fbpx

NOVO ČETNIČKO ORGIJANJE U SREBRENICI: Šire virus korone, ali i mržnje

O kakvom suživotu da pričamo kada i sveštenstvo SPC i policajci MUP-a RS učestvuju u skupovima na kojima se širi ne samo korona već i virus mržnje nad Bošnjacim


Prvo što upada u oči jeste da su svi prisutni nagurani u relativno malom prostoru i nalaze se u blizini jedni drugih i to bez ikakvih mjera međusobne distance ili zaštite, maski ili rukavica. Štaviše, koliko se može zaključiti iz fotografija, iguman manastira Karno Luka Babić jednom te istom kašičicom daje pričest i starijim osobama i djeci! No, dok je ovakva vrsta ludila u doba pandemije svakako opasna, daleko je opasniji povod za ovaj svetosavski šovinistički performans.


Kao što se može vidjeti iz priloženih fotografija, u pitanju je otvoreno posrbljavanje i pravoslavizacija prostora a sve kroz otvaranje spomen-hrama na mjestu na kojem su živote izgubili pripadnici zločinačkih i agresorskih srpskih snaga koji su atakovali na opsjednuti prostor Srebrenice. Nema ničega suptilnog u proglašavanju poginulih agresora “srpskim novomučenicima”, baš kao ni u ogromnim zastavama s ocilima ili fotografijama na kojima su zajedno Luka Babić i poštovaoci (ili članovi) četničkog pokreta. U suštini, radi se o pokušaju uživanja plodova genocida nad Bošnjacima, te je poruka koja se ovim želi odaslati sasvim jasna. Uostalom, na Facebook stranici manastira Karno su sasvim nedvosmisleni u vezi s podizanjem spomen-hrama te ulogom Luke Babića u cijelom tom poduhvatu, pa su u tu čast spjevali i pjesmu naziva Otac Luka sa uspjehom gradi, a čiji neki stihovi, među ostalim, sadrže i ovakve umjetničke bisere:

“Otac Luka radi kao prije,
na dan naše Srpske policije,
spomen ploču u crkvu postavlja,
poginulih imena proslavlja.

Jer poznato to je od ranije,
policajci da su sa Romanije,
postradali u rano proljeće,
u aprilu devedeset treće.

Od islamske bande terorista.
Otac Luka u ime je Hrista:
na tom mjestu crkvu dig'o malu,
za svu našu braću postradalu.

Tu parastos poginulim služi,
da borcima palim se oduži,
osvećenje je na Blagovesti,
čovjeka je takvog r'jetko sresti.

U Palama, na Dan policije Republike Srpske
4. aprila, ljeta Gospodnjeg, 2020. godine”

Gusle nasilja i mržnje

No, ono što je ponajviše zabrinjavajuće, pogotovo u kontekstu sigurnosti bošnjačkih povratnika, jeste očigledno učestvovanje uniformiranih pripadnika MUP-a manjeg bh. entiteta u cijelom ovom šovinističkom performansu. Oni nisu samo prisustvovali “osveštenju” ovoga spomen-hrama, prilikom čega su i dozvolili kršenje ali i sami prekršili sve i jednu odredbu u vezi s pandemijom virusa korona, već su, kao što fotografije i videozapisi svjedoče, prisustvovali i kasnijem ručku, ali i četničkom guslarskom orgijanju.

Šta u vezi s ovakvom “srpskom policijom”, koja bi navodno trebala provoditi zakon i red na prostoru manjeg bh. entiteta, mogu misliti bošnjački povratnici kada je jasno da njeni pripadnici selektivno primjenjuju i otvoreno krše zakone kojima se zabranjuje bilo kakvo veće okupljanje ali i sasvim normalno krkaju i loču u prostoriji čije zidove ukrašavaju slike Draže Mihailovića i ostalih četničkih zločinaca! Šta o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi trebaju misliti Bošnjaci, kada je sasvim jasno da ona pokušava da posrbi prostore na kojima je počinjen genocid nad Bošnjacima, a u čemu je učestvovao veliki broj sveštenika SPC-a u ulozi blagosiljajućih inspiratora. O kakvom suživotu da pričamo kada i sveštenstvo SPC i policajci MUP-a RS učestvuju u skupovima na kojima se širi ne samo korona već i virus mržnje nad Bošnjacima te gusla ovakav otvoren govor mržnje.

Za one koji ne čuju dobro zvuk ovog barbarskog njakanja koje izvodi guslar Risto Lečić, inače redovan na četničkim okupljanjima u Višegradu, riječ je o poznatoj zloglasnoj i krvožednoj “pjesmi” čiji tekst ovako glasi:

Od glave Zete do grada Spuža
Krvavi lanac vojske se pruža
Pritisli Srbi turske livade
Turcima u Spuž zadaju jade
A serdar Vule s visoke kule
Džeferdar pali, kukaju bule
Leleču turci, kukaju bule
Oj lele lele, evo ga Vule
A serdad Janko sa sabljom maše
Udrite braćo, srpstvo je naše!

Koga uopće može iznenaditi vijest da se nakon ovakvih okupljanja uskoro potvrdio i prvi slučaj zaraze virusom korona u srebreničkoj općini? Ono što je potpuno jasno jeste da se pandemija virusa korona te vanredno stanje koje su uvele vlasti manjeg bh. entiteta grubo iskorištava kako bi se provelo ono što se nije dovršilo u periodu Agresije na Bosnu i Hercegovinu, a što će tek biti izraženo u periodu koji je pred nama.

M. Drnišlić

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

 • Bosanac1234 11.04.2020.

  haha, izumiru i ovi zadnji smradovi. Zbog njih mnogi srbi nemaju sta jesti, jer zive u mitovima, mrznji i srednjem vijeku pa zaustavljaj progress svog društva. To su ljudi bez skole, obrazovanja, samopouzdanja, i zadnje sto im ostaju da bi kao bili nesto je ovo isto, stavi kokardu i pijevaj o silovanju i ubijanju. I eto ga heroj. Samo kad ušumi čudeše tekbir, kuka ih stoji, puske bacaju i nigdje nikoga. Eh momci da vidite sta bi od vas bilo kad bi mi stali ispred vas

  Odgovori
 • Milan Trivunovic 12.04.2020.

  Vi ste isti ludaci u svim pogledimo

  Odgovori
 • Djura Mutavi 12.04.2020.

  Nije puska skupa mnogo se Gamadi nakotilo i srbske i bosnjačke

  Odgovori