fbpx

Okončati krizu momentalnim povlačenjem Armenije s okupirane teritorije Azerbejdžana

Turski predsjednik je poručio i da njegova zemlja nije za tenzije na Mediteranu

“Duboko smo zabrinuti zbog situacije u Azerbejdžanu nakon artiljerijskih napada armenskih snaga. Po međunarodnom pravu, regija Nagorno-Karabah pripada teritoriji Azerbejdžana te objavljivanje rata od strane Armenije predstavlja ponovnu vojnu agresiju koja se ne smije tolerisati, naročito nakon što je meta armenskih napada bilo i civilno stanovništvo”, kazao je Izetbegović, objavljeno je na stranici SDA.

Scene iz Azerbejdžana, kako je rekao, “nas po svemu podsjećaju na iskustvo Bosne i Hercegovine, kada je i naša zemlja bila izložena brutalnoj vojnoj agresiji s ciljem protjerivanja stanovništva i komadanja njene teritorije”.

“Azerbejdžan ima puno pravo da brani svoj teritorijalni integritet, kao i obavezu da ne dopusti ponavljanje masovnih zločina nad svojim civilnim stanovništvom koje su tokom 90-ih izvršile armenske snage, protjeravši brojne izbjeglice i spriječivši ih kasnije da se vrate svojim domovima”, rekao je Izetbegović i dodao:

“Tijela međunarodne zajednice, prije svega OSCE, koji ima mandat po ovom pitanju, dužna su  da reaguju na temelju rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojima je jasno naloženo povlačenje okupatorskih armenskih snaga s teritorije Azerbejdžana.”

Svako ohrabrivanje armenskih nelegalnih postupaka, kako je poručio, kroz neodlučan ili neutralan stav međunarodne zajednice, ide u prilog daljoj eskalaciji sukoba. Zato je važno da se precizno i odlučno pruži podrška vlastima Azerbejdžana po ovom pitanju.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputio je pismo Ilhamu Aliyevu, predsjedniku Republike Azerbejdžan, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Predsjedništva navode da je Džaferović u pismu je osudio armenski artiljerijski napad koji je doveo do eskalacije sukoba u oblasti Nagorno-Karabagh.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Azerbejdžan, s kojom ima izuzetno dobre prijateljske odnose.

Predsjedavajući Džaferović je izrazio nadu da će se oružani sukobi, koji predstavljaju prijetnju miru u cijeloj regiji, što prije zaustaviti, te da će se pregovorima doći do mirnog rješenja u skladu sa relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, zaključeno je iz Predsjedništva BiH.

Armenske snage jučer ujutro izvele su nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno-Karabaha, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Prethodni članak

DRITAN, BITAN ILI SITAN

Sljedeći članak

Nasser

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI