fbpx

NOVI STAV: Plan za uništenje Bosne

Sve postaje opasnije ako se razumije da je Vučićeva podrška trećem entitetu ustvari pokušaj da se službenom Zagrebu pokažu prednosti ruskog utjecaja u regiji. Pokušava se ne baš suptilno natuknuti da je danas moguće ono što nije bilo moguće devedesetih, namiriti zajedničke srpsko‑hrvatske apetite i interese nauštrb treće strane – Bošnjaka i Bosne i Hercegovine, ali isključivo uz podršku i protekciju obnovljene velike svjetske sile kakva je današnja Rusija.

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

U broju 203 Stav detaljno analizira refleksije na BiH i Bošnjake nedavne posjete Vladimira Putina Beogradu.

Sve postaje opasnije ako se razumije da je Vučićeva podrška trećem entitetu ustvari pokušaj da se službenom Zagrebu pokažu prednosti ruskog utjecaja u regiji. Pokušava se ne baš suptilno natuknuti da je danas moguće ono što nije bilo moguće devedesetih, namiriti zajedničke srpsko‑hrvatske apetite i interese nauštrb treće strane – Bošnjaka i Bosne i Hercegovine, ali isključivo uz podršku i protekciju obnovljene velike svjetske sile kakva je današnja Rusija.

U novom broju Stava analiziramo pisanje bivšeg hrvatskog ministra Davora Stiera u zagrebačkim medijima u kojem se otkrivaju planovi Hrvatske o BiH.

Tretirajući rasplet kosovske i bh. krize kao šansu za konačno uređenje odnosa Hrvatske sa Srbijom, Davor Stier, ustvari, ukazuje da cilj vanjske politike Hrvatske treba biti postizanje “balansa” s efektima ispravljanja granice Hrvatske. Bivšem šefu hrvatske diplomatije Stieru patrioti Bosne i Hercegovine trebaju se “zahvaliti” što je, prema naprijed navedenom, jasno iskazao teritorijalne pretenzije Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, što je ideološka osnova i politički smjer “tajnovite” saradnje Čovića s Dodikom i Vučićem.

Za 25. januar na banjalučkoj berzi zakazana je aukcija na kojoj će se prodavati paket dionica Rudnika željezne rude “Ljubija” iz Prijedora. Na aukciji će biti ponuđeno 7.484,823 dionica po početnoj cijeni od 2,09 maraka. Aukcija, druga po redu, zakazana je nakon što je Vlada Republike Srpske 11. oktobra prošle godine odlučila prodati 64,99 posto dionica “Ljubije”. Pored cijene, određena su i neka pravila. Tako budući kupac mora biti onaj koji obavlja poslove iz rudarske djelatnosti te mora imati godišnji prihod od najmanje stotinu miliona maraka.

Novi Stav piše o tome zašto je prodaja “Ljubije” uznemirila Bošnjake Prijedora jer su na zemljištu koje je u vlasništvu rudnika i lokacije masovnih grobnica u kojima su u proteklih petnaestak godina pronađena tijela stotina ubijenih prijedorskih Bošnjaka i Hrvata.

Počela je izgradnja Pelješkog mosta. Još prošle godine na stranicama Stava napisali smo da će time Bosna i Hercegovina prestati biti pomorska država jer u međunarodnom pravu do sada nije zabilježen slučaj da je neki objekt, recimo most, srušen zato što je jednim svojim dijelom, pa i najmanjim, zahvatao teritoriju druge države. Takav slučaj vjerovatno nikada neće biti ni zabilježen. Nažalost, nakon početka gradnje, sve priče padaju u vodu. Grubo je narušen suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a Bosna i Hercegovina i dalje šuti.

Hamza Vahid El-Din je na Skupštini Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, kao krovne organizacije svih studentskih asocijacija, nedavno izabran za predsjednika. Za Stav govori o napadima koji su uslijedili nakon izbora.

“Jezička anarhija all over Baščaršija”, odnosno, upis jezika u svjedočastva djece Kantona Sarajevo jedna je od tema novog broja Stava.

Djeca koja trebaju naučiti nove pojmove učit će ih u dubletima ili kao trostruka rješenja i nema nikakve sumnje da će kod jednog broja učenika nastati problemi u memoriranju razlika, da će doći do miješanja standarda dok budu pisali ili govorili na času i izvan nastave. Kada budu odgovarali u školi, mogu se susresti s dvjema mogućnostima: da im nastavnici zbrku u glavi toleriraju ili da se rigorozno drže jezičkih pravila. Ako budu tolerantni, postat će sve svejedno i sve dopušteno. Tako će na mala vrata ući mješavina triju jezika, zapravo zajednički jezik.

U novom Stavu čitajte i kako Bošnjaci iz Bosanske krajine djelima njeguju kulturu sjećanja i na tuđe žrtve. Da male sredine mogu uraditi velika djela, pokazali su Bošnjaci iz Cazina koji su obnovili spomen-obilježje Srbima ubijenim u Drugom svjetskom ratu. Obnovljeni spomenik svečano je otkriven na datum nekadašnjeg Dana ustanka naroda Bosne i Hercegovine u mjestu Mihaljevac.

Ovih se dana navršavaju četiri decenije od Iranske revolucije, poznate i kao Islamska revolucija u Iranu. Sve je počelo nizom demonstracija i štrajkova 1977. godine, a okončano je dvije godine kasnije, kada je iranski šah Muhamed Reza Pahlavi 16. januara napustio zemlju. Revolucija je preobrazila Iran iz monarhije u Islamsku Republiku, čiji je vođa bio ajatolah Homeini. Monarhija je ugašena 11. februara 1979. godine, kada je iranska vojska proglasila neutralnost. Revolucija zvanično završava 1. aprila 1979. godine, kada je, nakon referenduma, proglašena Islamska Republika Iran. Stav donosi priču o rađanju političkog islama.

Džamije, replika sebilja, trgovine, restorani, pekare, mesare, osiguravajuće firme, špediterske usluge i trgovine s bosanskohercegovačkim proizvodima, a bosanski jezik čuje se na ulici. Sve je to sasvim normalno u gradu koji se nerijetko naziva “mala Bosna”. Na osnovu svega navedenog, reklo bi se da je to sasvim običan bosanskohercegovački grad. Međutim, “mala Bosna” smještena je u St. Louisu (SAD), nekoliko hiljada kilometara daleko od Bosne i Hercegovine. Reportreri Stava posjetili su bošnjačku zajednicu u ovom američkom gradu.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 24. januara, širom Bosne i Hercegovine.

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI