fbpx

Oštra osuda nepravednih sankcija Turskoj

Ministarstvo finansija SAD-a u ponedjeljak je uvelo sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog raketnog sistema protivzračne odbrane S-400.

 

Glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin oštro je osudio odluku Sjedinjenih Američkih Država o uvođenju sankcija Turskoj zbog sistema S-400, javlja Anadolu Agency (AA).

“Turska će i dalje odlučno nastaviti poduzimati korake kako bi postigla ciljeve u oblasti odbrambene industrije”, naveo je Kalin na Twitter profilu.

Ministarstvo finansija SAD-a u ponedjeljak je uvelo sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog raketnog sistema protivzračne odbrane S-400.

Sankcije, koje su dio Zakona o suzbijanju američkih protivnika sankcijama (CAATSA), usmjerene su na Ured za odbrambenu industriju Turske (SSB), njegovog čelnika Ismaila Demira i još trojicu zvaničnika.

Američki državni sekretar Mike Pompeo naveo je u saopćenju da je SSB svjesno učestvovao u značajnoj transakciji s Rosoboronexportom, glavnom ruskom agencijom za izvoz oružja, nabavkom raketnog sistema S-400.

“Sankcije uključuju zabranu svih američkih dozvola za izvoz i ovlaštenja za SSB, te zamrzavanje imovine i ograničenja po pitanju viza za dr. Ismaila Demira, predsjednika SSB-a i druge zvaničnike SSB-a”, istakao je Pompeo.

Predsjednik Donald Trump rekao je u junu 2019. godine da se administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame nepravedno odnosila prema Turskoj kada je Ankara zatražila kupovinu američkih odbrambenih sistema.

“Obamina administracija kazala je Turskoj ne, ne, ne, kada su htjeli kupiti Patriot, a onda je Turska kupila S-400”, rekao je Trump tokom obraćanja na samitu G20 u Osaki u Japanu.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske osudilo je odluku Sjedinjenih Američkih Država kojom su Turskoj uvedene sankcije zbog kupovine ruskog raketnog sistema protivzračne odbrane S-400, javlja Anadolu Agency (AA).

“Osuđujemo i odbacujemo odluku SAD-a o jednostranim sankcijama protiv naše zemlje. Odluka SAD-a da Turskoj uvede jednostrane sankcije zbog sistema S-400 postupak je lišen svake logike”, navodi se u saopćenju.

Navodi se također da su svi dobro upoznati sa uvjetima zbog kojih je Turska nabavila sistem S-400, dodajući da je i sam američki predsjednik Donald Trump u više navrata naglasio opravdanost Turske po ovom pitanju.

Još se navodi da su tvrdnje SAD-a da sistem S-400 predstavlja slabost u pogledu sistema NATO-a, lišene tehničkih objašnjenja.

“Također, Turska je više puta predlagala da se formira radna grupa za ovo pitanje, u kojoj bi učestvovao i NATO, kako bi se ovo pitanje razmatralo na objektivnim i realnim osnovama bez političkih predrasuda. Međutim, SAD, onako kako bi dolikovalo dvojici saveznika, nisu prihvatile naš prijedlog da se putem dijaloga i diplomatije iznađe rješenje te su posegnuli za jednostranim sankcijama, što predstavlja čin lišen svakog objašnjenja”, istakli su iz Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Na kraju se poručuje da će ova odluka negativno utjecati na odnose Turske i SAD-a, te se dodaje da će Ankara poduzeti potrebne mjere i korake.

“Turska se neće suzdržati od poduzimanja mjera koje smatra potrebnim za osiguranje nacionalne sigurnosti. U tom kontekstu, poziva SAD da preispitaju ovu nepravednu odluku o sankcijama te da što prije isprave ovu veliku grešku. Još jednom naglašavamo da je Turska spremna da u duhu savezništva problem riješi dijalogom i diplomatijom”, zaključuje se.

Turska je odlučna u postizanju potpuno nezavisne odbrambene industrije pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, rekao je u ponedjeljak šef Ureda za odbrambenu industriju Turske (SSB), javlja Anadolu Agency (AA).

“Nijedna odluka donesena u inostranstvu prema meni ili našoj instituciji neće promijeniti moj stav ili stav mog tima”, kazao je Ismail Demir nakon što je američko ministarstvo finansija objavilo da uvodi sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog sistema protivraketne odbrane S-400.

“Sankcije neće moći na bilo koji način ugroziti tursku odbrambenu industriju”, dodao je.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!