fbpx

NOVI STAV: Vrijeme neprincipijelnih koalicija

Fenomen sklapanja neprincipijelnih političkih koalicija na nivoima nekih od kantona Federacije BiH, među strankama koje slobodno možemo nazvati izbornim gubitnicima, a sve u cilju marginalizacije SDA, nije samo neuobičajeno usiljen nego i sasvim neprirodan proces, barem za našu političku scenu.

 

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Jedna od središnjih tema 193 broja Stava su napori ovdašnjih političkih stranaka da sklope koalicije kojima će preuzeti vlast nakon oktobarskih izbora u našoj zemlji.

Fenomen sklapanja neprincipijelnih političkih koalicija na nivoima nekih od kantona Federacije BiH, među strankama koje slobodno možemo nazvati izbornim gubitnicima, a sve u cilju marginalizacije SDA, nije samo neuobičajeno usiljen nego i sasvim neprirodan proces, barem za našu političku scenu. U poslijeratnoj historiji Bosne i Hercegovine ovakvom abnormalnom fenomenu svjedočili smo samo već jednom, prilikom kreiranja po zlu zapamćene Alijanse za promjene. I tada, baš kao i danas, takav proces rađen je pod parolom navodne borbe protiv nacionalizma, a rezultat je bio dugoročno slabljenje bošnjačkih političkih pozicija i interesa, a time i slabljenje države Bosne i Hercegovine.

Bosanski jezik u bosanskoj državi i njenoj prijestolnici jedna je od tema novog broja Stava.

Instrukcija resornog ministarstva u Vladi KS ne samo da je dobra i zakonita nego je u skladu s najvišim demokratskim principima i standardima kakvi se primjenjuju u svakom slobodnom i pluralnom društvu. A šta njena primjena znači u školskoj praksi? Nastava maternjeg jezika odvijat će se kao i ranije. Predavat će isti nastavnici i profesori, a učenici će ići u isto odjeljenje, zajedno kao i do sada, bez obzira na to da li im je maternji jezik srpski, hrvatski ili bosanski. Međutim, prilikom obrade nastavnih jedinica koje se tiču standardnojezičke norme nastavnici će voditi računa o izboru svakog učenika.

Za novi broj Stava govori Avdo Hebib koji je od 1990. godine mnoge visoke dužnosti u bosanskohercegovačkoj policiji i državi. Bio je, između ostalog, pomoćnik ministarstva unutrašnjih poslova RBiH u prvom sazivu vlade, potom glavni inspektor za moral u Inspekciji Armije RBiH, a zatim i ministar Federalnog MUP-a. Za zastupnika u Parlamentu Federacije BiH biran je u dva mandata. Bio je i predsjednik Matice iseljenika BiH, predsjednik Udruženja “Patriotska liga”, predsjednik Upravnog odbora Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca kao i Udruženja bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva. Nosi čin brigadira Armije RBiH.

S Avdom Hebibom razgovarali smo o ubistvu dvojice sarajevskih policajaca, o greškama u konstituiranju i reformi policije u našoj zemlji, o migrantskoj krizi, o tome vodi li se specijalni rat protiv Bosne i Hercegovine i Bošnjaka i o tome ko je organizirao odbranu Bosne i Hercegovine i treba li nam rezervni sastav policije.

Reporteri Stava bili su u Varešu kako bi provjerili ima li istine u pisanju australskih medija koji tvrde kako su u ovoj bh. općini pronađene ogromne količine zlata, kao i drugih plemenitih metala.

Novi Stav donosi priču o bosanskoj kraljevskoj porodici na sultanovom dvoru.

U historiografiji nema mnogo podataka o princezi Huma-hatun Hercegović Kosača (udato Alibegović). Iako široj javnosti gotovo potpuno nepoznata, u historiji će ostati upamćena kao žena koja svojim porijeklom objedinjuje Istok i Zapad. Ona je pravi odraz Bosne kakva je oduvijek bila i kakva će zauvijek biti. Huma-hatun prva je bosanska plemkinja rođena kao muslimanka, u njoj je objedinjeno evropsko plemićko porijeklo s očeve strane i osmansko plemićko porijeklo s majčine strane.

Boriti se ustrajno za svoje ideale bez obzira na sve okolnosti odlika je hrabrih i buntovnih kakav je bio i istaknuti bošnjački intelektualac Teufik Velagić (1925–2013). Ovaj je Mostarac život podredio borbi za bošnjačku stvar, propagirajući moralna načela zbog kojih je u konačnici bio osuđen i na dugogodišnju robiju. Još za vrijeme srednjoškolskih dana bio je istaknuti borac za moral i pravdu, a svoje djelovanje usmjerio je na jačanje omladinskog pokreta “Mladi muslimani”. Uprkos represiji koja je vladala za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali i nakon njega, nije se pokolebao, već je i dalje ostao vjeran ideji koju je propagirala organizacija čiji je bio jedan od pokretača.

Stav podsjeća na petu godšnjicu Velagićeve smrti.

Sve veći broj učenika školovanje nastavlja izvan Bosne i Hercegovine i to je jedna od tema novog izdanja Stava.

U poređenju sa svim poratnim godinama, broj upisanih učenika u osnovne i srednje škole u Unsko-sanskom kantonu u 2018/2019. školskoj godini uvjerljivo je najmanji. Višegodišnja niska stopa prirodnog priraštaja glavni je uzrok. Na drugom mjestu masovni su odlasci muške radne snage na privremeni rad u zemlje Evropske unije, pa su kasnije cijele porodice otišle u zemlju zaposlenja roditelja. I kada se pomislilo da su to dva najbitnija trenda, uslijedio je i treći, izražen kroz sve češće odlaske učenika čiji roditelji žive i rade u Bosni i Hercegovini.

Polovicu stoljeća profesionalnog rada na sceni, glumac, režiser i autor Zijah A. Sokolović obilježio je onako kako priliči jedino njemu – okovan u Glumca i s teatrom u sebi, koji ga vjerno prati svakom njegovom riječju i korakom. U pratnji dva bubnjara i s tekstom iz kultne predstave Glumac… je glumac… je glumac, Sokolović je performativnom “šetnjom” centrom Sarajeva, krećući se Ferhadijom do Vječne vatre i Kamernog teatra, istovremeno prezentirao i istinsku ulogu glumca u vječito izgubljenom svijetu i vlastitu posvećenost ovom pozivu, koja ne završava niti nakon silaska sa scene i gašenja reflektora, a koja prestaje biti samo posao i postaje neizostavni dio čovjekovog fizičkog, intelektualnog i duhovnog identiteta.

Novi Stav donosi profil ovog Glumca i presjek njegove pola stoljeća duge karijere.

Finale ovogodišnjeg Copa Libertadoresa sudar je braće blizanaca rođenih u gradskoj luci koje je jedne od drugih odvojila historija. Buenos Aires bio je paraliziran. I opet će za nekoliko dana. Običan svijet bježi s bojnog polja, žaleći u sebi što se nije uspio dokopati karte čija je cijena rasla sedamdeset puta kod preprodavača. Ostatak zemlje pratit će bez daha utakmicu. Svaki policajac bit će raspoređen u nekoj od ulica. Boca – River, kažu Argentinci, možda nije najbolja, najljepša ili najuzbudljivija utakmica ikada. Nije u pitanju pobjeda, važno je poraziti suparnika, jer porazi u Argentini traju duže od pobjeda. Novi Stav objavljuje priču o utakmici Boca Juniors- River Plate, najvećem nogometnom meču na svijetu.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 15. novembra, širom Bosne i Hercegovine.

 

 

Sljedeći članak

Vojvode u Mostaru

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI