u

Izbor nekadašnjeg direktora Agencije za privatizaciju FBiH za gradonačelnika Bihaća jedno je od najvećih iznenađenja oktobarskih lokalnih izbora. Iako nije uspjela u borbi za osvajanje načelničkih pozicija u nekim krajiškim općinama, SDA ostaje najjača politička snaga u ovom dijelu zemlje i od njihovih će ruku ovisiti stabilnost u većini krajiških općinskih vijeća

Rezultati ovogodišnjih lokalnih izbora u osam općina Unsko-sanskog kantona učinili su ove izbore jednim od najzanimljivijih do sada u Krajini. Ruku na srce, u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i raniji su izbori bili po mnogo čemu specifični, pa su i do sada bili prava medijska atrakcija. Da će i ovi biti takvi, pokazala je još i predizborna kampanja, koja je ponudila svašta: kandidate od cvjećara do ratnog zločinca. Do početka oktobra nisu jenjavali medijski izvještaji o nekom od kandidata iz ovog kantona. U tim je izvještajima apsolutno dominirao Fikret Abdić, uz čije se ime imalo mnogo šta napisati. Već se tada znalo da će i izborni rezultati biti jednako interesantni. Ipak, rezultati su Abdiću uskratili potpunu ekskluzivu. Da to bude tako, najviše su se potrudili građani Bihaća koji su na gradonačelničku funkciju izabrali Šuhreta Fazlića, kandidata Građanskog saveza (GS), i time napravili vjerovatno najveće iznenađenje ovogodišnjih lokalnih izbora.

Uprkos raznim predviđanjima, niko nije ni mogao naslutiti da će rezultati pokazati toliku šarolikost izabranih načelničkih kandidata u osam krajiških općina. Šarolikost je donekle “pokvarila” Socijaldemokratska partija (SDP) osvajanjem dviju načelničkih funkcija, u Ključu i Bosanskoj Krupi. Nakon objavljivanja prvih preliminarnih rezultata za općinska vijeća, pokazalo se da je i tu bilo interesantnih promjena. Na osnovu rezultata, vidljiv je šarolik sastav vijeća, pa će zbog toga još interesantnija biti postizborna udruživanja. I jedni i drugi rezultati pokazali su da su svi negdje slavili i da ih je malo nezadovoljnih, a uspostavom lokalnih vlasti pokazat će se istina o tome koji su načelnici uistinu bili pobjednici i ko je imao stvarnog razloga za slavlje.

OSAM OPĆINA – OSAM POLITIKA

U sjedištu kantona, gradu Bihaću, o izborima se počelo pričati još u junu hapšenjem gradonačelnika Emdžada Galijaševića. Njegovim hapšenjem SDA ne samo da je izgubila najizglednijeg kandidata nego je i svaku šansu za eventualnu pobjedu bilo kojeg drugog svog kandidata svela na minimum. Da unaprijed nije sve izgubljeno po SDA, potrudila se podijeljena i međusobno zavađena ljevica. Nešto ranije, još u aprilu, na mjesto predsjednika GO SDP-a Bihać podnio je ostavku Šuhret Fazlić, ističući tada da nema snage boriti se protiv klanova u vlastitoj stranci. Fazlić je u tim trenucima slovio za jedinog ozbiljnog kandidata koji može ugroziti Emdžada Galijaševića na oktobarskim izborima, ali iz nekih razloga nije odgovarao stranci iz koje je dolazio. Tako je, nakon hapšenja Galijaševića, eliminiran i Fazlić, pa su, umjesto njih dvojice, dvije najjače bihaćke stranke ponudile sasvim druge kandidate. SDP je kandidirao Hajrudina Havića (predsjednika KO SDP USK), a rejting SDA trebao je popraviti njihov novi kandidat Hadis Jusić (dotadašnji direktor Komunalnog preduzeća “Komrad”). Bez obzira na to što je bio ostavljen od svoje stranke, Šuhret Fazlić nije odustajao od nauma da postane novi gradonačelnik Bihaća. Iako su ga mnogi smatrali najboljim rješenjem, niko mu nije davao mnogo šansi kao kandidatu novoformiranog Građanskog saveza. Na kraju su presudili birači.

Šuhret Fazlić je pobijedio i bez jake stranačke infrastrukture. Ustvari, uživimo li se u ulogu generala poslije bitke i analiziramo li politički život u Bihaću posljednjih mjeseci, onda Fazlićeva pobjeda uopće nije iznenađenje. Formalno ju je sam napustio, a u suštini je istjeran iz SDP-a, uživajući pri tome i dalje veliki ugled kod bihaćke ljevice. S druge strane, SDA je bila pod velikim pritiskom unutarstranačkog raskola i još većom stigmom Galijaševićevog hapšenja. Pod pritiskom je bio i SDP-ov kandidat Hajrudin Havić jer je bio direktor kantonalne bolnice “Dr. Ifran Ljubijankić” u vrijeme kada je ona izgorjela. Dakle, sve ovo vrijeme Šuhret Fazlić ustvari je i ostao ono s početka priče: najizgledniji kandidat ljevice koji ozbiljno može ugroziti SDA. To je i napravio, a njegov izbor za gradonačelnika odmah je stvorio privid pobjede ljevice. Kolika i kakva će biti pozicija Fazlića kao gradonačelnika, pokazat će vrijeme, ali je činjenica da će Gradsku vijećnicu dijeliti s 14 vijećnika koalicije SDA‑SBB (11/3), kao i četiri vijećnika A-SDA. Posvađana ljevica brojat će ostalih 12 vijećnika: GS i SDP po pet vijećnika i još dva iz DF-a. Kako će biti formirana većina, teško je procijeniti, a možda najizglednija opcija može biti koalicija dvaju poraženih u borbi za gradonačelnika SDA‑SDP. U svakom slučaju, Fazliću će biti jako teško pronaći bilo kakvu sebi odgovarajuću većinu.

PIROVA ABDIĆEVA POBJEDA

Za razliku od Bihaća, u najmnogoljudnijoj krajiškoj općini, u Cazinu, nije bilo većih iznenađenja. Od 2004. godine na vlasti je načelnik Nermin Ogrešević (trenutni predsjednik A-SDA BiH). Od svog osnivanja 2007. godine, A-SDA je apsolutno dominantna u Cazinu. Na ovim su izborima mnogi predviđali Ogreševićev pad, ne toliko zbog loših rezultata koliko zbog široke mreže političkih suparnika. Ove godine, čini se, protiv Ogreševića bilo se ujedinilo sve što je vrijedilo u političkom životu. Zahvaljujući takvoj širokoj mreži, prije nekoliko je mjeseci A-SDA izbačena iz Vlade Unsko-sanskog kantona, a jedini ozbiljan protukandidat bio mu je Almin Handanagić (SDA‑SBB). Bez obzira na sve, Ogrešević je ostao siguran i, štaviše, popravio je svoj rezultat u Cazinu. Trenutno je jedan od rijetkih načelnika u USK-u koji će, ostanu li nepromijenjeni preliminarni rezultati, imati čistu većinu u općinskom vijeću. Od ukupno 30 vijećnika, A-SDA će imati 15, što je za tri vijećnika više nego ranije. Pri tome će imati podršku jednog predstavnika nacionalnih manjina i time će ostvariti većinu u Općinskom vijeću. Nasuprot većini, u Općinskom vijeću sjedit će još 10 vijećnika SDA, dva SDP-a i po jedan iz DF‑a i Laburističke stranke.

O Velikoj Kladuši davno je sve kazano. U ovom gradu nije se ni očekivalo iznenađenje. Izlaskom Fikreta Abdića iz zatvora 2012. godine te formiranjem Laburističke stranke (LS), znalo se ko je novi “gazda” u Velikoj Kladuši. Onaj dotadašnji, DNZ, prešao je u opoziciju i više ni približno ne posjeduje staru moć. To su pokazali i ovi izbori, na kojima je njihov kandidat i predsjednik Admil Mulalić uvjerljivo poražen. Analiziraju li se rezultati izbora, vidljivo je da su Abdićevi protukandidati zajednički osvojili 9.673 glasa, dok je Abdić ostvario pobjedu s 8.914 glasova. Dakle, razlog Abdićeve pobjede leži u razjedinjenosti njegove opozicije. No, kako ujediniti opoziciju kada je čine dvodecenijski kladuški neprijatelji: SDA i DNZ. Mora se priznati da su izbori bili posebno interesantni zbog velikog broja izgovorenih rečenica od DNZ-a s ciljem pridobijanja probošnjačkih birača. DNZ je nerijetko briljirao u pozivima na jedinstvo, pomirenje, odlučno suprotstavljanje izdajniku i prevarantu Abdiću. Koliko su god takvi nastupi bili simpatični, nisu im mnogo pomogli. Abdić je izabran za načelnika. Tako će Velika Kladuša vjerovatno imati “zamrznutu” načelničku poziciju u narednim četirima godinama (ne umre li 77-godišnji Abdić ranije). Laburisti su ostvarili pobjedu i u Općinskom vijeću, gdje će imati 13 vijećnika (od ukupno 28). Nasuprot Laburistima, DNZ i SDA imat će po četiri vijećnika, jednog manje lista “Pokrenimo Kladušu”, DF dva i po jednog A-SDA i Kladuška stranka privrednog prosperiteta (KSPP). To znači da Abdić nije uspio ostvariti natpolovičnu većinu i da će nasuprot Laburista sjediti šarolik ostatak Vijeća. Interesantno će biti pratiti da li će Laburisti uspjeti sastaviti većinu ili će od cjelokupnog Abdićevog izbornog ushićenja još jedanput ostati veliko “ništa”. Ako za saradnju ne bude raspoložena koalicija “Pokrenimo Kladušu”, Abdićeva pobjeda i ovog će puta biti pirova.

OPĆINA NEZAVISNIH NAČELNIKA

Najmlađa krajiška općina proglašavana je redovno jednim od najvećih bastiona SDA u Unsko-sanskom kantonu. Ovogodišnji izbori promijenili su takvu sliku o Bužimu. Doduše, nije prvi put. Još je 2004. godine Bužim dobio nezavisnog načelnika, kada je Jasmin Emrić izabran za svoj drugi mandat. Dvanaest godina poslije, Bužim ponovno dobija nezavisnog načelnika Zikriju Durakovića. Onaj aktualni, Agan Bunić iz SDA, izgubio je podršku polovine vijećnika iz vlastite stranke još prije dvije godine. Od devet vijećnika, koliko ih je SDA imala u Vijeću, pet mu je otkazalo poslušnost pa su nedugo poslije toga izbačeni iz stranke. Upravo na tragu tog sukoba unutar bužimske SDA krenuo je i dublji procjep unutar kompletne kantonalne SDA u USK. Bunić je imao Općinsko vijeće protiv sebe, što je rezultiralo potpunom blokadom ispunjenom inaćenjem jednih prema drugima. Sve je izrodilo veliku koaliciju uperenu protiv načelnika Bunića. Na ovogodišnjim se izborima protiv njega ujedinilo gotovo sve: A-SDA, SBB, SzBiH, SDP, kao i cjelokupni izbačeni kadar SDA. Svi oni koji su je napustili ili su izbačeni iz bužimske SDA oformili su pet nezavisnih lista “Za bolji Bužim” stavši na stranu ranije dogovorenog zajedničkog kandidata za načelnika Zikrije Durakovića (bio ministar finansija u Vladi USK do trenutka izbacivanja A-SDA iz Vlade ove godine, čije je bio kadar). Sve je rezultiralo uvjerljivom Durakovićevom pobjedom. U Općinskom vijeću formalno je na papiru SDA ostala najjača s osvojenih šest mandata (od ukupno 17), ali je u Vijeće ušlo i pet predstavnika s pet lista “Za bolji Bužim” te tri vijećnika A-SDA i po jedan SzBiH, SBB-a i SDP-a. Ostane li široka koalicija ujedinjena i poslije izbora, onda je Zikriji Durakoviću neupitna većina u Općinskom vijeću.

U Bosanskoj Krupi po treći je put pobijedio SDP-ov kandidat Armin Halitović. Nasuprot njega, koalicija SDA‑SBB suprotstavila je Samira Sedića, ali to ni ovaj put nije bilo dovoljno. Da se porazi Halitović, nije doprinijela ni A-SDA, koja je mahom podržala Sedića, kao ni razjedinjena ljevica (DF je imao svog kandidata Sanila Hasića). Na kraju je slavio Armin Halitović, koji će ovaj put znatno teže sastaviti većinu u Općinskom vijeću. Njegov SDP tek je treći po snazi s osvojenih pet mandata, najjača je SDA sa sedam, jednog manje ima A-SDA, DF ima četiri, a po jednog SBB i Naša stranka. Kao 25., u Vijeće će ući predstavnik nacionalnih manjina. Ostvari li se i poslije izbora dobra saradnja dviju najjačih stranaka, SDA i A-SDA, onda je za pretpostaviti da Armin Halitović u ovom mandatu neće računati na bezrezervnu podršku krupskog Općinskog vijeća.

ČIST RAČUN, DUGA LJUBAV

Iz SDP-a dolazi i novi-stari načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović. Uprkos predviđanjima da će ove godine Ključ dobiti najmlađeg načelnika u Bosni i Hercegovini, politologa Jasmina Musića, to se nije desilo. Kandidat koalicije SDA‑SBB uvjerljivo je poražen. Ni kada bi mu se pridodali glasovi trećeg kandidata Nevresa Mešića (A-SDA), Musić ne bi bio ni blizu izbornom pobjedniku. Za razliku od Bosanske Krupe, u Ključu je SDP ostvario bolji rezultat u Općinskom vijeću. Od 25 vijećnika, njih će sedam biti iz SDP-a, koliko će imati i SDA. Treća je A-SDA s četiri mandata, DF i SBB imaju po dva, a po jedan SzBiH i BPS-a. Nema sumnje da su u Ključu najveći rivali SDP i SDA te da će se oko njih formirati vlast i opozicija. Za pretpostaviti je da je SDP ponovno bliži većini.

Da je Sanski Most vjerovatno najveći bastion SDA u Unsko-sanskom kantonu pokazali su i ovi lokalni izbori, gdje je SDA odnijela uvjerljivu pobjedu. Za razliku od drugih sredina, u Sanskom Mostu bila je funkcionalna koalicija SDA‑SBB te je, zahvaljujući dobroj saradnji partnera, ostvarena pobjeda njihovog kandidata Farisa Hasanbegovića za načelnika. Ova općina bila je jedina u Unsko-sanskom kantonu sa samo dva kandidata za načelnika, a Hasanbegovićevog protukandidata Enesa Eminića kandidirala je koalicija SDP‑DF. Ustvari, u Sanskom Mostu sve su političke partije bile usmjerene protiv koalicije SDA‑SBB, ali ni to nije bilo dovoljno. Uvjerljivu pobjedu SDA i SBB ostvarili su i u Općinskom vijeću, gdje će imati većinu i neće im trebati treći partner. Vladajuća koalicija imat će ukupno 17 mandata (SDA-14, SBB-3), a buduću opoziciju vjerovatno će činiti pet vijećnika SDP-a, četiri DF-a, dva A-SDA i po jedan iz DNS-a, SzBiH i Naše stranke.

Stalnu podršku općinskog vijeća gotovo je izvjesno da će teško imati novi-stari načelnik Bosanskog Petrovca. U ovom gradu ponovno je pobijedio nezavisni kandidat Zlatko Hujić. Njegovi protukandidati bili su Admir Spahić u ime koalicije SDA‑SBB i Savo Jovanić ispred Socijalističke partije. Razlog zbog čega će Hujić teško osiguravati većinu u Općinskom vijeću jeste to što je u ovoj općini izborni prag prešlo ukupno 12 od 13 političkih subjekata. Tako će u Vijeću sjediti vijećnici SDA, SNSD, DNS, Socijalističke partije (SP), Naše stranke, DF-a, A-SDA, DNZ-a, SBB-a, SDP-a, SzBiH i Srpske napredne stranke (SNS).

Na osnovu svega, vidljivo je da jedino u općinama Cazin i Sanski Most postoji jasna računica i vrlo izgledna većina u Općinskom vijeću, dok će svi ostali načelnici i gradonačelnik Bihaća svoje pozicije morati osiguravati postizbornim udruživanjima i širokim koalicijama. Veliku ulogu u svemu tome igrat će i kantonalna politika i odnos pozicije i opozicije u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!